Cerere stranie a DNA catre consilierii locali, in dosarul finantarii Politehnicii Timisoara

Chiar dacă un raport de expertiză contabilă spune că finanţarea Politehnicii Timişoara a fost legală, DNA le cere consilierilor locali să se constituie în parte civilă pentru recuperarea prejudiciului de 27 de milioane de lei!

raport dna

Consilierii locali se întrunesc marţi într-o nouă şedinţă ordinară pe a cărei ordine se află un punct care atrage atenţia în mod deosebit. Printr-o adresă a DNA către Primăria Timişoara, aceştia sunt invitaţi să se constituie ca parte civilă în cauza ce vizează finanţarea echipei de fotbal Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara&Invest S.R.L. În continuarea adresei DNA către Primăria Timişoara se menţionează constituirea consilierilor locali ca parte civilă pentru recuperarea prejudiciului rezultat în urma activităţii infracţionale a unor angajaţi ai instituţiei publice timişorene. De asemenea, în adresă se sublinează că aceştia au încălcat legea în cunoştinţă de cauză prin semnarea documentelor de finanţare a echipei de fotbal Politehnica Timişoara. Cererea lasă loc de interpretări şi îi pune în dificultate pe actualii consilieri locali. Aceştia au fost informaţi în privinţa unui raport de expertiză contabilă întocmit la finalul anului 2013, a cărui constatare este că „decontarea cheltuielilor privind activităţile sportive desfăşurate de echipa de fotbal sunt în concordanţă cu prevederile contractului de asociere nr.1642/18.04.2008 şi ale HG nr.1447/2007, în consecinţă, opinia expertului contabil este că suma virată de Consiliul Local a fost justificată cu documente ce respectă prevederile contractului de asociere nr.164/18.04.2008 şi ale HG nr.1447/2007”. Raportul comandat de primăria Timişoara mai spune că Consiliul Local Timişoara ca autoritate publică locală, în concordanţă cu Legea nr.69 din 28 aprilie 2000 a educaţiei fizice şi sportului, a avut obligaţia să sprijine şi sportul de performanţă şi să asigure inclusiv condiţiile materiale de practicare a acestei activităţi.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

9 comentarii pentru acest articol

Jumi a spus: (decembrie 8th, 2015 at 10:39 )

oare cu cine voteaza consilierii PSD?

KOKS a spus: (decembrie 8th, 2015 at 16:55 )

Voi chiar nu ati inteles ca nu este vorba despre modul de decontare, ci insasi alocarea sumelor de bani din buget. Asta este nelegalitatea. Faptul alocarii de sume de bani din bugetul mun. timisoara unei societati private. Mai departe, modul de cheltuire si alte aspecte subsecvente, nicimacar nu mai prezinta relevanta si, prin urmare, expertiza contabila la care faceti referire, intrucat a vizat exlusiv modul de decontare, cheltuire, a unor sume alocate nelegitim, NU ARE NICIO UTILITATE.
Adevarul este ca toata povestea asta a finantarii societatii lui Iancu, reprezinta o chestiune mult prea subtila pt dvs.(redactori/jurnalisti) care, din pacate constat ca va cam depaseste.Cu tot respectul si fara suparare, aceasta poveste pare mai presus de intelegerea dvs. aspect ce se observa din editorialele dvs.
Pe de alta parte, se stie cum se efectueaza asemenea expertize, care NU SUNT TOTUNA CU EXPERTIZELE JUDICIARE.

KOKS a spus: (decembrie 8th, 2015 at 17:22 )

Pe de alta parte, expertiza contabila nu are competenta de a se pronunta asupra legalitatii unor actiuni cu privire la care a fost chemata sa se pronunte din pct de vedere doar tehnic.Controlul de legalitate apartine autoritatii judecatoresti. Curtea de Conturi s-a pronuntat cu privire la legalitatea alocarii acestor sume din perspectiva controlului administrativ, in calitate de organ juriosdictional. Deci… va rog mai multa documentare din partea dvs. dat fiind ca reprezentantii presei sunt, in definitiv, formatori de opinii.

