Revin la subiectul cu ridicatul mașinilor parcate ilegal pentru că mă obsedează lejeritatea cu care autoritățile locale abordează fenomenul. Cu sentimentul sarcinii îndeplinite, cei de la primărie ne-au anunțat că Societatea de Drumuri Municipale are infrastructura necesară pentru a da drumul la aplicarea legii. Da, lege este, după mai bine de un an de haos în domeniu, norme de aplicare sunt, SDM are loc unde să ducă mașinile ridicate, voință politică aproape că există, deși iarăși se leagă aplicarea legii și a sancțiunilor de existența de parcări în oraș, ceea ce nu este deloc în regulă. Ziceam că autoritățile locale ne-au anunțat că încep treaba, că nesimțiții mecanizați din orașul ăsta vor putea ajunge să plătească până la 150 de euro dacă li se ridică mașina, iar pentru asta SDM a pregătit o autoutilitară.
Am citit de mai multe ori să văd dacă nu am văzut bine sau dacă primăria își bate joc. Una bucată utilaj SDM se va ocupa de ridicatul mașinilor, sub ochii agentului constatator, adică ai polițistului local sau ai celui de la rutieră. La câți nesimțiți se manifestă în orașul ăsta prin încălcarea regulilor și legilor rutiere, mașina celor de la SDM eventual poate face față în zona centrului istoric. Dar nu e sigur, căci o tură din Cetate și până la capătul Căii Șagului, cu birocrație cu tot, durează mai bine de o oră. Dar Timișoara nu este numai zona Cetate, unde pietonala mai este deranjată de mașinile cocalarilor. Ce facem cu celelalte zone? Când ne va ajunge și nouă rândul la garanția dată de autorități că legea se va respecta?
Luăm microbuze turistice care nu au drept de circulație pe drumurile publice, luăm vaporașe care nu au voie pe canalele Apelor Române, luăm trenulețe care nu circulă prin Parcul Copiilor, facem patinoar pe care nu se dă nimeni din lipsă de centru închiriat patine… câte lucruri aiurea nu se fac în orașul ăsta, dar SDM aplică legea cu una bucată autoutilitară de ridicat mașinile șmecherilor de care e plin orașul ăsta. Clar că asta e bătaie de joc. Dacă nu ai cu ce aplica legea, păi îți cumperi. Dacă nu are cine să o aplice, păi angajezi polițiști sau îți organizezi serviciul poliției locale ca legea să fie aplicată în tot orașul. Nu numai în centru, să vadă turiștii cât este de frumos, iar în zonele rezidențiale nu vezi picior de polițist să dea amenzi sau să ridice mașini.
Am întrebat pe cineva de la ADP ce e de făcut dacă un autoturism îmi blochează trotuarul integral – nu că lasă juma’ de metru, să treci într-o rână – ci integral? Nu mi-a zis că aș putea să trec peste capotă, deși așa ar fi fost normal. Pentru că dacă aș trece cu bocancii peste capota ăluia, culmea, tot eu aș fi amendat pentru vandalism. Mi s-a spus să sun la 112, cei de la 112 sună la poliție în Timișoara și la serviciul local de ridicare, iar treaba se rezolvă. Ar mai fi varianta să sun direct la poliția locală. Am ales cea de-a doua variantă, că nu-mi venea să ocup linia celor de la STS. Trimit un mail la contact@politialoctm.ro, cu poză să se vadă numărul, locația, cu datele mele de identitate, să poată fi confirmată povestea. Credeți că s-a întâmplat ceva? Încă de cel puțin trei-patru ori am mai văzut mașina aia, un Mercedes alb, parcată pe trotuar cu bara față aproape lipită de gard. Ală n-a fost nici măcar avertizat de poliția locală, de vreme ce l-am mai văzut în aceeași poziție de cel puțin două ori după aceea.
Când Nicolae Robu va conștientiza cât de mult contează pentru timișoreanul tradițional să nu mai fie călcat în picioare de tot nesimțitul, când va încerca să aducă Timișoarei mai multă ordine, pe lângă fantezia sa creatoare, atunci cu siguranță că va rămâne măcar cu o imagine mai bună în politica și administrația locală, dacă mandatele viitoare nu i-ar mai fi la fel de la îndemână, din varii motive.
Comentarii prin facebook