De la Tg. Jiu la Timisoara: statuile pentru centrul istoric nu sunt create exclusiv / FOTO

Nu avem Johnny Weissmüller și nici prințul Eugeniu de Savoya. Vom avea, în schimb, printre altele, o piramidă, o „coajă de om” și o „supermam”. Sunt cele șapte statui care vor ajunge în Cetate, după închiderea șantierului. Au fost considerate de proiectanți potrivite pentru Timișoara, deși unele dintre ele au fost expuse prin țară încă de anul trecut…

piata libertatii2

La începutul lunii noiembrie, primarul Nicolae Robu anunța că au fost stabilite cele șapte statui care vor „popula” centrul istoric al Timișoarei, la finalizarea lucrărilor de reabilitare. Deși, în primăvară, timișorenii erau invitați să participe la un sondaj pe site-ul primăriei, pentru a spune care sunt personajele pe care ar vrea să le vadă, până la urmă, inițiativa s-a dovedit fără finalitate. Statuile au fost alese de colectivul de proiectanți, condus de arhitectul Șerban Sturdza, și nici vorbă de Tarzan sau Eugeniu de Savoya. Cele șapte monumente sunt „Marea piramidă“, „Coajă de om” și „Totem”, realizate din bronz de sculptorul Mircea Roman, „Supermam“ și „Eva”, tot din bronz și semnate de Virgil Scripcariu, Ansamblu de coloane, din bronz şi tehnică mixtă, de Ion Nicodim, și „De-a telefonul”, din bronz patinat, de Bogdan Raţă.

Alegerea celor șapte statui a dat naștere unor controverse, mai ales după ce au apărut și primele imagini. „Nu Robu alege statuile. Indiferent dacă îmi plac sau nu, vor fi cele care au fost stabilite de proiectanți. Acel sondaj a fost pus la dispoziția proiectanților, dar ei stabilesc. Nu am spus niciodată că din ce se pune pe site alege primarul, dar cuvântul final îl au proiectanții. Nimeni nu are dreptul să impună o anumită soluție, mai ales când este vorba de artă”, a încercat să explice primarul Nicolae Robu. Întrebat dacă cele șapte statui au fost realizate special pentru Timișoara sau existau deja, edilul n-a putut oferi un răspuns clar. „Sunt unicat, nu știu dacă le aveau făcute în atelier sau le-au făcut anterior. Nu are nicio relevanță, nu a existat o astfel de prevedere în caietul de sarcini, să fie făcute special pentru Timișoara”, s-a mulțumit să declare Robu.

supermom nov 2014

Conform acestuia, este vorba despre „adevărate lucrări de artă”, care costă 523.010 lei, sumă la care se adaugă TVA. În realitate, cel puțin trei din cele șapte statui au fost prezentate deja în mai multe expoziții. De exemplu, „Supermam”, a lui Virgil Scripcariu, a fost expusă anul trecut, în București, cu descrierea „Supermam e chiar soția sa Adriana, super-mama a șase copii minunați înșirați ca perlele neprețuite de la bebeluș la adolescent”. „Marea piramidă”, a lui Mircea Roman, a fost expusă la Muzeul Județean Gorj în vara lui 2014, iar „Coaja de om”, a aceluiași artist, ar fi trebuit să facă parte dintr-un parc de sculptură la Târgu Jiu, însă acesta nu s-a realizat.

coaja de om

Robu a admis totuși că nu e prea încântat de alegerea proiectanților. „Nu toate statuile îmi plac, nu neapărat îmi place orientarea de principiu cu aceste statui, dar asta este o chestiune de gust personal. (…) Noi trebuie să facem educație, populația trebuie să înțeleagă, dacă ne pretindem un oraș de oameni civilizați, că dacă mergem într-un muzeu și vedem o statuie care nu ne place, dar este considerată de criticii de artă foarte valoroasă, nu avem dreptul să începem să o mâzgălim sau să o zgâriem. Nu cred că cineva poate pretinde că într-o comunitate există o unanimitate de gusturi”, a spus edilul. Statuile vor fi amplasate la locurile lor până pe 20 decembrie, dar nu există un „calendar”. Dincolo de subiectivismul absolut firesc legat de orice obiect de artă, rămâne întrebarea de ce, de exemplu, o statuie cu Tarzan e mai puțin reprezentativă decât un monument care n-a fost bun pentru Târgu Jiu, dar e perfect pentru centrul istoric al Timișoarei…

Invalid Displayed Gallery

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

4 comentarii pentru acest articol

Noni a spus: (noiembrie 18th, 2015 at 12:04 )

