Primarul Nicolae Robu: „Nu respect sabloane, recunosc, dar nu am «pasarelele» care mi s-au pus in carca” (II)

A crezut în USL, dar a constatat, pe parcurs, că unii partenerii de alianță erau puși doar pe căpătuială. Nu mai are niciun fel de relație cu Titu Bojin și susține că vrea să rămână om, indiferent de luptele politice. Nicolae Robu admite că mai greșește din când în când, dar spune că o face rar, și susține că 90% din cei care îl abordează pe stradă îl felicită pentru ceea ce face. Primarul Timișoarei are o teorie și despre frații Cristescu.

Nicolae Robu primarul Timisoarei 23

Pe plan politic, cum e mai bine în alianță, cu Titu Bojin sau cu Dan Popa?
Nu pot să fac comparații. Am colaborat bine cu Titu Bojin până la un punct de la care am constatat niște trăsături de caracter pe care nu vreau să le comentez. Între noi doi nu mai există relații interpersonale, eu nu mă dezumanizez indiferent de funcție, de tabere politice și de disputele dintre taberele politice. În primul și în primul rând, doresc să rămân om. Or, am constatat că la alții nu este așa. Niciodată nu aș putea să spun despre cineva lucruri care au fost spuse despre mine și nu mai am ce să discut cu cei care se dedau la așa ceva. USL a fost oricum un proiect care a eșuat lamentabil, eu am crezut în el…

Vă pare rău că s-a destrămat?
Nu. În general nu-mi pare rău de nimic, privesc spre viitor. Încerc să trăiesc prezentul și sunt cu ochii spre viitor. La momentul în care m-am angrenat în proiectul USL, am crezut în acel proiect, pentru că, la nivel de enunțuri și obiective, era frumos, era un proiect care părea a fi de interes public. Cel puțin declarativ, așa era. Or, eu am crezut că ceea ce ne propunem oficial, aia și urmărim. După ce am ajuns la putere, am constatat că, de fapt, alții n-au avut nicio legătură cu acele obiective, că țintele lor erau altele, să se căpătuiască ei, ca persoane, și grupurile din care făceau parte și nicidecum nu erau preocupați de interesul public. Nu este întâmplător că USL a eșuat și, dacă e să regret ceva, regret că nu s-a întâmplat mai devreme și am rămas atâta timp în acel proiect, așa, ca un fel de fraier care nu-și dădea seama ce se întâmplă în jurul lui. În noua construcție politică, în PNL post-fuziune între PNL istoric și PDL, îmi pun mari speranțe. Am mare încredere în colegi și sper ca într-un timp cât mai scurt nici să nu mai vorbim despre proveniența noastră în PNL, să nu mai vorbim de „noi” și „ei”, ci despre membrii unui partid serios, care să domine scena politică, nu numai pe partea dreaptă, ci scena politică în ansamblul ei. Avem toate premisele pentru această dominare, ține doar de noi dacă avem înțelepciunea să le valorificăm sau dacă nu, vom suporta consecințele.

Nicolae Robu primarul Timisoarei 17

Ați încercat să racolați vreun parlamentar al puterii actuale, în încercarea de a ajuta la formarea unei majorități?
Nu am făcut absolut nicio diligență în acest sens. Mi-am văzut de treaba mea, în plan politic am încercat să duc mai departe toată construcția pe care am început-o în 2009, în componenta istorică a PNL. Încerc să-mi aduc aportul pentru ca și pe component nouă PDL lucrurile să fie duse în termenii cei mai buni înspre fuziunea adevărată, pe fond, și nu m-am preocupat de racolarea nimănui din exterior.

Cum vă înțelegeți acum cu viceprimarul Traian Stoia?
N-am mai avut dispute în ultima vreme. Și-a văzut de treabă pe prerogativele pe care le are în momentul de față. Nu am avut a-i face reproșuri, însă acum ar mai trebui să-i iau ceva… pentru că la ultimul plen a avut un vot împotriva echipei din care face parte. Vizavi de Poli. Și i-am făcut o promisiune că de câte ori va fi împotrivă îi voi lua ceva. N-am uitat lucrul acesta și nu mi-a scăpat, dar, în afară de această poziționare pe care sunt convins că nu o agreează, pentru că domnul Stoia este un iubitor de sport, de fotbal, a și jucat fotbal, dar a primit probabil comandă politică… dincolo de această poziționare, nu am nimic să-i reproșez.

