Semmeringul banatean, scos din nou la licitatie

Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA încearcă, joi, să scape, prin licitație publică cu strigare, de 900 de km de cale ferată. Cele 27 de stații pot fi închiriate pentru patru ani. Printre ele, și calea ferată Oravița-Anina, prima licitație pentru aceasta având loc în octombrie 2012.

anina

La Bursa Română de Mărfuri vor fi licitate, joi dimineață, 27 de secţii de cale ferată neinteroperabile aflate pe raza celor opt sucursale regionale de cale ferată – Bucureşti, Craiova, Timişoara, Cluj, Braşov, Iaşi, Galaţi şi Constanţa. Persoanele juridice române care au calitatea de operatori de transport feroviar licenţiaţi pot depune oferte pentru una sau mai multe secţii neinteroperabile, pe care se poate desfăşura transport de călători, transport de marfă sau transport mixt. Ofertele se vor deschide la ora 10, persoanele juridice interesate să participe la licitaţie putând depune documentaţia până în ziua derulării procedurii, la ora 9. Durata de valabilitate a contractului de închiriere este de patru ani.

Pe raza Sucursalei Regionale CF Timişoara sunt scoase la licitație trei secţii neinteroperabile: Caransebeş – Bouţari, Haţeg – Subcetate și Oraviţa – Anina. Aceasta din urmă, supranumită „Semmeringul bănățean”, este cea mai veche linie ferată montană din România. Linia Oravița – Anina a fost dată în folosinţă pe 25 noiembrie 1863, pentru transport de marfă. Șase ani mai târziu au început să circule și trenurile de persoane. Sunt numai 33 de kilometri de drum, dar și zece viaducte și 14 tuneluri, săpate cu dalta, ciocanul sau târnăcopul. Prima licitație pentru această linie a avut loc în octombrie 2012 și, de atunci, CFR încearcă în mod constant să scape de ea, însă fără succes. Salvarea ar trebui să vină de la turiști, însă promovarea este inexistentă. Cine vrea să afle când pleacă trenul și cât costă biletele trebuie să facă o muncă serioasă de documentare. În alte țări, o astfel de linie ar fi un motiv de mândrie pentru operatorul național de cale ferată…

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole

ait-timisoara-danemarca_700x280

Administratie vezi arhiva Administratie

gauss-topografie-timisoara_728x90px

Politica vezi arhiva Politica

Cristian Mos

Liderul USR Timiş, Cristian Moş, are o veste bună pentru Nicolae Robu: nu e singurul primar rupt de realitate

USR Timiş îşi continuă campania de-a acoperi cu organizaţii toate UAT-urile din judeţ, în perpectiva alegerilor locale. Ţinta partidului la aceste alegeri este câştigarea preşedinţiei CJ Timiş, dar şi a cât mai multor primării, inclusiv cea a Timişoarei. Nu de alta, dar sunt mulţi primari în judeţ, precum Nicolae Robu, care sunt rupţi de realitate, spune preşedintele USR Timiş, Cristian Moş.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Liderul USR Timiş, Cristian Moş, are o veste bună pentru Nicolae Robu: nu e singurul primar rupt de realitate
CCIAT, misiune economică în SUA

Sport vezi arhiva Sport

iulius-mall-timisoara-craciun_728x90

Social vezi arhiva Social