Deşi sistemul asigurărilor obligatorii a locuinţei funcţionează deja de ceva timp în România, succesul acestuia a rămas limitat. Doar o treime dintre locuinţele din Timiş au în acest moment o poliţă de asigurare obligatorie validă. Unii asiguraţi au beneficiat deja de sprijin, în total fiind plătite în judeţ daune de 24.637 lei.
Un număr de 89.243 de poliţe de asigurare obligatorie a locuinţei sunt în acest moment funcţionale în judeţul Timiş, arată datele oficiale ale Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale, organizaţia care se ocupă de emiterea unor astfel de asigurări obligatorii. Cei aproape 90.000 de proprietari reprezintă 30,87% din totalul locuinţelor care ar trebui să deţină o asemenea poliţă. Situaţia în zona regiunii de vest a României este chiar şi mai proastă, procentul locuinţelor care deţin asigurare obligatorie este de doar 26,81%. Acest tip de asigurare obligatorie a fost introdus în urmă cu câţiva ani şi funcţionează pe un principiu asemănător asigurării de tip RCA.
Există două tipuri de poliţe, în funcţie de tipul locuinţei asigurate, de materialele din care este ridicată. Tariful anual este de 10, respectiv 20 de euro anual, oar sumele maxime acordate ca şi despăgubire sunt fie 10.000, fie 20.000 de euro, asigurate fiind pagubele apărute în urma dezastrelor naturale. Din păcate, lipsa unor măsuri de penalizare a celor care nu îşi fac asigurarea obligatorie a limitat mult succesul unui astfel de sistem de asigurare. Oamenii consideră că nu este utilă o astfel de poliţă, iar suma plătită este degeaba. „De ce să mai dau bani la stat şi pentru asta? Eu am pensie mică. Nu îmi permit. Ce, vine valul peste mine? La noi nu sunt nici cutremure, nici ploi mari”, ne spunea Angela, o doamnă la vârsta a treia, despre asigurarea obligatorie a locuinţei.
Comentarii prin facebook