Cu frații Cristescu ce relație aveți? V-au sponsorizat campania electorală la senat, la primărie…
Ca să citez un clasic în viață, am o non-relație. Nu avem relații, da, dânșii au sprijinit, am înțeles, că nu m-am ocupat de problema aceasta… Nici nu știu exact în ce fel, probabil prin clădirile pe care le au… Repet, nu m-am ocupat eu de problema sponsorizării campaniilor electorale. M-au sprijinit, așa am fost informat, dar n-am făcut niciodată o verificare să văd cu cât și cum.

Au avut cei doi oameni de afaceri vreodată pretenția la vreo facilitate din partea primăriei?
Eu am spus-o întotdeauna, și pe la PNL, și pe unde s-a potrivit să spun: nimeni să nu-și închipuie vreodată că, sprijinindu-mă pe mine, mă face dependent sau dator. Cine vrea să mă sprijine pentru că își dorește o construcție legală să fie alături de mine. Cine își dorește altceva decât legalitate și cadru corect de competiție să nu mă sprijine, va fi dezamăgit. Indiferent de sprijin, niciodată n-o să devin dator nimănui. Nici măcar dator, darămite supus. Sunt omul care se mișcă după propria conștiință, foarte atent să nu încalce niciodată legea.

Nicolae Robu primarul Timisoarei 20

Cei care vă critică spun că nu ascultați de nimeni și că nu faceți decât ce vreți dumneavoastră. Cum stau lucrurile de fapt?
Nu e chiar așa, dar în bună măsură e adevărat că sunt un om pe picioarele lui și pe ideile lui, dar nu-i chiar așa că nu ascult de nimeni. Sunt nenumărate situații în care îmi schimb intențiile și ideile când mi se prezintă argumente care mă conving. Însă de unde a apărut această imagine publică: de la faptul că, indiferent câți sunt împotriva mea, eu nu mă clintesc. Mă schimb însă, mă las influențat de o singură persoană, dacă acea persoană vine cu o logică a lucrurilor, vine cu o argumentație. Nu sunt încăpățânat în sensul prostesc al termenului, sunt încăpățânat în sensul de consecvent în logică, în argumente. Eu însumi dacă îmi dau seama că anumite idei pe care le am nu sunt corecte și-mi dau seama după ce ajung la un anumit nivel de cunoaștere, după ce mi se prezintă lucruri sau aspecte despre care n-am avut știre, renunț fără nicio o reținere. Mi se întâmplă și să recunosc că greșesc, dar nu cred că greșesc des.

Care e lucrul care v-a deranjat cel mai tare dintre cele spuse despre dumneavoastră?
Cel mai mult mă deranjează neadevărurile. Și atâtea neadevăruri s-au spus despre mine! Practic, cam toate criticile care mi-au fost aduse sunt lipsite de temei. Eu pot fi criticat și sunt motive pentru care pot fi criticat, dar sunt altele decât cele pentru care am fost criticat. Tot felul de bazaconii s-au spus, dar nu m-am lăsat influențat sub nicio formă. Mă deranjează când apar neadevăruri, dar m-am imunizat. Când sunt criticat pe bune, nu am nici cel mai mic deranj. Dacă cineva îmi atrage atenția că am greșit, eu chiar îi mulțumesc pentru asta. Ăsta sunt el cel adevărat, nu imaginea pe care s-au străduit unii mi-o creeze. N-au prea reușit, dar s-au străduit. A fost o campanie prin care s-a încercat să se acrediteze ideea că aș fi un fel de personaj excentric, cu tot felul de idei ciudate: începând de la palmieri, anticoncepționale pentru ciori, că am cumpărat papagali exotici, că vreau să duc delfini în Bega… Cred că a fost ceva gândit, pentru că nimeni nu poate spune fără să se facă de râs că eu nu am realizări, le vede oricine în Timișoara la ora actuală. Și atunci unii s-au gândit că ar putea avea succes împotriva mea, încercând să-mi creioneze așa o imagine de excentric. Sunt un nonconformist, asta recunosc. Nu respect șabloane, recunosc, dar nu am „păsărele” de tipul celor care mi s-au pus în cârcă.

