Stadion plin meci de meci si nu ne mai rugam de nimeni

600-700 de spectatori ai Politehnicii Timișoara ar trebui să vină două-trei meciuri pe lună la stadion pentru ca clubul de ligă secundă să fie pe zero cu „investiția” în stadionul „Dan Păltinișanu”. Pentru celălalt club, Poli Timișoara din Liga 1, ar fi suficiente 400-500 de spectatori pentru a nu ieși în pierdere din această „afacere”. Asta spune o simplă aritmetică exersată în urma deciziei consiliului județean, proprietarul stadionului, de a pune o chirie minimală de 20.000 de lei, plus TVA, pentru o lună de folosință a stadionului. Nu mi-e foarte clară chestiunea cu dreptul exclusiv au ba pentru acest imobil, dacă se pot face înțelegeri între cluburi pentru o asumare comună a acestor costuri de închiriere sau dacă doar câștigătorul licitației de pe final de august va beneficia de acest tarif, celuilalt club rămnându-i să achite 21.000 de lei pe eveniment, conform actualelor grile ale CJ.

Pare absurd și chiar revoltător pentru unii să vezi cum proprietarul stadionului ține de preț tocmai în fața unei echipe al cărei fondator este și în fața alteia iubite de suporteri, contribuabili, la urma urmelor. Cu atât mai mult cu cât vreme de doi ani ACS Poli s-a bucurat de folosință gratuită. E cazul să-i înjurăm pe cei de la CJ pentru asta sau adrisantul ocărilor îl găsim în altă parte? Legislația modificată a făcut ca o unitate administrativă cum este CJ trebuie să stabiliească un preț de închiriere al unui imobil din proprietate astfel încât să-și scoată minimal costurile de întreținere (salariile angajaților și altele). Asta face ca 20.000 de lei pe lună să fie o sumă mare? Dar 21.000 de două ori pe lună?

Nu știu câți oameni lucrează la gazon, la curățarea vestiarelor și rearanjarea tribunelor, dar, în buna datină a costurilor la stat, 20.000 lei ar putea să nu fie o sumă din care să le iasă un profit obraznic celor de la CJ, ci doar o măsură de precauție ca, pe viitor, Curtea de Conturi să nu-i mai acuze că finanțează mascat entități sportive. La prima licitație pentru stadion nu s-a prezentat nimeni, poate și pentru că se mai aștepta de la CJ să scadă suma de pornire. Ceea ce s-a și întâmplat. Din acest motiv s-a ajuns la discuția de acum, cu plata a 21.000 pe eveniment, adică dublu. Pe viitor însă, un club sau o asociere între cluburi ar putea plăti 20.000 de lei lunar, nu 42.000, iar conducerea CJ ia în calcul scăderea tarifului „pe eveniment”, astfel încât să se ajungă cam tot pe acolo, indiferent că vei fi câștigător de licitație pe termen lung sau te vrei chiriaș de ocazie.

E adevărat că Timișoara și Timișul ar putea susține aceste cheltuieli pentru echipele sale, ca o contribuție minimală la dezvoltarea sportului, ca să nu mai vorbim că scopul unui stadion tocmai acesta este, să joace cineva pe el, nu să-l țină CJTca muzeu. Numai că nimeni nu mișcă nimic legislativ pentru ieșirea din aceste situații, iar parlamentarilor de Timiș li s-a reproșat în dese rânduri acest lucru. Druckeria (patroana Politehnicii Timișoara), atât de implicată în tot felul de acțiuni civice, ar putea să pună presiune „stradală”, împreună cu alte galerii din țară, pe un Legislativ obtuz și prea interesat de viitoarele alegeri parlamentare, pentru o clarificare pe toate palierele a relației între administrațiile locale și entitățile sportive. Dar și pentru un regim al sponsorizărilor mult mai atractiv decât cel din prezent. Și n-ar fi rău să o facă, căci nu se știe în ce context chiar ASU ar putea beneficia de ajutor din partea autorităților locale.

Până ca Druckeria să provoace o dezbatere publică pe această temă, tot tifosul și contribuabilul vor stabili dacă acest cost, al chiriei pe stadion, este mare sau nu. Dacă ACS-ului îi va fi foarte dificil să creeze o emulație în jurul echipei, fiindu-i tot mai greu să adune câteva mii de suporteri (altfel decât prin venirea Stelei, a Craiovei sau a lui Dinamo), măcar ASU Politehnica poate umple etapă de etapă un stadion considerat până de demult „acasă”. Chiar nu-mi pun problema ca Druckeria și echipa suporterilor să nu poată aduce 25.000 de timișoreni meci de meci pe „Dan Păltinișanu”, dacă și-ar propune mai mult decât supraviețuirea în liga secundă. La o socoată sumară, cu atâta lume pe stadion vor încasa peste 200.000 de lei pe meci, vreun milion de euro pe sezon și, indiscutabil, buget de promovare și chiar de menținere pe prima scenă. Cu tot cu chiria absurdă impusă de CJ Timiș.

