Nu avem Johnny Weissmüller și nici prințul Eugeniu de Savoya. Vom avea, în schimb, printre altele, o piramidă, o „coajă de om” și o „supermam”. Sunt cele șapte statui care vor ajunge în Cetate, după închiderea șantierului. Au fost considerate de proiectanți potrivite pentru Timișoara, deși unele dintre ele au fost expuse prin țară încă de anul trecut…
La începutul lunii noiembrie, primarul Nicolae Robu anunța că au fost stabilite cele șapte statui care vor „popula” centrul istoric al Timișoarei, la finalizarea lucrărilor de reabilitare. Deși, în primăvară, timișorenii erau invitați să participe la un sondaj pe site-ul primăriei, pentru a spune care sunt personajele pe care ar vrea să le vadă, până la urmă, inițiativa s-a dovedit fără finalitate. Statuile au fost alese de colectivul de proiectanți, condus de arhitectul Șerban Sturdza, și nici vorbă de Tarzan sau Eugeniu de Savoya. Cele șapte monumente sunt „Marea piramidă“, „Coajă de om” și „Totem”, realizate din bronz de sculptorul Mircea Roman, „Supermam“ și „Eva”, tot din bronz și semnate de Virgil Scripcariu, Ansamblu de coloane, din bronz şi tehnică mixtă, de Ion Nicodim, și „De-a telefonul”, din bronz patinat, de Bogdan Raţă.
Alegerea celor șapte statui a dat naștere unor controverse, mai ales după ce au apărut și primele imagini. „Nu Robu alege statuile. Indiferent dacă îmi plac sau nu, vor fi cele care au fost stabilite de proiectanți. Acel sondaj a fost pus la dispoziția proiectanților, dar ei stabilesc. Nu am spus niciodată că din ce se pune pe site alege primarul, dar cuvântul final îl au proiectanții. Nimeni nu are dreptul să impună o anumită soluție, mai ales când este vorba de artă”, a încercat să explice primarul Nicolae Robu. Întrebat dacă cele șapte statui au fost realizate special pentru Timișoara sau existau deja, edilul n-a putut oferi un răspuns clar. „Sunt unicat, nu știu dacă le aveau făcute în atelier sau le-au făcut anterior. Nu are nicio relevanță, nu a existat o astfel de prevedere în caietul de sarcini, să fie făcute special pentru Timișoara”, s-a mulțumit să declare Robu.
Conform acestuia, este vorba despre „adevărate lucrări de artă”, care costă 523.010 lei, sumă la care se adaugă TVA. În realitate, cel puțin trei din cele șapte statui au fost prezentate deja în mai multe expoziții. De exemplu, „Supermam”, a lui Virgil Scripcariu, a fost expusă anul trecut, în București, cu descrierea „Supermam e chiar soția sa Adriana, super-mama a șase copii minunați înșirați ca perlele neprețuite de la bebeluș la adolescent”. „Marea piramidă”, a lui Mircea Roman, a fost expusă la Muzeul Județean Gorj în vara lui 2014, iar „Coaja de om”, a aceluiași artist, ar fi trebuit să facă parte dintr-un parc de sculptură la Târgu Jiu, însă acesta nu s-a realizat.
Robu a admis totuși că nu e prea încântat de alegerea proiectanților. „Nu toate statuile îmi plac, nu neapărat îmi place orientarea de principiu cu aceste statui, dar asta este o chestiune de gust personal. (…) Noi trebuie să facem educație, populația trebuie să înțeleagă, dacă ne pretindem un oraș de oameni civilizați, că dacă mergem într-un muzeu și vedem o statuie care nu ne place, dar este considerată de criticii de artă foarte valoroasă, nu avem dreptul să începem să o mâzgălim sau să o zgâriem. Nu cred că cineva poate pretinde că într-o comunitate există o unanimitate de gusturi”, a spus edilul. Statuile vor fi amplasate la locurile lor până pe 20 decembrie, dar nu există un „calendar”. Dincolo de subiectivismul absolut firesc legat de orice obiect de artă, rămâne întrebarea de ce, de exemplu, o statuie cu Tarzan e mai puțin reprezentativă decât un monument care n-a fost bun pentru Târgu Jiu, dar e perfect pentru centrul istoric al Timișoarei…
Invalid Displayed Gallery
Comentarii prin facebook