Federaţia Română de Fotbal şi Primăria Dumbrăviţa au pus de-o fundaţie pentru promovarea fotbalului. În joc sunt peste un milion de lei, bani proveniți din fonduri europene, dar şi niște terenuri puse la dispoziţie de primăria comunei timişene. Ce face efectiv fundația nu se știe, dar cu siguranță aduce bunăstare în familia… primarului Victor Malac.
Fundaţia „Fotbal pentru Comunitate” şi-a început activitatea în aprilie 2015. „Scopul fundaţiei este de promovare şi de susţinere a tinerilor, inclusiv a persoanelor dezavantajate, prin activităţi în domeniul sportiv, social, cultural, educaţional şi de economie socială”, se arată într-o adresă a FRF, reprezentată de Răzvan-Marian Burleanu, trimisă către Judecătoria Timişoara în 18 februarie 2015, în vederea înscrierii în Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor. Judecătoria Timişoara a respins însă cererea formulată de FRF, motivând că „nu este menţionată cu claritate care este procedura de desemnare a competenţei organelor de conducere, administrare şi control ori procedura de modificare a componenţei acestor organe”. Pentru a nu pierde banii, pe 1 aprilie, FRF şi Primăria Dumbrăviţa l-au desemnat director al fundaţiei pe Romeo Malac, fratele edilului șef al comunei timișene. Fiind angajat al CJ Timiş, Romeo Malac era în incompatibilitate, astfel că, pe 7 mai, el a părăsit fundația. O zi mai târziu, în funcția de director a fost numită… fiica sa, Roxana Malac Cismas. Şi lansarea Fundaţiei „Fotbal pentru Comunitate” trezeşte întrebări. Chiar dacă Răzvan Burleanu, preşedintele FRF şi cel care a girat proiectul, a fost de trei ori la Timişoara în ultimele luni, el nu a catadicsit nici măcar să se deplaseze până la Dumbrăviţa. Lansarea fundaţiei a fost făcută în mare secret și se regăseşte doar pe dumbravitatm.ro, „vedetele” fiind primarul Victor Malac şi viceprimarul Miklos Arpad, fără nici măcar un reprezentant FRF! La eveniment nu a participat nici măcar Dorin Micşa, oficial al clubului FC Caransebeş, subalternul Roxanei Malac Cismas, având funcţia de asistent manager.
Mergând pe firul suspiciunilor legate de Fundaţia „Fotbal pentru Comunitate”, ne vom opri asupra scopului invocat de FRF în cererea către Judecătoria Timişoara. „Scopul proiectului european accesat prin fundaţie este facilitarea accesului pe piaţa muncii pentru un număr de 15 persoane, din care 10 aparţin grupurilor vulnerabile: o persoană cu dizabilităţi, cinci persoane de etnie romă, patru tineri cu vârste de peste 18 ani, care părăsesc sistemul instituţionalizat de protecţie a copilului, prin angajarea într-o structură de economie socială, cu scopul evitării excluziunii sociale, marginalizării, discriminării şi riscului de sărăcie din judeţul Timiş”, se arată în adresa FRF. Sună frumos, nu-i aşa? Problema e că în proiect sunt greu de identificat cele zece persoane care aparţin grupurilor vulnerabile. În loc de o persoană cu handicap sunt trei, ceea ce ar fi lăudabil, dacă printre cei trei nu s-ar regăsi, de exemplu, Florin Macavei, fost fotbalist la Poli Timişoara şi Dinamo Bucureşti, în prezent antrenor la CS Dumbrăviţa! Cel puţin o persoană din cele trei cu handicap intră în categoria tinerilor cu vârste de peste 18 ani, care părăsesc sistemul instituţionalizat de protecţie a copilului. Cel mai greu sunt de găsit persoanele de etnie romă.
În organigrama fundaţiei se mai regăsesc patru instructori sportivi, doi agenţi de pază, un controlor financiar, o femeie de serviciu şi… o animatoare centre de vacanţă, fiecare dintre cei 15 angajaţi trebuind să presteze câte şase ore pe zi. Luând doar un exemplu, ne întrebăm dacă Dorin Micşa, angajat al unui club din Caransebeş, se prezintă timp de cinci zile pe săptămână pentru a munci la fundaţie şase ore. În plus, unii dintre cei care sunt beneficiari ai fondurilor europene susţin că nu lucrează nici măcar un minut şi se mulţumesc să primească în fiecare lună jumătate din banii pe care ar trebui să-i încaseze daca s-ar duce efectiv la serviciu. Oricum, activitatea Fundaţiei „Fotbal pentru Comunitate” este un secret foarte bine păstrat. Atât de bine păstrat, că nu există nicio informație despre ea, singurele rezultate la o simplă căutare pe Google fiind de pe paginile firme.info și listefirme.net, de unde putem afla că fundația… există!
Invalid Displayed Gallery
Comentarii prin facebook