Primarul Nicolae Robu: „Nu respect sabloane, recunosc, dar nu am «pasarelele» care mi s-au pus in carca” (II)

A crezut în USL, dar a constatat, pe parcurs, că unii partenerii de alianță erau puși doar pe căpătuială. Nu mai are niciun fel de relație cu Titu Bojin și susține că vrea să rămână om, indiferent de luptele politice. Nicolae Robu admite că mai greșește din când în când, dar spune că o face rar, și susține că 90% din cei care îl abordează pe stradă îl felicită pentru ceea ce face. Primarul Timișoarei are o teorie și despre frații Cristescu.

Nicolae Robu primarul Timisoarei 23

Pe plan politic, cum e mai bine în alianță, cu Titu Bojin sau cu Dan Popa?
Nu pot să fac comparații. Am colaborat bine cu Titu Bojin până la un punct de la care am constatat niște trăsături de caracter pe care nu vreau să le comentez. Între noi doi nu mai există relații interpersonale, eu nu mă dezumanizez indiferent de funcție, de tabere politice și de disputele dintre taberele politice. În primul și în primul rând, doresc să rămân om. Or, am constatat că la alții nu este așa. Niciodată nu aș putea să spun despre cineva lucruri care au fost spuse despre mine și nu mai am ce să discut cu cei care se dedau la așa ceva. USL a fost oricum un proiect care a eșuat lamentabil, eu am crezut în el…

Vă pare rău că s-a destrămat?
Nu. În general nu-mi pare rău de nimic, privesc spre viitor. Încerc să trăiesc prezentul și sunt cu ochii spre viitor. La momentul în care m-am angrenat în proiectul USL, am crezut în acel proiect, pentru că, la nivel de enunțuri și obiective, era frumos, era un proiect care părea a fi de interes public. Cel puțin declarativ, așa era. Or, eu am crezut că ceea ce ne propunem oficial, aia și urmărim. După ce am ajuns la putere, am constatat că, de fapt, alții n-au avut nicio legătură cu acele obiective, că țintele lor erau altele, să se căpătuiască ei, ca persoane, și grupurile din care făceau parte și nicidecum nu erau preocupați de interesul public. Nu este întâmplător că USL a eșuat și, dacă e să regret ceva, regret că nu s-a întâmplat mai devreme și am rămas atâta timp în acel proiect, așa, ca un fel de fraier care nu-și dădea seama ce se întâmplă în jurul lui. În noua construcție politică, în PNL post-fuziune între PNL istoric și PDL, îmi pun mari speranțe. Am mare încredere în colegi și sper ca într-un timp cât mai scurt nici să nu mai vorbim despre proveniența noastră în PNL, să nu mai vorbim de „noi” și „ei”, ci despre membrii unui partid serios, care să domine scena politică, nu numai pe partea dreaptă, ci scena politică în ansamblul ei. Avem toate premisele pentru această dominare, ține doar de noi dacă avem înțelepciunea să le valorificăm sau dacă nu, vom suporta consecințele.

Nicolae Robu primarul Timisoarei 17

Ați încercat să racolați vreun parlamentar al puterii actuale, în încercarea de a ajuta la formarea unei majorități?
Nu am făcut absolut nicio diligență în acest sens. Mi-am văzut de treaba mea, în plan politic am încercat să duc mai departe toată construcția pe care am început-o în 2009, în componenta istorică a PNL. Încerc să-mi aduc aportul pentru ca și pe component nouă PDL lucrurile să fie duse în termenii cei mai buni înspre fuziunea adevărată, pe fond, și nu m-am preocupat de racolarea nimănui din exterior.

Cum vă înțelegeți acum cu viceprimarul Traian Stoia?
N-am mai avut dispute în ultima vreme. Și-a văzut de treabă pe prerogativele pe care le are în momentul de față. Nu am avut a-i face reproșuri, însă acum ar mai trebui să-i iau ceva… pentru că la ultimul plen a avut un vot împotriva echipei din care face parte. Vizavi de Poli. Și i-am făcut o promisiune că de câte ori va fi împotrivă îi voi lua ceva. N-am uitat lucrul acesta și nu mi-a scăpat, dar, în afară de această poziționare pe care sunt convins că nu o agreează, pentru că domnul Stoia este un iubitor de sport, de fotbal, a și jucat fotbal, dar a primit probabil comandă politică… dincolo de această poziționare, nu am nimic să-i reproșez.

Cu frații Cristescu ce relație aveți? V-au sponsorizat campania electorală la senat, la primărie…
Ca să citez un clasic în viață, am o non-relație. Nu avem relații, da, dânșii au sprijinit, am înțeles, că nu m-am ocupat de problema aceasta… Nici nu știu exact în ce fel, probabil prin clădirile pe care le au… Repet, nu m-am ocupat eu de problema sponsorizării campaniilor electorale. M-au sprijinit, așa am fost informat, dar n-am făcut niciodată o verificare să văd cu cât și cum.