P.S. Cred că ar fi momentul ca Druckeria și ASU Politehnica să-și clarifice din interior ce vor de la fotbal. Vor să ducă echipa la vârful primei divizii, cum (din când în când) era pe vremuri, sau se mulțumesc cu formula clubului exclusivist și plăcerile de moment ale unor deplasări facile? Convingerea mea că echipa suporterilor va reuși să adune 25.000 de spectatori meci de meci are suport doar dacă decidenții vor alege fotbalul și-apoi distracția.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

15 comentarii pentru acest articol

Marcel a spus: (august 6th, 2016 at 11:35 )

Intrebarea este de ce ACSASU Politehnica foloseste instalatia de reclame a clubului ACS Poli? Pentru ca este proprietatea ACS Poli si nu a Consiliului Judetean!

against modern football a spus: (august 6th, 2016 at 12:00 )

Faceți oraşul de râs,chiar nu vă e ruşine?

mortadella a spus: (august 6th, 2016 at 12:00 )

Tot o dati cu echipa iubita de public.Mergeti pe DP si numarati acum cati spectatori sunt la meciul cu Chindia.E iubita de o mare parte din fosta galerie,dar de aici si pana a spune ca este echipa suporterilor e cale lunga.

Emilian a spus: (august 6th, 2016 at 12:23 )

D-le Grindeanu ! Nu uitati un lucru , ft multi iubitori ai fotbalului se vor prezenta in curand la urne (dec – nov ) si s ar putea sa si aduca aminte si de DP si sa nu uitam ca , CJ este si n CD al lui ACS POLI. Apropos , d-le primar Robu , ne promiteati ca din acest an competitional vom juca fara prefixul ACS , sau ati uitat sa anuntati FRF pt schimbarea denumirii . Poli Iasi nu a uitat , fiindca nici iarna nu i ca vara nici Miculas ca Prunea !

dark a spus: (august 6th, 2016 at 12:23 )

oare se plateste chirie pe instalatia de panouri publicitare…ca de injurat tot injurati recasu….??????????

INO a spus: (august 6th, 2016 at 12:25 )

NOW!NU ESTE NORMAL SĂ VI LA STADION DOAR CA SĂ FI PREZENT!!ÎN PRIMUL RÂND TREBUIE SĂ SE JOACE FOTBAL NU ȚURCA IAR DUPĂ ACEEA ȘI LA STADION TREBUIE SĂ SE CONSIDERE CĂCI CINE VINE AR BEA O BERE AR MÂNCA UN MITITEL O ÎNGHEȚATĂ SAR PUTEA BUCURA DE UN SHOPING VALOROS ȘI ASTA COMBINAT CU PLĂCEREA DE A VEDEA FOTBAL DE PRIMĂ CLASĂ!!HAI PA!

INO THE PERFECT SPIRIT OF TRUTH AND LIFE!

poli21 a spus: (august 6th, 2016 at 13:06 )

Implicarea majora a celor din druckeria este doar sa injure pe cei care nu impartasesc ” inaltele valori morale ” cu care defileaza peste tot.

antirob a spus: (august 6th, 2016 at 13:07 )

un al articol de rahat in nota obisnuita.Pai ma bipedule, echipa suporterilor este sustinuta de suporteri inclusiv financiar.Stii ce buget avem ( apropo, avem nevoie de 3000 de bilete vandute pt a suporta costul inchirierii, da’ asta-i alta problema)? Tu te auzi vorbind , „sa alegem fotbalul” ? adica sa-l aducem pe CR7 d’aficea, sau cum? Obiectivul nostru este ramanerea in div B, conform bugetului.Si binenteles cresterea numarului de spectatori de la meci la meci.

