În Timișoara sunt deschise trei piețe volante, unde, teoretic, au acces numai producătorii locali. Practic însă, în ultima perioadă, au existat mai multe plângeri legate atât de speculanți, cât și de alte abateri. În scurt timp, funcționarea piețelor volante va avea reguli noi, care trebuie votate și de CL.
Prima piață volanță a fost deschisă la Timișoara în zona Stadionului „Dan Păltinișanu”, în luna mai 2014. Hotărârea votată de CL în martie același ani prevedea înființarea unei piețe volante destinată strict produselor locale. Hotărârea preciza foarte clar la articolul 3 că „este interzisă comercializarea în piața țărănească a produselor agroalimentare provenite din import”. Ideea a prins imediat la timișorenii care au înțeles că aici pot găsi roșii ca în grădina bunicii și tot felul de alte legume și fructe cu gustul copilăriei. Între timp, de atunci, s-au deschis alte două piețe similare: una în Calea Lipovei și, cel mai recent, una în Piața Traian. Au apărut însă și problemele, mai ales după ce speculanții au găsit o modalitate de a pătrunde în aceste zone în care, teoretic, au acces doar producătorii locali. Au existat, de asemenea, nemulțumiri legate de funcționarea piețelor, mai ales în ceea ce privește accesul mașinilor și modul în care sunt expuse produsele. Lucrurile se vor schimba însă în curând, după întâlnirea desfășurată la sediul Poliției Locale, la care au participat reprezentanți ai acesteii instituții, ai Poliției Naționale și ai Ministerului Agriculturii, dar și consilierii locali liberali Adelina Tîrziu și Ștefan Sandu, cei care au avut ideea înființării unor astfel de piețe.
„Vom impune un mod mai civilizat de expunere și vânzare a produselor și vom verifica mai atent proveniența acestora. În Piața Traian nu va mai fi permis accesul mașinilor în perioada în care are loc piața. Producătorii își vor putea face aprovizionarea într-un interval orar bine stabilit. Cine se abate de la reguli nu va mai avea voie să vină în piața volantă timp de un an”, a precizat, pentru deBanat.ro, Ștefan Sandu. De acum încolo, legumele și fructele nu vor mai putea fi expuse decât pe mese, pe jos urmând să fie permisă doar plasarea sacilor cu cartofi, de exemplu. S-a găsit și o modalitate de a verifica cât de… producători sunt cei care vând în aceste piețe. „Poliția Locală Timișoara nu poate face controale la Recaș, de exemplu. Pe de altă parte, Direcția Agricolă are compartiment antifraudă, care poate verifica inclusiv primarii care dau abuziv certificate de producător. Inspectorii vin în piață, văd ce se vinde, fac fotografii, apoi merg la producători să vadă cum stau lucrurile. Compară și acționează în consecință, pentru că au toate pârghiile legale s-o facă”, explică Sandu. Toate modificările în regulamentul de funcționare al piețelor volante vor intra în vigoare după ce vor fi votat în plenul CL. În primele șase luni ale anului, polițiștii locali au dat amezi de… 2.800 de lei în piețele volante.
Comentarii prin facebook