Mai bine faceau desteptii astia de arhitecti statuia unui tramvai tras de cai…dar caii sa fie facuti frumosi…ca daca ii pui pe astia sa faca cai ei zic ca numai daca sunt urati e arta…ce dracu e cu hidoseniile alea de statui…de ce are ala capul atat de mare si de ce are urechi clapauge si nu are ochi? Ce daca era frumos nu era arta? Sa explice astia care le-au facut ce reprezinta trasaturile astea ca sa pricepem si noi ce vedem…Ce ar trebui sa ne incante pe noi la fiarele astea?

flo a spus: (noiembrie 18th, 2015 at 13:42 )

Pai si daca au fost expuse acolo ce?…atata timp cat statuile astea sunt unicat si vor fii expuse doar la Timisoara cand e gata santierul atunci nu vad problema.Sa nu fie doua la fel.una in TM si alta in alt loc in tara…ca atunci da ar fii o problema

moses a spus: (noiembrie 18th, 2015 at 14:08 )

Mie chiar imi plac statuile, cel putin ceea ce am vazut in imaginile atasate materialului, par OK. Este vorba despre arta contemporana – sunt aorecum nedumerit pentru faptul ca NU s-a apelat la artisti timisoreni, scoliti in atelierele de arta locale, consider ca acestia ar fi transmis macar un pic din sentimentul de a fi timisorean. Bineinteles cu bune si cu rele cu tot….Dupa amplasarea lor se pot formula pareri, in acest stadiu par OK.

Luminita a spus: (noiembrie 18th, 2015 at 16:48 )

Si mie mi s-ar fi parut normal ca primaria, odata decisa in a amplasa un numar de statui in locuri publice, sa solicite ajutorul artistilor autohtoni, din pur respect pentru renumele lor si avand in vedere ca in orasul nostru exista Facultatea de Arte Plastice. Nu desconsider defel artistii din alta parte, dimpotriva, felicitari pentru creatiile lor, dar aceasta este opinia mea. In fata faptului implinit, insa, sa le apreciem ca atare!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Încep înscrierile și reînscrierile la grădiniță

Grădinițele din Timișoara își încep luni activitatea cu un plus de 200 de locuri disponibile.

Echipele Primăriei Timișoara au reparat săli de clasă vechi, dar și spații care stăteau închise cu lacătul și erau nefolosite. Astfel, administrația locală a creat 200 de locuri noi la grădinițe cu condiții moderne de joacă și învățat. Muncitorii trimiși de primărie au amenajat săli noi de clasă și au efectuat reparații la grădinițe în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Grădinițele din Timișoara își încep luni activitatea cu un plus de 200 de locuri disponibile.
iuliustown-primark

Politica vezi arhiva Politica

Elena Lasconi, la Timișoara: ”Nu ai de unde să știi dacă vei fi un politician sau un primar bun, important este ce simți că vrei să faci pentru cei din jurul tău”

Elena Lasconi vrea să fie un președinte jucător, dar nu pe modelul Traian Băsescu, ci unul care să fie prezent în ședințele de guvern și ale plenului Parlamentului României. Își dorește să facă reforme profunde în toate domeniile, iar politic, pentru aceste alegeri prezidențiale își propune să acceadă în turul doi, ceea ce va da...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Elena Lasconi, la Timișoara: ”Nu ai de unde să știi dacă vei fi un politician sau un primar bun, important este ce simți că vrei să faci pentru cei din jurul tău”
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Cu titlul pe masă. Timișoara și Baia Mare luptă pentru aurul național

SCM USV Timișoara se află la București unde se pregătește pentru finala Ligii de Rugby. Meciul cu Știința Baia Mare va avea loc duminică, 8 septembrie, de la ora 19.00, la stadionul Arcul de Triumf. Este a șaptea finală de campionat cu Timișoara implicată. Din cele șase precedente, cinci s-au încheiat cu victorie, în 2012,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cu titlul pe masă. Timișoara și Baia Mare luptă pentru aurul național
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Gata cu vacanța mare, de luni înapoi în bănci. Vezi structura noului an școlar

Anul școlar 2024-2025 va începe luni, 9 septembrie 2024, conform Ministerului Educației. Structura acestui an școlar a fost stabilită și menționată în Ordinul ministrului educației cu numărul 3 694, din data de 1 februarie 2024. Anul școlar 2024-2025 va avea 36 de săptămâni de cursuri, asemenea anului precedent. Structura anului școlar 2024-2025 arată astfel: cursuri...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Gata cu vacanța mare, de luni înapoi în bănci. Vezi structura noului an școlar
dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

Maxagro a prezentat la Birda, în cadrul unui eveniment deosebit, cele mai noi utilaje agricole KWS/Foto

Ferma Maxagro din Birda a găzduit, în urmă cu câteva zile, un eveniment special, organizat de firma KWS în colaborare cu reprezentanții companiilor Maxagro și TimacAgro, eveniment dedicat fermierilor din întreaga țară. Activând de mulți ani în domeniul agriculturii, Compania Maxagro este una dintre cele mai mari companii din agribusines din zonă și desfășoară activități...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Maxagro a prezentat la Birda, în cadrul unui eveniment deosebit, cele mai noi utilaje agricole KWS/Foto

