Vă mai amintiți de Pif? Având trei frați și o familie care trăia doar din ajutoare sociale, cea mai mare dorință a lui Pif era de-a urma o universitate. A beneficiat de ajutorul material al UVT și a terminat primul an universitar pe primul loc în secția sa.
Ionuț Piscureanu pe numele adevărat, Pif a ales designul vestimentar în anul 2015. Cu toate că a absolvit examenul de Bacalaureat cu nota 9,00, fără a avea meditații, el n-a reușit să intre la facultate pe locurile subvenționate. Având în vedere situația materială precară a candidatului, conducerea Universității de Vest din Timișoara a decis să-i acorde o șansă: scutirea de taxa de studii pentru anul I, costurile școlarizării lui Ionuț fiind acoperite din fondurile proprii ale instituției. În plus, tânărului i s-a oferit un loc în cămin și a fost scutit de taxa de cazare. Iar “pariul” UVT a fost câștigător, Pif clasându-se la finalul anului pe primul loc în anul său. Despre primul an de studiu, Pif spune că așteptările au fost cu mult depășite de experiențele trăite: „M-am confruntat cu diverse situații, am făcut primii pași în ceea ce înseamnă domeniul designului vestimentar, am învățat noțiuni de bază, teoretice și tehnice, și am cunoscut oameni. Pas cu pas. Aproape totul mi-a fost nou. Voința și scânteia dorinței m-au ținut puternic și mi-au amintit mereu că trebuie să reușesc. Acum că primul an s-a încheiat, pot spune fericit că a fost unul bun, cu rezultate.”
Rectorul UVT, Marilen Pirtea, spune că nu este prima dată când sprijină determinarea și pasiunea. „Lucrez de mult timp cu studenții și știu cât de importante sunt determinarea și pasiunea unui student. Am avut toată încrederea că Ionuț va compensa rezultatul de la admitere prin foarte multă muncă. Am câștigat un student foarte motivat, care a progresat remarcabil în doar un an universitar. Sunt convins că vom mai auzi de el, ca profesionist.Este impresionant că doar într-un an de zile a evoluat de la loc în regim de taxă la primul în an”, este de părere Marilen Pirtea. El a aduagat că universitățile au datoria să deschidă ochii la astfel de diferențe între studenți. „Din păcate, am spus-o și o mai spun, școala românească nu reușește să ofere șanse egale tuturor copiilor. Cei care provin din familii mai educate și mai înstărite au considerabil mai multe șanse de reușită, comparativ cu alte țări europene. Prin sprijinul pe care i l-am oferit lui Ionuț în anul I, noi am recunoscut și corectat aceste inechități. Nu pot însă să nu mă întreb, câți tineri ca Ionuț Piscureanu sunt în România? Câți dintre ei ajung să ia bacalaureatul? Acesta este un exemplu prin care Universitatea de Vest din Timișoara a uzat de autonomia conferită prin constituție și a oferit sprijin direcționat, din venituri proprii.”, a mai spus Pirtea. Cu media de 9.50, clasat pe primul loc în cadrul secției sale, conform regulamentelor UVT, Pif a intrat în anul II de studiu pe locurile bugetate.
Comentarii prin facebook