Vă oprește lumea pe stradă? Vă spun oamenii și de rău sau numai de bine?
Nu pot să merg niciunde fără să mă oprească. Rar de tot îmi spun și de rău, de rele însemnând „Domnul primar, de ce ați spart tot orașul?”. Asta este critica ce mi se aduce cel mai des, rar mi se semnalează că nu sunt întreținute spațiile verzi. Cel mai frecvent apare acest reproș că am spart tot orașul, dar vreau să spun că doar unul din zece cetățeni îmi aduce reproșuri. În rest, primesc numai cuvinte de bine, de încurajare, de apreciere, de mulțumire pentru ceea ce se întâmplă în oraș. Nu sunt ipocrit, recunosc că îmi prinde bine, pentru că, așa cum spuneam mai devreme, eu sunt un idealist. Mă încarcă să văd că oamenii apreciază ceea ce fac, că apreciază zbaterea acesta… Pentru că este o zbatere, nu este deloc ușor.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

2 comentarii pentru acest articol

Excentricum Delirum a spus: (februarie 19th, 2015 at 13:16 )

Am asa o presimtire ca la alegerile de anul viitor o sa cobori cu picioarele pe pamant si o sa vezi cam ce cred timisorenii despre tine. Pana atunci profita si mai joaca-te de-a Dumnezeu, ca nu stii cand iti bat mascatii la usa, cinstitule.

ddt a spus: (februarie 19th, 2015 at 21:36 )

n-ar fi de mirare la un salariu de 1200 €.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

sorin predescu

Un vechi liberal cheamă la vot împotriva lui Nicolae Robu: lipsă de caracter și satisfacție în a face rău

Sorin Predescu, Directorul Direcției Județene pentru Cultură Timiș, i-a făcut o caracterizare pe Facebook fostului primar Nicolae Robu:  lipsă de caracter și satisfacție în a face rău. “N-am chef să râdă toată țara de noi că l-am ales primar pe Robu, n-am chef să le explic la copii că asta e, a fi ridicol și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un vechi liberal cheamă la vot împotriva lui Nicolae Robu: lipsă de caracter și satisfacție în a face rău
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Când un simplu hobby devine o pasiune adevărată şi apoi un stil de viaţă! Antonia Andreea Maliţa, campionă naţionala la crossfit

Este una din cele mai apreciate persoane din lumea fitness-ului bănăţean. Antrenoare personală cu stil şi legendă naţională în crossfit. Vorbim despre Antonia Andreea Maliţa, sportivă pur-sânge. „De loc sunt din Reșița sau cum îl mai știu unii ”satul cu tramvaie”, locul acela prin care treci să mergi la Văliug. Am practicat sportul de mică...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Când un simplu hobby devine o pasiune adevărată şi apoi un stil de viaţă! Antonia Andreea Maliţa, campionă naţionala la crossfit
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

O importată companie din domeniul automotive a deschis la Timișoara cel mai mare centru de testare și validare/Foto

Una dintre principalele companii din domeniul automotive a deschis la Timișoara o nouă locație, aici urmând să fie amplasat cel mai mare centru de testare și validare al companiei la nivel global. Specializată în sisteme de acces și autorizarea în condiții de siguranță a mașinii, compania a inaugurat un Laborator de testare al Centrului de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O importată companie din domeniul automotive a deschis la Timișoara cel mai mare centru de testare și validare/Foto