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Elena Lasconi vrea să fie un președinte jucător, dar nu pe modelul Traian Băsescu, ci unul care să fie prezent în ședințele de guvern și ale plenului Parlamentului României. Își dorește să facă reforme profunde în toate domeniile, iar politic, pentru aceste alegeri prezidențiale își propune să acceadă în turul doi, ceea ce va da...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Elena Lasconi, la Timișoara: ”Nu ai de unde să știi dacă vei fi un politician sau un primar bun, important este ce simți că vrei să faci pentru cei din jurul tău”
Anul școlar 2024-2025 va începe luni, 9 septembrie 2024, conform Ministerului Educației. Structura acestui an școlar a fost stabilită și menționată în Ordinul ministrului educației cu numărul 3 694, din data de 1 februarie 2024. Anul școlar 2024-2025 va avea 36 de săptămâni de cursuri, asemenea anului precedent. Structura anului școlar 2024-2025 arată astfel: cursuri...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Gata cu vacanța mare, de luni înapoi în bănci. Vezi structura noului an școlar
Societatea de Transport Public Timișoara (STPT) avertizează din nou călătorii cu privire la informațiile false care circulă online, referitoare la așa-numitele carduri STPT care oferă transport public gratuit timp de șase luni. Postările recente susțin că Primăria Timișoara ar fi lansat o inițiativă verde și că oferta ar fi valabilă până la sfârșitul lunii, invitându-i...
Citeşte tot articolul Citeste articolul STPT atenţionează din nou cu privire la oferte false legate de cardurile de călătorie
Ferma Maxagro din Birda a găzduit, în urmă cu câteva zile, un eveniment special, organizat de firma KWS în colaborare cu reprezentanții companiilor Maxagro și TimacAgro, eveniment dedicat fermierilor din întreaga țară. Activând de mulți ani în domeniul agriculturii, Compania Maxagro este una dintre cele mai mari companii din agribusines din zonă și desfășoară activități...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Maxagro a prezentat la Birda, în cadrul unui eveniment deosebit, cele mai noi utilaje agricole KWS/Foto
Timișoara va sărbători peste o săptămână, duminică 15 septembrie, una dintre cele mai importante sărbători a orașului: hramul Catedralei, de ziua Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș, Ruga Timișoarei. Nici în acest an nu lipsește un alt eveniment care a fost asociat acestui moment, anume Ziua Minorităților. Aceste acțiuni încheie stagiunea Casei de Cultură...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Casa de Cultură pregătește Ruga Timișoarei. Spectacole și concerte, dar și Jocul Rugii
Echipele Primăriei Timișoara au reparat săli de clasă vechi, dar și spații care stăteau închise cu lacătul și erau nefolosite. Astfel, administrația locală a creat 200 de locuri noi la grădinițe cu condiții moderne de joacă și învățat. Muncitorii trimiși de primărie au amenajat săli noi de clasă și au efectuat reparații la grădinițe în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Grădinițele din Timișoara își încep luni activitatea cu un plus de 200 de locuri disponibile.
Toți șoferii care circulă pe principalele autostrăzi din România, dar și pe pe drumuri naţionale, vor fi filmați de un sistem performant de camere, care vor fi instalate de Compania de Drumuri. Viteză excesivă, lipsă rovinietă, toate vor fi văzute de acest sistem, spun cei de la CNAIR. Vestea a fost anunțată, la Timișoara, de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Big Brother se instalează confortabil pe principalele drumuri din România. Se pun camere de 220 de milioane de lei
Unul dintre cele mai importante evenimente de networking dedicat comunității locale de IT, Banat IT Autumn BBQ – RetroTech Edition, va avea loc pe data de 10 septembrie, în Iulius Gardens. Momente artistice speciale, activități interactive, competiții tematice, dar și o serie de surprize ce vor fi dezvăluite în timpul evenimentului sunt pregătite pentru aniversarea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Hubul de business din Iulius Town Timișoara se pregătește pentru Banat IT Autumn BBQ – RetroTech Edition
Societatea care deține parcarea de pe Calea Circumvalațiunii a fost sancționată de poliţiştii locali cu 25.000 de lei pentru neîntreținerea curățeniei. Este a patra sancțiune pentru aceeași faptă primită de socetatea în cauză, Columbus Active SRL, cu sediul în București.   Polițiștii locali din cadrul Serviciului Protecția Mediului au luat astăzi măsura sancționării contravenționale a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Societatea care deține parcarea de pe Calea Circumvalațiunii, amendată cu 25.000 de lei, pentru mizerie
Top