Emilian a spus: (august 6th, 2016 at 13:40 )

D-le Grindeanu ,pt suma pt care inchiriati DP , facilitati acordati „VOTANTILOR „? Un suc, o bere la pahar , o inghetata , un covrig , arahide , etc ! Dar nu la preturile care se percep la trib. Oficiala de 8 lei pt un pahar de Coca-Cola , Fanta fara bonn fiscal la o cantit de 150 ml . apropos d-le Tobu , v ati interesat cu cat se vand bauturile nealcolice la TO, fiindca se fac sub „NASUL FIN ” al Dvs , sau sunteti doar servit la „botul cabalinelor ” si nu v a intereseaza ????

timisoara a spus: (august 6th, 2016 at 16:17 )

corect MARCEL . instalatia de reclame a fost platita de CASA RUSU .eu asa stiu

Înainte, Politehnica a spus: (august 6th, 2016 at 20:43 )

1. Pentru instalația de reclame se plătește chirie.
2. Tehnic vorbind, AC Recaș e în insolvență deci nu prea decide singură ce face cu ceea ce are în proprietate.
3. N-am avut mulți spectatori (2500), dar tot sunt mai mulți decât adunați voi la AC Recaș.
4. 25.000 pe meci nu avem cum să adunăm în Liga a II-a. Dacă strângem o medie de 7500 ar fi foarte bine:
5. Da, ne-ar place să aducem jucători mai buni sau măcar să-i plătim pe cei actuali suficient de mult încât să n-aibă o altă meserie (da, ați înțeles bine, ei au alt job pe lângă cel de fotbalist – și asta pentru că noi nu avem un buget suficient de mare încât să ne permitem salarii de nivelul Ligii a II-a)
6. Până să schimbăm legislația națională ar trebui să ne schimbăm atitudinea față de conducerea politică locală astfel încât să nu ne fugărească orice eventual sponsor (Ruie Mobu!)
7.

+-+ a spus: (august 7th, 2016 at 12:56 )

aSSu nu strange 25.000 de spectatori in tot turul….

INO a spus: (august 7th, 2016 at 20:50 )

NOW!AM ZIS EU INO THE PERFECT SPIRIT OF TRUTH AND LIFE ALEXA VA ANTRENA A S A TG MUREȘ!!SIGUR VA AVEA REZULTATELE DE LA POLI GUGULANUL !!SSSSS LINIȘTE !

INO THE PERFECT SPIRIT OF TRUTH AND LIFE!

pentru milogii asu a spus: (august 8th, 2016 at 14:04 )

”Ieri, 6 august, clubul ACS POLI a oferit clubului ASU POLITEHNICA dreptul de utilizare gratuită a mai multor bunuri ale sale: instalația de publicitate electronică, casele de bilete, mașina pentru intervenții medicale și diverse mărunțișuri aflate în sarcina echipelor gazdă. La rândul său, clubul ASU Politehnica Timișoara, chiriaș al stadionului ”Dan Păltinișanu” pentru ziua de ieri, a permis continuitatea deținerii vestiarului „gazde” clubului ACS Poli, astfel încât jucătorii săi să nu aibă disconfortul de mutare repetată a lucrurilor dintr-un loc în altul”, se arată în comunicatul semnat de Nicolae Robu și postat chiar pe site-ul oficial al lui ACS Poli.

cu ASSu inainte a spus: (august 8th, 2016 at 14:11 )

asta e valoare ASSu max 1500 spectatori dintre care 399 copii adusi de parintii frustrati

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Tranziţie rapidă în PNL Timiş. Vasile Blaga a convocat prima şedinţă a BPJ pentru joi după-amiază/Update. Jumătate din primari boicoteză şedinţa

Desemnat marţi preşedinte interimar al PNL Timiş, Vasile Blaga a convocat deja prima şedinţă a Biroului Permanent Judeţean (BPJ) al filialei pentru joi, la ora 17.00. Aminitim că, la pachet cu demiterea lui Alin Nica din funcţia de preşedinte, Biroul Permanent Naţional (BPN) al partidului a dizolvat şi vechiul BPJ al PNL Timiş. Pe de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Tranziţie rapidă în PNL Timiş. Vasile Blaga a convocat prima şedinţă a BPJ pentru joi după-amiază/Update. Jumătate din primari boicoteză şedinţa
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Ultimul joc înainte de provocarea primăverii: meciurile pentru evitarea retrogradării

Baschetbaliștii Timişoarei joacă vineri, 29 martie, de la ora 18.00, cu CS Vâlcea, la sala Constantin Jude. Partida contează pentru etapa a 26-a, ultima din faza secundă a Ligii Naționale, grupa 11-18. Cele două formații se află la egalitate de puncte, 21, pe locurile al treilea și al patrulea. Jocul va decide ocupanta poziției a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ultimul joc înainte de provocarea primăverii: meciurile pentru evitarea retrogradării
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

lumina libertății

Disputa Muzeul Național al Banatului – Balvia Development a trecut de Curtea de Apel Timișoara. Contestația MNAB, respinsă