@koks a spus: (decembrie 8th, 2015 at 20:48 )

cum va explicati atunci dle, ca 3 ani de zile curtea de conturi nu a gasit ilegalitati si dupa 5 ani si-a schimbat decizia?

koks a spus: (decembrie 8th, 2015 at 21:52 )

Cred ca pentru aceasta expolicatie va chemat viitorul fost secretar tov Cojocari si probabil fostul director al camerei de conturi timis. Se cunoaste relatia existenta intre cei doi bazata pe o serie de beneficii reciproce.
Echipa care a constat aceste nereguli reprezinta noua garda, noua mentalitate, oameni de gatul carorta nu atarna bolovani si prin urmare sunt mai greu de corupt.
Sau … poate doar incompetenta. Vom afla din episoadele viitoare.

Av Obirsanu Carmen a spus: (decembrie 8th, 2015 at 22:19 )

Va raspund eu. In 2010/2011 adjunctul sefului Curtii de conturi mi-a spus ca la cererea lui Robu au lasat mai usor controlul alocarii banilor la Poli pentru ca Robu le-a promis ca va initia un proiect de lege care sa rezolve problema finantarii.In acea vreme Robu era senator. Promisiunea lui a prins iar ulterior nu s-a tinut de cuvint pentru ca nu exista context legal.
Dupa aceea acel personaj de la Curtea de Conturi s-a pensionat si cei care au venit si-au facut treaba.
Asta este explicatia. Inainte de controlul facut de CC a existat cineva care le-a tinut excrocilor spatele.

Justitia oarba a spus: (decembrie 8th, 2015 at 22:42 )

@KOKS
1.In primul rand sa intelegem ce este un HCL. HCL=Lege pe plan local care trebuie respectata de catre toti locuitorii orasului respectiv si pusa in aplicare de catre cei cu asemenea atributii. La fel ca si orice alta lege nationala care este promulgata sau nu de catre presedinte, girul final in cazul unui HCL ( lege locala) este dat de prefect ( reprezentant al guvernului in teritoriu). Stiti vorba: unde-i lege nu-i tocmeala.
2.Daca in 2008 a fost promulgat un HCL care a obtinut toate avizele juridice, a obtinut votul consiliului local si la final a fost girat de legalitate de catre prefect rezula o lege locala perfect legala si valabila care trebuie aplicata. Mai mult in timpul a 3 (trei) controale ale curtii de conturi nu s-a constatat nimic ilegal nici in cazul legalitatii asocierii cu clubul, nici in cazul platilor efectuate.
3. Conform Legii 215/2001, art 77 „Primarul, viceprimarul, secretarul unităţii administrativ-teritoriale şi aparatul de specialitate al primarului constituie o structură funcţională cu activitate permanentă, denumită primăria comunei, oraşului sau municipiului, care duce la îndeplinire hotărârile consiliului local şi dispoziţiile primarului, soluţionând problemele curente ale colectivităţii locale.”
4. Asadar avem o HCL(lege locala) valabila, aprobata, votata, legala, verificata de curtea de conturi, etc. Aparatul de specialitate al primarului = angajatii din primarii conform legii sunt obligati sa o puna in aplicare, in caz contrar poat fi dati afara si acuzati de abuz in serviciu ( este ca si cum un politist ar refuza sa aplice o lege si ar spune ca el nu da amenzi pt viteza, sau nu aresteaza hotii de buzunare)
Acum vin intrebarile: De ce dupa 7 ani persoanele care erau obligate de o LEGE (215/2001) sa puna in aplicare un HCL legal, valabil si cu 3 avize de legalitate din partea curtii de conturi sunt acuzate de abuz? De ce dupa 3 controale ale curtii de conturi un altul spune ca este ilegal? De ce dupa 7 ani DNA-ul spune ca un HCL nu este legal? Cu ce sunt de vina angajatii ca au avut incredere in avizele de legalitate ale HCL-ului, in girul de legalitate al prefectului si nu in ultimul rand in girul de legalitate ale celor 3 controale de la curtea de conturi si conform legii erau obligati sa duca la indeplinire HCL-ul?
Ca raspuns la aceste intrebari nu gasesc decat doua variante: ori toate anchetele DNA sunt instrumentate politic si se fac la comanda de partid – asta tinand cont ca dl. Grindeanu ministru PSD care a semnat si el ordonantari catre Poli si a fost membru in consiliul director la Poli nu este suspectat, anchetat sau invinuit – sau varianta 2: procurorul care se ocupa de caz este un INCOMPETENT si de o prostie rara iar pentru a-si justifica prezenta pe acest pamant precum si salariul pe care ii primeste ca si procuror deschide organigrama unei institutii si ia la intamplare niste nume carora le pune in spate tot felul de acuzatii, fara sa se gandeasca(in cazul in care are cu ce) ca astfel distruge viata multor oameni si familii.
Daca se doreste sa se faca curatenie in administratii, macar sa se faca acolo unde trebuie, fara abuzuri si nu la ordinul unui partid sau pentru a avea ce raporta când te suna Kovesi sa te intrebe ce ai facut azi.

