Cerere stranie a DNA catre consilierii locali, in dosarul finantarii Politehnicii Timisoara

Chiar dacă un raport de expertiză contabilă spune că finanţarea Politehnicii Timişoara a fost legală, DNA le cere consilierilor locali să se constituie în parte civilă pentru recuperarea prejudiciului de 27 de milioane de lei!

raport dna

Consilierii locali se întrunesc marţi într-o nouă şedinţă ordinară pe a cărei ordine se află un punct care atrage atenţia în mod deosebit. Printr-o adresă a DNA către Primăria Timişoara, aceştia sunt invitaţi să se constituie ca parte civilă în cauza ce vizează finanţarea echipei de fotbal Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara&Invest S.R.L. În continuarea adresei DNA către Primăria Timişoara se menţionează constituirea consilierilor locali ca parte civilă pentru recuperarea prejudiciului rezultat în urma activităţii infracţionale a unor angajaţi ai instituţiei publice timişorene. De asemenea, în adresă se sublinează că aceştia au încălcat legea în cunoştinţă de cauză prin semnarea documentelor de finanţare a echipei de fotbal Politehnica Timişoara. Cererea lasă loc de interpretări şi îi pune în dificultate pe actualii consilieri locali. Aceştia au fost informaţi în privinţa unui raport de expertiză contabilă întocmit la finalul anului 2013, a cărui constatare este că „decontarea cheltuielilor privind activităţile sportive desfăşurate de echipa de fotbal sunt în concordanţă cu prevederile contractului de asociere nr.1642/18.04.2008 şi ale HG nr.1447/2007, în consecinţă, opinia expertului contabil este că suma virată de Consiliul Local a fost justificată cu documente ce respectă prevederile contractului de asociere nr.164/18.04.2008 şi ale HG nr.1447/2007”. Raportul comandat de primăria Timişoara mai spune că Consiliul Local Timişoara ca autoritate publică locală, în concordanţă cu Legea nr.69 din 28 aprilie 2000 a educaţiei fizice şi sportului, a avut obligaţia să sprijine şi sportul de performanţă şi să asigure inclusiv condiţiile materiale de practicare a acestei activităţi.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

9 comentarii pentru acest articol

Jumi a spus: (decembrie 8th, 2015 at 10:39 )

oare cu cine voteaza consilierii PSD?

KOKS a spus: (decembrie 8th, 2015 at 16:55 )

Voi chiar nu ati inteles ca nu este vorba despre modul de decontare, ci insasi alocarea sumelor de bani din buget. Asta este nelegalitatea. Faptul alocarii de sume de bani din bugetul mun. timisoara unei societati private. Mai departe, modul de cheltuire si alte aspecte subsecvente, nicimacar nu mai prezinta relevanta si, prin urmare, expertiza contabila la care faceti referire, intrucat a vizat exlusiv modul de decontare, cheltuire, a unor sume alocate nelegitim, NU ARE NICIO UTILITATE.
Adevarul este ca toata povestea asta a finantarii societatii lui Iancu, reprezinta o chestiune mult prea subtila pt dvs.(redactori/jurnalisti) care, din pacate constat ca va cam depaseste.Cu tot respectul si fara suparare, aceasta poveste pare mai presus de intelegerea dvs. aspect ce se observa din editorialele dvs.
Pe de alta parte, se stie cum se efectueaza asemenea expertize, care NU SUNT TOTUNA CU EXPERTIZELE JUDICIARE.

KOKS a spus: (decembrie 8th, 2015 at 17:22 )

Pe de alta parte, expertiza contabila nu are competenta de a se pronunta asupra legalitatii unor actiuni cu privire la care a fost chemata sa se pronunte din pct de vedere doar tehnic.Controlul de legalitate apartine autoritatii judecatoresti. Curtea de Conturi s-a pronuntat cu privire la legalitatea alocarii acestor sume din perspectiva controlului administrativ, in calitate de organ juriosdictional. Deci… va rog mai multa documentare din partea dvs. dat fiind ca reprezentantii presei sunt, in definitiv, formatori de opinii.

@koks a spus: (decembrie 8th, 2015 at 20:48 )

cum va explicati atunci dle, ca 3 ani de zile curtea de conturi nu a gasit ilegalitati si dupa 5 ani si-a schimbat decizia?

koks a spus: (decembrie 8th, 2015 at 21:52 )

Cred ca pentru aceasta expolicatie va chemat viitorul fost secretar tov Cojocari si probabil fostul director al camerei de conturi timis. Se cunoaste relatia existenta intre cei doi bazata pe o serie de beneficii reciproce.
Echipa care a constat aceste nereguli reprezinta noua garda, noua mentalitate, oameni de gatul carorta nu atarna bolovani si prin urmare sunt mai greu de corupt.
Sau … poate doar incompetenta. Vom afla din episoadele viitoare.

