Varianta unui guvern tehnocrat a readus în discuție și ideea depolitizării administrației locale. Politicienii din Timiș au păreri împărțite pe acest subiect, uneori chiar în interiorul aceluiași partid. În teorie, toți susțin că administrația locală are nevoie de specialiști, iar social-democrații cred că liberalii ar trebui să dea ei primul exemplu de… depolitizare.
„Depolitizare nu înseamnă competență! Dacă prin depolitizare spunem competență și eficiență, atunci da! Dar aruncarea termenilor… facem depolitizare, punem guvern tehnocrat și am rezolvat problema, de parcă acum am descoperit, la 26 de ani, că politicul este problema. Tot ceea ce înseamnă conducere se va transforma în politic, mai devreme sau mai târziu, sau este deja politic. (…) Că schimbăm un om și punem un PD-ist în locul unui PSD-ist nu rezolvă problema. Până la un anumit nivel sunt funcții politice, iar pe partea executivă să fie doar profesioniști neangajați politic”, a declarat senatorul ALDE Petru Ehegartner. În interiorul PNL, părerile sunt împărțite. „Obligatoriu! Am discutat acest lucru la nivel de grup parlamentar. Una dintre cerințele pe care PNL le are de la noul guvern tehnocrat este depolitizarea instituțiilor locale și centrale”, a declarat deputatul Cornel Sămărtinean. „Este una din temele pentru care noi susținem acest guvern, depolitizarea administrației locale. Este unul dintre punctele importante pe care PNL le susține. Este unul dintre punctele care au fost discutate cu premierul desemnat”, susține și deputatul Alin Popoviciu. Pe de altă parte, Dan Popa, copreședinte al PNL Timiș, nu este convins că o astfel de variantă este legală. „Nu știu cum se poate face asta legal. Guvernul este una, administrația locală este alta. Majoritatea celor care lucrează în administrație au ajuns pe funcții în urma unui concurs și mă îndoiesc că-și vor da demisia. Mie mi-ar plăcea la nivel de oraș și de județ să se întâmple asta, dar nu știu dacă se poate realiza așa ceva în mod legal”, afirmă Popa. Cei de la Mișcarea Populară doresc și ei depolitizarea administrației locale și cred că actualii posesori de funcții pot oricând să dea din nou concurs pentru posturile dorite. „Noi lucrăm deja de la un proiect care vizează exact depolitizarea administrației publice. În cel mai scurt timp îl vom depune. (…) Nu văd ce i-ar opri pe cei care au deja funcții să-și depună din nou dosarul, luând în considerare noile condiții. Ei vor fi liberi să candideze pe orice funcții doresc și consideră că au expertiză”, susține Roxana Iliescu, liderul PMP Timiș.
La PSD problema e văzută altfel. „Ce înseamnă depolitizare? Eu cred că problema nu e politicul. Problema în România și în instituții e că șeful instituției crede că este vătaf. E vorba de atitudine, nu neapărat de sistem. E vorba despre unii indivizi, foarte mulți din păcate, care, atunci când ajung într-o funcție și rămân acolo ani la rând, au senzația că nu răspund în fața nimănui și își permit să facă lucruri care nu sunt în folosul cetățeanului. (…) Eu cred că trebuie găsit sistemul în care toată lumea să răspundă pentru ceea ce fac!”, susține deputatul Cătălin Tiuch. Liderul PSD Timiș, Sorin Grindeanu, este mult mai tranșant. Social-democratul crede în… puterea exemplului. „Cred că ar trebui să începem cu cei de la PNL, cel de la cultură, cel de la mediu… Sau ei sunt tehnocrați? (…) Din câte știu, încă nu s-a votat guvernul, așa că ar fi mai bine să așteptăm să vedem cât de tehnocrat va fi acesta. Dar eu cred că am putea să începem cu oamenii PNL-ului. Să dea ei un exemplu și să plece din funcții. Să vedem și cum stau lucrurile cu meritocrația de la Primăria Timișoara, cea pe bază de carnet de partid”, a declarat Grindeanu.
Comentarii prin facebook