KOKS a spus: (decembrie 9th, 2015 at 16:53 )

Replica la @Koks
1. HCL-ul reprezinta un act administrativ, emis de catre autoritate publica, cu caracter normnativ sau individual; El trebuie sa respecte ordinea de drept stabilita prin Constitutie, legi si alte acte normatrive ale puteri centrale; Prin urmare, in situatia in care un HCL incalca aceasta ordine atunci el este contrar legii indiferent ca a fost votat, verificat de catre prefect etc. Pe de alta parte, chiar daca Prefectul exercita o tutela administrativa, controlul de legalitate al HCL-ului se realizeaza doar prin contenciosul administrativ exercitat de catre autoritatea judecatoreasca.Ori, autoritatea judecatoreasca, prin considerentele expuse in hotararile judecatoresti pronuntate in aceasta speta, s-a pronuntata si asupra legalitatii acestei alocari de fonduri publice mascata prin HCL, apreciind-o ca fiind nelegala.
2. Prezenta avizului juridic NU conduce de facto la ideea legalitatii absolute a Hcl-ului.
3. Potrivit legislatiei din materia functiei publice, functionarul public are dreptul de a refuza sa executa o dispozitie atunci cand aceasta este contrara prevedrilor legale, aceasta reprezentand o prerogativa prevazuta poentru a da substanta unuia dintre principiile fundamentale ale exercitarii functiilor publice, anume principiul legalitatii exercitarii functiei publice.

Deci…. indiferent de parerile noastre, vom vedea ce se va intampla cu aceasta speta, insa in calitate de cetateni si contribuabili poate ar trebui sa avem mai multa implicatiei fata de modul in care sunt gestionati banii nostri din taxe si impozite de catre cei mandatati sa-i administreze.

@KOKS a spus: (decembrie 9th, 2015 at 20:36 )

nu cred ca exista ceva ce nu poti tu explica, egal cum.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Situația in România

Total: 4417 cazuri

3760
active
197
decese
460
vindecate

Situația globală

Total: 1423738 cazuri

1040173
active
81858
decese
301707
vindecate

 

Cele mai citite articole


landscape-aerotim-1

Administratie vezi arhiva Administratie

gauss-topografie-timisoara_728x90px

Politica vezi arhiva Politica

Iulius Town

Sport vezi arhiva Sport

Claudiu Apro Riponsia

Căpitanul Ripensiei, Claudiu Apro, vorbeşte despre viaţa din timpul pandemiei

Din 13 martie, antrenamentele Ripensiei sunt suspendate, dată fiind situația epidemiologică a virusului ce s-a răspândit în întreaga lume. În aceste condiții, fiecare jucător își urmează programul individual primit de la preparatorul fizic, pentru a rămâne în formă. Despre actuala situaţie, nemaiîntâlnită până acum a vorbit şi Claudiu Apro, unul din „veteranii” echipei Ripensia, şi...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Căpitanul Ripensiei, Claudiu Apro, vorbeşte despre viaţa din timpul pandemiei
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

galaxia-imaginarului-728x90

Economic vezi arhiva Economic

Cererea şi oferta de produse medicale necesare în pandemia de coronavirus, puse faţă în faţă de un grup de voluntari timişoreni

Nevoia acută de materiale medicale, de protecţie a personalului, dar şi de sprijin a bolnavilor de coronavirus, dublată de o lipsă la fel de acută de asemenea materiale, a dus la crearea de către un grup de câteva zeci de voluntari a unei platforme online, , unde să se poată întâlni cererea şi oferta de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cererea şi oferta de produse medicale necesare în pandemia de coronavirus, puse faţă în faţă de un grup de voluntari timişoreni