Av Obirsanu Carmen a spus: (decembrie 8th, 2015 at 22:19 )

Va raspund eu. In 2010/2011 adjunctul sefului Curtii de conturi mi-a spus ca la cererea lui Robu au lasat mai usor controlul alocarii banilor la Poli pentru ca Robu le-a promis ca va initia un proiect de lege care sa rezolve problema finantarii.In acea vreme Robu era senator. Promisiunea lui a prins iar ulterior nu s-a tinut de cuvint pentru ca nu exista context legal.
Dupa aceea acel personaj de la Curtea de Conturi s-a pensionat si cei care au venit si-au facut treaba.
Asta este explicatia. Inainte de controlul facut de CC a existat cineva care le-a tinut excrocilor spatele.

Justitia oarba a spus: (decembrie 8th, 2015 at 22:42 )

@KOKS
1.In primul rand sa intelegem ce este un HCL. HCL=Lege pe plan local care trebuie respectata de catre toti locuitorii orasului respectiv si pusa in aplicare de catre cei cu asemenea atributii. La fel ca si orice alta lege nationala care este promulgata sau nu de catre presedinte, girul final in cazul unui HCL ( lege locala) este dat de prefect ( reprezentant al guvernului in teritoriu). Stiti vorba: unde-i lege nu-i tocmeala.
2.Daca in 2008 a fost promulgat un HCL care a obtinut toate avizele juridice, a obtinut votul consiliului local si la final a fost girat de legalitate de catre prefect rezula o lege locala perfect legala si valabila care trebuie aplicata. Mai mult in timpul a 3 (trei) controale ale curtii de conturi nu s-a constatat nimic ilegal nici in cazul legalitatii asocierii cu clubul, nici in cazul platilor efectuate.
3. Conform Legii 215/2001, art 77 „Primarul, viceprimarul, secretarul unităţii administrativ-teritoriale şi aparatul de specialitate al primarului constituie o structură funcţională cu activitate permanentă, denumită primăria comunei, oraşului sau municipiului, care duce la îndeplinire hotărârile consiliului local şi dispoziţiile primarului, soluţionând problemele curente ale colectivităţii locale.”
4. Asadar avem o HCL(lege locala) valabila, aprobata, votata, legala, verificata de curtea de conturi, etc. Aparatul de specialitate al primarului = angajatii din primarii conform legii sunt obligati sa o puna in aplicare, in caz contrar poat fi dati afara si acuzati de abuz in serviciu ( este ca si cum un politist ar refuza sa aplice o lege si ar spune ca el nu da amenzi pt viteza, sau nu aresteaza hotii de buzunare)
Acum vin intrebarile: De ce dupa 7 ani persoanele care erau obligate de o LEGE (215/2001) sa puna in aplicare un HCL legal, valabil si cu 3 avize de legalitate din partea curtii de conturi sunt acuzate de abuz? De ce dupa 3 controale ale curtii de conturi un altul spune ca este ilegal? De ce dupa 7 ani DNA-ul spune ca un HCL nu este legal? Cu ce sunt de vina angajatii ca au avut incredere in avizele de legalitate ale HCL-ului, in girul de legalitate al prefectului si nu in ultimul rand in girul de legalitate ale celor 3 controale de la curtea de conturi si conform legii erau obligati sa duca la indeplinire HCL-ul?
Ca raspuns la aceste intrebari nu gasesc decat doua variante: ori toate anchetele DNA sunt instrumentate politic si se fac la comanda de partid – asta tinand cont ca dl. Grindeanu ministru PSD care a semnat si el ordonantari catre Poli si a fost membru in consiliul director la Poli nu este suspectat, anchetat sau invinuit – sau varianta 2: procurorul care se ocupa de caz este un INCOMPETENT si de o prostie rara iar pentru a-si justifica prezenta pe acest pamant precum si salariul pe care ii primeste ca si procuror deschide organigrama unei institutii si ia la intamplare niste nume carora le pune in spate tot felul de acuzatii, fara sa se gandeasca(in cazul in care are cu ce) ca astfel distruge viata multor oameni si familii.
Daca se doreste sa se faca curatenie in administratii, macar sa se faca acolo unde trebuie, fara abuzuri si nu la ordinul unui partid sau pentru a avea ce raporta când te suna Kovesi sa te intrebe ce ai facut azi.

