Cu un procent de 32,21% la votul pentru Consiliul Județean Timiș, cel considerat de altfel vot politic, PNL s-a situat pe locul II la alegerile locale, la o diferență apreciabilă de PSD (37,28%), partid care a obținut cel mai mare rezultat din istorie în Timiș. Altădată locomotivă pentru partid la nivel național, PNL Timiș s-a situat acum sub media națională, cu câteva zecimi de punct.
Copreședinte al PNL Timiș, Nicolae Robu susține, în continuare că acest eșec fără precedent este o victorie de fapt pentru PNL, „uitând” probabil că noul partid e constituit din fuziunea dintre vechiul PNL și fostul PDL. Haideți să vedem ce rezultate au avut în trecut PDL și PNL în Timiș, rezultate care vin în coliziune frontală cu fanteziile lui Robu. Singura dată când PNL și PDL au candidat sub aceeași umbrelă (Alianța DA) s-a întâmplat la alegerile generale din 2004. La capătul guvernării „perfomante” a lui Adrian Năstase, ADA Timiș obținea 44%, cu aproape 15 procente mai mult decât media națională. Asta însemna atunci exact jumătate din mandatele de parlamentari pe Timiș: doi senatori și cinci deputați. Tot la capitolul alegeri parlamentare, patru ani mai târziu, candidând separat și pe colegii uninominale, PDL și PNL obțineau împreună șapte mandate de deputați, dintr-un total de zece, și trei de senatori din patru. Adică 70% la Cameră și 75% la Senat. E adevărat nu e cea mai elocventă comparație, dar arată forța pe care cele două partide o aveau în Timiș.
Mai elocvente sunt rezultatele la alegerile locale din 2008. Astfel, PDL singur obținea la CJT 33,70%, însemnând 15 consilieri județeni, respectiv cu unul mai mult decât s-a obținut acum. PNL a candidat în alianță cu PNȚCD și a obținut 20,85%, însemnând nouă consilieri județeni, șase fiind liberali. Așadar, un total de 21 de consilieri, față de 14 la ora actuală. La votul pentru președinția CJT, Constantin Ostaficiuc (PDL) lua atunci 35,19%, iar Viorel Coifan (PNL) 21,65%. PSD obținea atunci 25,13% ca partid, iar Ilie Sârbu 26,24% la președinția CJT. Așadar, împreună, PNL și PDL obțineau peste 50%, dublu față de PSD. Acum, după o „victorie” a PNL, PSD a primit peste 37%, iar noul PNL… mai puțin decât PDL singur în 2008. Poate e semnificativ de spus că în 2012, când PNL a candidat cu PSD sub umbrela USL, PDL singur a obținut 25,76% din voturile la CJT. Se întâmpla însă după o guvernare extrem de grea, unii spun catastrofală, a PDL.
Comentarii prin facebook