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara a organizat miercuri, la Universitatea Ştiinţele Vieţii din Timişoara, o conferință de prezentare a proiectului „Climat mai sigur în zona de frontieră româno-sârbă.”. Proiectul este în valoare financiară de 13,8 milioane de euro , fiind cofinanțat de Uniunea Europeană cu 85% din total. La conferinţă au participat reprezentanți...
Citeşte tot articolul Citeste articolul „Climat mai sigur în zona de frontieră româno-sârbă”. Proiect transfrontalier de importanţă strategică, prezentat la Timişoara
Este una din cele mai apreciate persoane din lumea fitness-ului bănăţean. Antrenoare personală cu stil şi legendă naţională în crossfit. Vorbim despre Antonia Andreea Maliţa, sportivă pur-sânge. „De loc sunt din Reșița sau cum îl mai știu unii ”satul cu tramvaie”, locul acela prin care treci să mergi la Văliug. Am practicat sportul de mică...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Când un simplu hobby devine o pasiune adevărată şi apoi un stil de viaţă! Antonia Andreea Maliţa, campionă naţionala la crossfit
Sorin Predescu, Directorul Direcției Județene pentru Cultură Timiș, i-a făcut o caracterizare pe Facebook fostului primar Nicolae Robu:  lipsă de caracter și satisfacție în a face rău. “N-am chef să râdă toată țara de noi că l-am ales primar pe Robu, n-am chef să le explic la copii că asta e, a fi ridicol și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un vechi liberal cheamă la vot împotriva lui Nicolae Robu: lipsă de caracter și satisfacție în a face rău
Comisia de selecție și evaluare constituită la nivelul Consiliului Județean Timiș a stabilit beneficiarii și proiectele din domeniul activității sportive, care vor fi finanțate din bugetul județului. Cea mai mare parte a cererilor au fost aprobate, câteva nu au întrunit punctajul și condițiile cerute. Suma totală acordată este de 3,250 milioane de lei, fiind stabilită...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CJ Timiș a decis cum se împart banii pentru activități sportive
Peste două luni, Primăria Timișoara va putea pregăti licitația pentru desemnarea unei firme care să realizeze  Centrul de colectare separată a deșeurilor prin aport voluntar. Instituția a semnat contractul pentru proiectarea acestui centru, care va prelua 13 tipuri de deșeuri. Prin contract va fi elaborat studiul de fezabilitate (SF) și proiectul tehnic (PT), totodată se...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un pas mic pentru un proiect mare. Centrul de predare a deșeurilor, care va fi amenajat pe 2,5 hectare are proiectant
Primarul Dominic Fritz afirmă că, dacă pe vremea lui Nicolae Robu, societatea Colterm a fost căpuşată de clici de partid, acum funcționează pentru timişoreni. Fritz îi răspunde astfel fostului primar care, zilele trecute, a prezentat un grafic pe care l-a denumit “situaţia reală de la COLTERM”. Dominic Fritz afirmă că Nicolae Robu dezinformează din nou,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dominic Fritz reacţionează: Pe vremea lui Robu Colterm a funcționat pentru a fi căpușat de clici de partid
De vineri, 19 aprilie, operele artiștilor români și islandezi realizate în cadrul proiectului de revitalizare a Conacului Mocioni vor fi expuse la Centrul Multifuncțional Bastion. Astfel, după trei săptămâni de expunere pe simezele din capitala Islandei, expoziția eveniment despre Conacul Mocioni revine acasă. Intitulată „Heritage of the past-Future of the Community”, expoziția cuprinde lucrări de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Expoziția dedicată reabilitării Conacului Mocioni revine acasă, pe simeze la Centrul Multifuncțional Bastion/Foto
Din 29 aprilie devine efectiv funcțională obțiunea de a se rezolva online operațiunea de a obține o autorizație de construire, la Primăria Timișoara. Cei care vor depune primele trei astfel de cereri vor fi extrem de fericiți, primele trei solicitări depuse în format digital pentru obținerea autorizației de construire, vor fi operate cu prioritate, fără...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Timișoara devine funcțională rezolvarea online a cererilor pentru autorizația de construire. Primii trei solicitanți, tratați cu prioritate, fără taxe
Universitatea Politehnica Timișoara e pregătită de un nou eveniment în care practic îşi pregăteşze viitorul… Ziua Porţilor Deschise, rezervat viitorul studenţi. UPT a cultivat mereu o bună relație de colaborare cu elevii și cu școlile, organizând o serie de cursuri, concursuri și evenimente dedicate acestora, de la „Politehnica Timișoara – un pas spre viitorul tău!”,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un eveniment aşteptat se apropie cu paşi repezi: Zilele Porților Deschise la UPT
Top