KOKS a spus: (decembrie 9th, 2015 at 16:53 )

Replica la @Koks
1. HCL-ul reprezinta un act administrativ, emis de catre autoritate publica, cu caracter normnativ sau individual; El trebuie sa respecte ordinea de drept stabilita prin Constitutie, legi si alte acte normatrive ale puteri centrale; Prin urmare, in situatia in care un HCL incalca aceasta ordine atunci el este contrar legii indiferent ca a fost votat, verificat de catre prefect etc. Pe de alta parte, chiar daca Prefectul exercita o tutela administrativa, controlul de legalitate al HCL-ului se realizeaza doar prin contenciosul administrativ exercitat de catre autoritatea judecatoreasca.Ori, autoritatea judecatoreasca, prin considerentele expuse in hotararile judecatoresti pronuntate in aceasta speta, s-a pronuntata si asupra legalitatii acestei alocari de fonduri publice mascata prin HCL, apreciind-o ca fiind nelegala.
2. Prezenta avizului juridic NU conduce de facto la ideea legalitatii absolute a Hcl-ului.
3. Potrivit legislatiei din materia functiei publice, functionarul public are dreptul de a refuza sa executa o dispozitie atunci cand aceasta este contrara prevedrilor legale, aceasta reprezentand o prerogativa prevazuta poentru a da substanta unuia dintre principiile fundamentale ale exercitarii functiilor publice, anume principiul legalitatii exercitarii functiei publice.

Deci…. indiferent de parerile noastre, vom vedea ce se va intampla cu aceasta speta, insa in calitate de cetateni si contribuabili poate ar trebui sa avem mai multa implicatiei fata de modul in care sunt gestionati banii nostri din taxe si impozite de catre cei mandatati sa-i administreze.

@KOKS a spus: (decembrie 9th, 2015 at 20:36 )

nu cred ca exista ceva ce nu poti tu explica, egal cum.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

isho timisoara

Cele mai citite articole


Aconnect - Digitalizam Romania

Administratie vezi arhiva Administratie

Alin Nica îi vrea pe americani în Timiș

Președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, s-a întâlnit cu reprezentanții Clubului Economic Nord American cărora le-a prezentat oportunitățile oferite de regiunea de vest pentru noi investiții. Nica spune că s-au purtat discuții și cu reprezentanții AmCham, afirmând că investitorii nu vin oriunde și oricum, ci acolo unde găsesc toate resorturile necesare, nu doar infrastructură, forță...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Nica îi vrea pe americani în Timiș
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Politica vezi arhiva Politica

Iulius Town
Iulius Town

Sport vezi arhiva Sport

fotbal ligi mici

AJF Timiş dă undă verde și la Liga a 5-a și Liga a 6-a

Vești bune de la Asociația Județeană de Fotbal. Dacă Divizia D s-a programat pe repede înainte din cauza termenului nerealist propus de FRF, iată că fotbalul mic își intră serios în drepturi. AJF anunță deschisă înscrierea pentru Liga 5 și Liga 6.  Asociația Judeteană de Fotbal Timiș își doreste reluarea cât mai rapidă a tuturor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul AJF Timiş dă undă verde și la Liga a 5-a și Liga a 6-a
dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

Azi e ziua Sfântului Gheorghe, purtătorul de biruinţă

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este unul dintre cei mai venerați sfinți din calendarul creștin. Purtătorul de biruință este sărbătorit, în fiecare an, pe 23 aprilie. Sf. Gheorghe este patronul spiritual al Casei Regale a Angliei, ocrotitorul Georgiei, Armeniei, Maltei, Lituaniei și Serbiei, dar și al armatei române. Sân-George este protectorul naturii înverzite, al vitelor și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Azi e ziua Sfântului Gheorghe, purtătorul de biruinţă
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

Iulius Town își așteaptă vizitatorii la Check Art Spring Days

Arta, sub multe forme inedite, va anima Iulius Gardens, în acest weekend. Check Art Spring Days aduce razele soarelui de primăvară în inima verde a Iulius Town, cu ajutorul statuilor vivante, mimilor, bufonilor și marionetelor gigant. Vino să vezi cum se împletesc arta, natura și buna dispoziție! Iulius Town te așteaptă sâmbătă și duminică, 24...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Iulius Town își așteaptă vizitatorii la Check Art Spring Days

