Uniunea Salvați România, înregistrat ca partid politic acum câteva zile, a ajuns și la Timișoara. Nu oricine poate deveni însă membru cu acte în regulă. Foștii deținători de carnete de la alte partide pot fi acceptați, dar nu vor avea voie să candideze la nicio funcție timp de doi ani!
Nicușor Dan, președintele USR, a venit joi la Timișoara, pentru o primă întâlnire cu susținătorii partidului său, dar și cu reprezentanți ai societății civile. „Ocupăm un loc lăsat liber în spațiul politic. Până acum, partidele,, în toate combinațiile posibile, au patronat un jaf din banii publici, o administrație publică total ineficiență și incompetentă și o domnie a bunului plac în toate sectoarele. Aducem în spațiul public oameni care nu au mai făcut politică până acum și care au dovedit în cariera profesională că au ceva în spate. Vrem să aducem o normalitate și o moralitate în spațiul public, oameni care apără cu adevărat interesele comunității și nu propriile interese”, a spus Dan, într-un discurs care seamănă totuși izbitor cu declarațiile altor politicieni, mânați cu toții, la nivel declarativ, de cele mai bune intenții. Programul partidului este unul „tehnocrat, care încearcă să răspundă la principalele probleme ale societății românești”. Conform lui Nicușor Dan, în USR se regăsesc oameni de dreapta, de stânga, progresiști și conservatori, fiind vorba despre un partid care își propune să reunească „oameni de ideologii diverse”.
În prezent, USR este în proces de extindere la nivel național și se constituie grupuri de inițiativă care, ulterior, în perioada 1-15 septembrie, se vor constitui în filiale. „Suntem în contact cu persoane care au candidat ca independenți la algerile locale din iunie 2016. Peste 5.000 de persoane din țară ne-au scris că sunt interesate, dar am respins mai mult de jumătate, pentru că erau traseiști și oportuniști”, spune Nicușor Dan. Există criterii clare, pe baza cărora unii nu vor putea fi intra în USR. „Nu primim oamenii care au activat intens în partidele politice parlamentare. Nu penalizăm oamenii care au activat un an sau doi și s-au retras, pentru că nu s-au mai regăsit. În foarte mare parte, cei care au avut funcții publice în partide nu sunt primiți. Totuși, dacă vor fi admiși, nu vor putea, timp de doi ani, să candideze nici la alegeri, nici la funcții în interiorul partidului. Prin asta dovedesc că vin cu intenții serioase, că nu sunt oportuniști”, a explicat fostul candidat la Primăria București.
În Timiș sunt peste 50 de oameni care s-au arătat interesați de USR. Momentan, nu există un coordonator local, ci unul de la București, dar urmează să fie constituit un grup care va funcționa informal până la jumătatea lui septembrie, după care va fi constituită filiala locală. Candidații la alegerile parlamentare nu vor fi impuși de la București. „Conform statutului, există o autonomie a filialei, candidații nu pot să fie propuși decât de filialele județene, însă centrul are drept de veto. Nu impune însă alții în locul celor pe care îi va refuza”, a conchis Nicușor Dan. La întâlnirea cu societatea civilă de la Timișoara au fost prezenți Marcel Tolcea, Viorel Marineasa, Lucian Ionică, Daniel Vighi, Marius Giura și Corneliu Vaida.
Comentarii prin facebook