Au avut cei doi oameni de afaceri vreodată pretenția la vreo facilitate din partea primăriei?
Eu am spus-o întotdeauna, și pe la PNL, și pe unde s-a potrivit să spun: nimeni să nu-și închipuie vreodată că, sprijinindu-mă pe mine, mă face dependent sau dator. Cine vrea să mă sprijine pentru că își dorește o construcție legală să fie alături de mine. Cine își dorește altceva decât legalitate și cadru corect de competiție să nu mă sprijine, va fi dezamăgit. Indiferent de sprijin, niciodată n-o să devin dator nimănui. Nici măcar dator, darămite supus. Sunt omul care se mișcă după propria conștiință, foarte atent să nu încalce niciodată legea.

Nicolae Robu primarul Timisoarei 20

Cei care vă critică spun că nu ascultați de nimeni și că nu faceți decât ce vreți dumneavoastră. Cum stau lucrurile de fapt?
Nu e chiar așa, dar în bună măsură e adevărat că sunt un om pe picioarele lui și pe ideile lui, dar nu-i chiar așa că nu ascult de nimeni. Sunt nenumărate situații în care îmi schimb intențiile și ideile când mi se prezintă argumente care mă conving. Însă de unde a apărut această imagine publică: de la faptul că, indiferent câți sunt împotriva mea, eu nu mă clintesc. Mă schimb însă, mă las influențat de o singură persoană, dacă acea persoană vine cu o logică a lucrurilor, vine cu o argumentație. Nu sunt încăpățânat în sensul prostesc al termenului, sunt încăpățânat în sensul de consecvent în logică, în argumente. Eu însumi dacă îmi dau seama că anumite idei pe care le am nu sunt corecte și-mi dau seama după ce ajung la un anumit nivel de cunoaștere, după ce mi se prezintă lucruri sau aspecte despre care n-am avut știre, renunț fără nicio o reținere. Mi se întâmplă și să recunosc că greșesc, dar nu cred că greșesc des.

Care e lucrul care v-a deranjat cel mai tare dintre cele spuse despre dumneavoastră?
Cel mai mult mă deranjează neadevărurile. Și atâtea neadevăruri s-au spus despre mine! Practic, cam toate criticile care mi-au fost aduse sunt lipsite de temei. Eu pot fi criticat și sunt motive pentru care pot fi criticat, dar sunt altele decât cele pentru care am fost criticat. Tot felul de bazaconii s-au spus, dar nu m-am lăsat influențat sub nicio formă. Mă deranjează când apar neadevăruri, dar m-am imunizat. Când sunt criticat pe bune, nu am nici cel mai mic deranj. Dacă cineva îmi atrage atenția că am greșit, eu chiar îi mulțumesc pentru asta. Ăsta sunt el cel adevărat, nu imaginea pe care s-au străduit unii mi-o creeze. N-au prea reușit, dar s-au străduit. A fost o campanie prin care s-a încercat să se acrediteze ideea că aș fi un fel de personaj excentric, cu tot felul de idei ciudate: începând de la palmieri, anticoncepționale pentru ciori, că am cumpărat papagali exotici, că vreau să duc delfini în Bega… Cred că a fost ceva gândit, pentru că nimeni nu poate spune fără să se facă de râs că eu nu am realizări, le vede oricine în Timișoara la ora actuală. Și atunci unii s-au gândit că ar putea avea succes împotriva mea, încercând să-mi creioneze așa o imagine de excentric. Sunt un nonconformist, asta recunosc. Nu respect șabloane, recunosc, dar nu am „păsărele” de tipul celor care mi s-au pus în cârcă.

Vă oprește lumea pe stradă? Vă spun oamenii și de rău sau numai de bine?
Nu pot să merg niciunde fără să mă oprească. Rar de tot îmi spun și de rău, de rele însemnând „Domnul primar, de ce ați spart tot orașul?”. Asta este critica ce mi se aduce cel mai des, rar mi se semnalează că nu sunt întreținute spațiile verzi. Cel mai frecvent apare acest reproș că am spart tot orașul, dar vreau să spun că doar unul din zece cetățeni îmi aduce reproșuri. În rest, primesc numai cuvinte de bine, de încurajare, de apreciere, de mulțumire pentru ceea ce se întâmplă în oraș. Nu sunt ipocrit, recunosc că îmi prinde bine, pentru că, așa cum spuneam mai devreme, eu sunt un idealist. Mă încarcă să văd că oamenii apreciază ceea ce fac, că apreciază zbaterea acesta… Pentru că este o zbatere, nu este deloc ușor.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

2 comentarii pentru acest articol

Excentricum Delirum a spus: (februarie 19th, 2015 at 13:16 )

Am asa o presimtire ca la alegerile de anul viitor o sa cobori cu picioarele pe pamant si o sa vezi cam ce cred timisorenii despre tine. Pana atunci profita si mai joaca-te de-a Dumnezeu, ca nu stii cand iti bat mascatii la usa, cinstitule.