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Maratonul Vaccinării se bucură încă din start de un real succes. Sute de timişoreni au ajuns încă dinainte de ora 16.00 la Centrul Regional de Afaceri (CRAFT), acolo unde a fost dat startul Maratonului Vaccinării, un eveniment unic în România. Maratonul Vaccinării a început astăzi, la ora 16:00, şi se termină luni, 26 aprilie, la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timişorenii stau la coadă să se vaccineze. Maratonul Vaccinării a început în forţă/FOTO
Vești bune de la Asociația Județeană de Fotbal. Dacă Divizia D s-a programat pe repede înainte din cauza termenului nerealist propus de FRF, iată că fotbalul mic își intră serios în drepturi. AJF anunță deschisă înscrierea pentru Liga 5 și Liga 6.  Asociația Judeteană de Fotbal Timiș își doreste reluarea cât mai rapidă a tuturor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul AJF Timiş dă undă verde și la Liga a 5-a și Liga a 6-a
Președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, s-a întâlnit cu reprezentanții Clubului Economic Nord American cărora le-a prezentat oportunitățile oferite de regiunea de vest pentru noi investiții. Nica spune că s-au purtat discuții și cu reprezentanții AmCham, afirmând că investitorii nu vin oriunde și oricum, ci acolo unde găsesc toate resorturile necesare, nu doar infrastructură, forță...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Nica îi vrea pe americani în Timiș
Ziua de 1 iulie este data limită până la care trebuie să dispară cablurile de pe alte câteva bulevarde mari din oraș și străzile adiacente, avertizează Primăria Timișoara. Municipalitatea are în derulare o campanie de trecere a cablurilor aeriene de transmisii date/voce în subteran În cadrul acestor lucrări de eliminare a cablurilor din spațiul aerian,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Firmele de comunicații au termen până la vară ca să își coboare în subteran cablurile
Alb-violeţii strâng rândurile după o perioadă nefastă în privinţa rezultatelor. Mâine, Politehnica vrea să obţină prima victorie în playoff în compania celor de FK Csikszereda, grupare cu care se află la egalitate de puncte.  „E un joc important pentru noi, practic ar cam fi ultima şansă să ne mai putem bate la un loc de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dan Alexa schimbă placa: Întinerim echipa. Poli își joacă șansa de a prinde barajul în meciul cu Ciucul
Președintele interimar al PSD Timișoara, consilierul județean Mihai Ritivoiu, atrage atenția asupra unei probleme grave care va afecta Timișoara și societatea care se ocupă de sistemul centralizat de termoficare al orașului. Suntem în pericol să pierdem până la 200 de milioane de lei, pentru faptul că nu s-au achiziționat certificate verzi pentru poluarea produsă, dar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mihai Ritivoiu anunță tsunami-ul la Colterm și în buzunarul orașului. Timișoara ar putea pierde 200 de milioane de lei
În judeţul Timiş există nouă focare active de Covid-19, care se află în supraveghere epidemiologică, anunţă Direcţia de Sănătate Publică Față de ziua de ieri nu a mai apărut niciun focar nou. Focare active sunt la: FIRMĂ PRIVATĂ UTVIN –  37 cazuri confirmate –  Focar în supraveghere CENTRUL DE CARANTINARE de la Liceul „Dimitrie Leonida”...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nu au mai apărut focare noi de covid în Timiș
De la ultima raportare, la nivel naţional au fost infectate cu Sars-Cov-2 alte 2.523 persoane, fiind efectuate 24.386 de teste RT-PCR şi 12.923 de teste rapide. În secţiile de Terapie Intensivă sunt internaţi 1.391 pacienţi. Până astăzi, 23 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.042.521 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19)....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Bilanţ coronavirus. 2.523 de noi cazuri şi 170 de decese, în ultimele 24 de ore
În judeţul Timiş, în ultimele 24 de ore, doar 92 de persoane au fost confirmate cu Sars-Cov-2, fiind efectuate 2.620 de teste, dintre care 701 de teste rapide. Rata de infectare a scăzut la 2,72, după ce în ziua precedentă a fost 2,84. Numărul de persoane confirmate COVID-19 în ultimele 24 de ore pe localităţi:...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sub o sută de persoane din Timiş, confirmate cu Sars-Cov-2, în ultimele 24 de ore. Doar 35 de cazuri în Timişoara
Top