Guvernul a adoptat joi ordonanța de urgență care le permite autorităților locale să investească în cluburi sportive, inclusiv private, și în fotbal. Actul normativ poate veni și în sprijinul ACS Poli, club lăsat de izbelișțte de doi ani de către Primăria Timișoara și CJ Timiș.
În ședința de guvern care a avut loc joi a fost adoptată ordonanța de urgență privind modificarea și completaarea Legii educației fizice și sportului nr. 69/2000. Premierul Sorin Grindeanu confirmase, acum mai puțin de două săptămâni, pentru deBanat.ro, că acest act normativ va apărea până la finele lunii mai. Actualul cadru legislativ privind finanțarea sportului era interpretabil, unele autorități locale investind în sport, altele nu, de frica Curții de Conturi și DNA. Acest lucru s-a întâmplat și cu clubul ACS Poli, care, deși patronat de Consiliul Local Timișoara și Consiliul Județean Timiș, n-a mai primit niciun ban din luna mai 2015.
De altfel, chiar actuala ordonanță amintește că legea sportului intra în conflict cu Legea finanțelor publice locale. „Structurile sportive de drept public organizate ca și servicii în cadrul administrației publice locale, nu pot încheia raporturi juridice specifice activității sportive cu sportivii de performanță în condițiile actuale reglementate de Legea nr. 69/2000, motivat de faptul că actualul cadru legislativ a condus/conduce la confuzii și interpretări diferite din partea organelor de control și există riscul real al blocării activității sportive de performanță cu efecte negative imediate atât în plan sportiv, cât și social. Astfel, organele de control au constatat o lipsă profundă de coerență între dispozițiile legale prevăzute de Legea nr. 69/2000, pe de o parte, și dispozițiile din Legea nr. 273/2006, pe de altă parte, situație care a condus la emiterea unor decizii de imputare a sumelor alocate desfășurării activității sportive, organizate la nivel de administrație publică locală”, se arată în motivația OUG. De asemenea se arată că, în lipsa finanțării, există posibilitatea înghețării anului sportiv 2017-2018.
„Prin hotărâre a autorităților deliberative ale administrației publice locale se pot aloca sume din bugetul local, pentru finanţarea activităţii sportive a structurilor sportive care au calitatea de ordonator de credite aflate în subordinea sa, cu respectarea legislației naționale și comunitare din domeniul ajutorului de stat”, se arată în principalul articol al OUG. Pot fi finanțate și cluburile care nu aparțin autorităților locale: „Prin hotărâre a autorităților deliberative ale adminstrației publice locale se pot aloca sume din bugetul local cu respectarea legislației naționale și comunitare din domeniul ajutorului de stat şi pentru: a) finanțarea programelor sportive ale cluburilor sportive de drept public înființate pe raza unității administrative-teritoriale; b) finanțarea programelor sportive ale cluburilor sportive de drept privat înființate pe raza unității administrative-teritoriale, constituite ca persoane juridice fără scop patrimonial, deținătoare ale certificatului de identitate sportivă”. Ordonanța mai stabilește că investițiile în sport nu pot depăși 5% din bugetul autorității locale.
Întregul text al ordonanței poate fi consultat aici.
Comentarii prin facebook