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Spitalul Municipal și Spitalul CF din Timișoara vor interna pacienți cu COVID-19, după ce au fost confirmate ca fiind în a doua linie a luptei cu coronavirusul. Inițial, un Ordin al Ministerului Sănătății aflat în discuție, scotea cele două unități sanitare din linia a doua. Acum, Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial, iar unitățile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Spitalul Municipal și Spitalul CF Timișoara rămân în rândul unităților de suport pentru pacienții cu coronavirus
Un ambulanțier de 53 de ani a murit la Suceava. Este primul deces confirmat din rândul personalului medical din România depistat cu COVID-19, care a intrat în contact cu pacienţi infectaţi. Sunt 699 de cadre medicale infectate cu COVID-19 în toată țara. Ministerul Sănătății a confirmat primul deces în urma infectării cu noul coronavirus în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul COVID-19 – primul deces din rândul personalului medical din România: un ambulanţier din Suceava
Zece bebeluși au fost diagnosticați cu COVID-19 în urma rezultatelor testelor de coronavirus de luni seară. S-a decis retestarea lor, iar rezultatul în cazul primului dintre ei este negativ. Primul rezultat după retestarea unui bebeluș din cei zece este negativ, ceea ce înseamnă că micuțul nu are coronavirus. Testele sunt repetate în cazul a zece...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La al doilea test, rezultat negativ pentru primul dintre cei zece bebeluși depistaţi iniţial cu COVID-19
Direcția Națională Anticorupție a anunțat, marți, trimiterea în judecată a inculpaților din dosarul şpăgilor de la Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Timișoara Printre cei trimişi în judecată se numără patru parlamentari PSD, dar şi fostul director al DRDP Timişoara, PSD-istul Cristian Ispravnic. În total, în dosarul şpăgilor de la DRDP Timişoara, au fost...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dosarul DRDP Timişoara – “bani pentru PSD Arad”, trimis în judecată. Şpăgi la angajare de 10.000 de euro
Noi decese au fost confirmată în România, în ceea ce privește persoanele infectate cu coronavirus. Conform Grupului de Comunicare Strategică, numărul persoanelor care au decedat a ajuns la 197, opt dintre aceste decese fiind însă raportate cu întârziere. Majoritatea persoanelor pentru care s-a confirmat infecția cu COVID-19 și decesul, marți după-amiază, sunt din Arad, iar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul În România au murit 197 oameni cu COVID-19. Decese raportate cu întârziere în județul Arad. Se fac verificări
În Timiș, polițiștii și jandarmii au aplicat, în 24 de ore, peste 200 de amenzi celor care nu respectă restricțiile de circulație impuse de Ordonanța de Urgență nr. 3. În județul Timiș, în cursul zilei de 6 aprilie, polițiștii timișeni au aplicat 218 sancțiuni contravenționale în valoare de 542.500 lei pentru nerespectarea măsurilor de restricționare...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Amenzi de peste 550.000 lei, într-o singură zi, pentru cei care nu respectă restricțiile de circulație
Primarul Nicolae Robu nu a reuşit să ofere amănunte în plus referitoare la operaţiunea de dezinfecţie a casei scărilor pentru blocurile din Timişoara. Totuşi, a vorbit despre acele dozatoare de gel dezinfectant, dar singurul lucru spus e în ton cu ceea ce insistă de la apariţia ordonanţei militare care impune montarea acestora, adică asociaţiile sa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nimic nou în problema dezinfecţiei „centralizate” a scărilor de bloc din Timişoara
A fost deschis un dosar penal de procurori în cazul Maternității Odobescu din Timișoara, locul unde 10 bebeluși au fost diagnosticați cu coronavirus, iar 25 de cadre medicale și paciente au fost depistate cu COVID-19. În dosarul penal deschis la Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara se fac cercetări în ceea ce privește zădărnicirea combaterii...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dosar penal! Procurorii fac cercetări la Maternitatea Odobescu
S-au mai înregistrat două decese ale unor persoane cu coroanvirus în România. Țara noastră ajunge la 184 de decese ale pacienților cu COVID-19. A murit un bărbat de 69 de ani din județul Suceava.  „Transferat în Spitalul de BI Iași-ATI cu diagnosticul de Infecție SARS-COV 2 formă severă, complicație, în data de 25.03.2020. Recoltat pentru...
Citeşte tot articolul Citeste articolul România: 184 de persoane cu COVID-19 au decedat
Top