Societatea timișoreană care a contestat rezultatul licitației pentru stabilirea organizatorului Festivalului Luminii, realizat de Muzeul Național al Banatului, instituție subordonată Consiliului Județean Timiș, va putea să concureze din nou pentru a obține acest contract. Comisia Națională de Soluționare a Contestațiilor a decis că procedura licitației trebuie refăcută, iar MNaB a contestat la Curtea de Apel...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Disputa Muzeul Național al Banatului – Balvia Development a trecut de Curtea de Apel Timișoara. Contestația MNAB, respinsă
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Firmele își pot plăti dările către Primăria Timișoara prin intermediul Portalului Unic

După ce a promovat în rândul persoanelor fizice posibilitatea de plată a dărilor către municipalitate prin sistemul online, Primăria Timișoara lansează o secțiune nouă în cadrul Portalului Unic pentru plata impozitelor persoanelor juridice. Companiile au acum opțiunea de a adăuga „Entități juridice” pe Cont , iar astfel își pot achita rapid și sigur impozitele locale....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Firmele își pot plăti dările către Primăria Timișoara prin intermediul Portalului Unic

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Consiliul Județean Timiș a primit confirmarea aprobării cererii de finanțare depuse în cadrul „Programului privind îmbunătățirea calității aerului şi reducerea cantității de emisii de gaze cu efect de seră, prin utilizarea pentru transportul elevilor a autovehiculelor mai puţin poluante de tipul microbuzelor electrice, hibride și alimentate cu gaz natural comprimat”, gestionat de Ministerul Mediului prin...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișul primește 25 de milioane de lei pentru cumpărarea a 25 de noi microbuze ecologice, destinate mediului școlar
După ce a promovat în rândul persoanelor fizice posibilitatea de plată a dărilor către municipalitate prin sistemul online, Primăria Timișoara lansează o secțiune nouă în cadrul Portalului Unic pentru plata impozitelor persoanelor juridice. Companiile au acum opțiunea de a adăuga „Entități juridice” pe Cont , iar astfel își pot achita rapid și sigur impozitele locale....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Firmele își pot plăti dările către Primăria Timișoara prin intermediul Portalului Unic
Societatea timișoreană care a contestat rezultatul licitației pentru stabilirea organizatorului Festivalului Luminii, realizat de Muzeul Național al Banatului, instituție subordonată Consiliului Județean Timiș, va putea să concureze din nou pentru a obține acest contract. Comisia Națională de Soluționare a Contestațiilor a decis că procedura licitației trebuie refăcută, iar MNaB a contestat la Curtea de Apel...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Disputa Muzeul Național al Banatului – Balvia Development a trecut de Curtea de Apel Timișoara. Contestația MNAB, respinsă
Dorința administrației orașului, de a demara operațiunile pentru ridicarea unui nou spital municipal, a făcut joi primul pas spre realizare. Deocamdată vorbim despre hârtii, nu despre demararea unei licitații pentru construire, primarul Dominic Fritz a semnat acordul de colaborare cu IFC, divizie a Băncii Mondiale, instituție care va realiza un prim studiu de prefezabilitate referitor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara a semnat cu IFC contractul pentru realizarea studiului de prefezabilitate pentru ridicarea unui nou spital municipal
Universitatea Politehnica Timișoara a dat startul campaniei de admitere pe noul an educaţional 2024/2025. În acest context sunt în derulare o serie de activități: caravana UPT prezintă oferta educațională în liceele din jumătatea de vest a țării; meditațiile gratuite la matematică, informatică, chimie, desen, vin în sprijinul elevilor atât pentru examenul de bacalaureat, cât și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Start campanie de admitere la UPT
O persoană fizică s-a ales cu o amendă de 15.000 de lei pentru că se ocupa cu activitatea de colectare de deșeuri, fără a deține autorizație în acest sens. Sancțiunea vine după un control al Gărzii de Mediu. Comisarii Gărzii de Mediu, Comisariatul Județean Timiș, au efectuat un control la o persoana fizică, care desfășura...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Garda de Mediu Timiș a amendat o persoană fizică, cu 15.000 de lei, pentru colectarea de deșeuri fără autorizație
Județul Timiș deschide ”Lada cu Zestre,” cea mai așteptată competiție a primăverii, cu invitați de seamă: Oana și Adrian Stanca și Ansamblul Profesionist Banatul. Consiliul Județean Timiș prin Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș dă startul celei de-a XVII-a ediții a Festivalului – Concurs ”Lada cu Zestre” și aduce în atenția publicului un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timişul, în sărbătoare! Începe un concurs de tradiţie, extrem de apreciat
Top