ddt a spus: (februarie 19th, 2015 at 21:36 )

n-ar fi de mirare la un salariu de 1200 €.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

isho.ro
isho.ro

Cele mai citite articole


gauss-topografie-timisoara_728x90px

Administratie vezi arhiva Administratie

Cosmin Tabără a verificat pe teren cum se reface Casa Mühle

Viceprimarul Cosmin Tabără a făcut vineri o vizită neașteptată la Casa Mühle. Clădirea pentru care timișorenii au protestat se reface, așa cum era inițial, iar dorința autorităților este ca lucrările să se realizeze așa cum s-a impus prin autorizația de construire. Cosmin Tabără afirmă că vizita la Casa Mühle a fost neanunţată, iar ceea ce...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cosmin Tabără a verificat pe teren cum se reface Casa Mühle
Iulius Town
Iulius Town

Politica vezi arhiva Politica

dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

La Timișoara se deschide prima ediție a SportFest

În perioada 3 – 5 iunie 2022, Timișoara devine pentru trei zile capitala internațională a sportului! Inițiată și organizată de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș la Centrul Regional de Afaceri, SportFest este prima ediție din vestul țării a unei manifestări dedicată sportului și vieții sănătoase. SportFest este un eveniment internațional care reunește producători...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Timișoara se deschide prima ediție a SportFest
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

La Timișoara se deschide prima ediție a SportFest

În perioada 3 – 5 iunie 2022, Timișoara devine pentru trei zile capitala internațională a sportului! Inițiată și organizată de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș la Centrul Regional de Afaceri, SportFest este prima ediție din vestul țării a unei manifestări dedicată sportului și vieții sănătoase. SportFest este un eveniment internațional care reunește producători...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Timișoara se deschide prima ediție a SportFest

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Proaspăt ales vicepreședinte al PNL la Consiliul Național de vineri, senatorul Virgil Guran le-a explicat colegilor din partid cum “rezolva” problema primarilor care veneau să-i ceară sprijin pentru investiţii: dădea drumul la băutură şi la lăutari. Ales astăzi vicepreşedinte în echipa Nicolae Ciucă, Virgil Guran, un fost apropiat al lui Ludovic Orban, le-a vorbit colegilor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cum se “rezolvă” în PNL proiectele comunităţilor locale: “Dădeam drumul la lăutari, la băutură și îi linișteam”/Video
Colegiul Național C.D. Loga va avea un nou acoperiș. Corpul care include sala festivă a liceului a fost realizat în 1949 și face parte din ansamblul de clădiri monumente istorice de interes local. De curând, primarul Dominic Fritz a semnat contractul pentru reabilitarea acoperișului Sălii festive a Colegiului. Este o investiție în valoare de peste...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara dă jumătate de milion de lei pentru înlocuirea acoperișului și izolarea Liceului Loga
Senatorul USR Raoul Trifan, a făcut o comparaţie între activitatea a doi deputaţi de Timiş în fruntea Ministerului Transporturilor, respectiv Cătălin Drulă şi Sorin Grindeanu. Şi i-a rezultat un mare plus la Drulă contra unui mare minus la Grindeanu.  “Eficiență și modernizare versus blocaje și bani pierduți”, este concluzia lui Raoul Trifan la o comparaţie...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Raoul Trifan, comparaţie între Drulă şi Grindeanu: “Eficiență și modernizare versus blocaje și bani pierduți”
Dacă ieri, Piaţa din zona Lipovei a fost cercetată amănunţit, astăzi vorbim de o piaţă din zona Căii Aradului. Polițiștii locali au continuat și astăzi acțiunile fulger cu efective mărite, demarate în piețele agro-alimentare din oraș, desfășurate pe toate liniile. Asfel, aceștia au descins în Piața Verde, unde au luat măsuri în cazul persoanelor fizice...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Acțiunile fulger ale polițiștilor locali în piețele agro-alimentare continuă. Astăzi, Piața Verde
Prim-vicepreședinte PNL, Rareș Bogdan, a declarat vineri la Consiliul Național al PNL că, potrivit sondajelor și proiecțiilor, PNL ar putea câștiga la alegerile din 2024 obţinând până la 36% din voturi. Rareş Bogdan, cel care în urmă cu doi ani desfiinţa pensiile speciale într-o singură lună, a venit cu o nouă declaraţie controversată la Consiliul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Rareş Bogdan  ştie: PNL va câştiga viitoarele alegeri cu un scor de 33-36%!
Întrunit la Braşov, Consiliul Naţional al PNL a ales, astăzi, noi membri în forul de conducere, Secretar general a fost ales ministrul de Interne, Lucian Bode, care a plecat dintr-o funcţie de prim-vicepreşedinte pentru a ocupa acest post. Pe poziţia vacantată de Bode a fost ales europarlamentarul Dan Motreanu. Liderii PNL și-au completat echipa de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul PNL şi-a completat echipa de conducere: Lucian Bode – secretar geneal; Dan Motreanu – prim-vicepreşedinte
Efective mărite de polițiști locali, cu sprijinul jandarmilor din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Timiș, au desfășurat, în cursul zilei de joi, o amplă acțiune inițiată de Poliția Locală, care a avut drept scop prevenirea abandonului de deșeuri, ocuparea abuzivă a domeniului public, neîntreținerea curățeniei în fața imobilelor și identificarea persoanelor care nu dețin contracte...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Razie fulger în zona Gării de Sud. Multă mizerie, dar şi amenzi „cadou”
Top