A costat peste 1,1 milioane de euro ca să fie readusă la frumusețea de altă dată, dar pentru unii nu contează. Colonada de la Buziaș a căzut deja victimă nesimțiților, care au decis să se lupte cu burlanele, avariind mai multe dintre acestea.
Ajunsă aproape o paragină din cauza intemperiilor, colonada de la Buziaş a stat aproape doi ani în șantier. Reabilitarea a costat în total, 5,1 milioane de lei, din care cea mai mare parte, 3,8 milioane, de la bugetul local. Au fost refăcute, de asemenea, și foișoarele Iosif și Mihai. Toate bune și frumoase, colonada este un loc minunat de promenadă, iar noaptea este frumos iluminată, nu mai puțin de 75 de lampadare fiind montate pe traseu. Există însă „bizoni” care, dacă tot nu pot face bine, măcar să facă rău. Este și cazul celor care, în ultimele zile, au dat atacul la… burlanele colonadei! 11 dintre acestea au fost avariate în diverse grade. „Acestea sunt aspecte de «civilizație», apărute în ultimele zile. Sunt în cercetare persoanele care au vandalizat colonada. Este inadmisibil un astfel de comportament și vom merge până la încheierea de dosare penale pentru cei găsiți vinovați”, spune primarul Sorin Munteanu.
Colonada de la Buziaş este cea mai lungă din Europa, depășindu-le pe cele mult mai celebre de la Karlovy Vary și Baden-Baden. Construcția ei a început în 1875, la comanda împăratului Franz Joseph, pentru plimbările Împărăteasei Sissi, care venea destul de des la Buziaș. Chiar Franz Joseph a trecut pe la Buziaș, pe atunci una dintre cele mai înfloritoare stațiuni balneoclimaterice din Imperiu, pentru a face o cură cu ape minerale. Construită în stil bizantin cu influențe de secol XIX, colonada înconjoară parcul din Buziaș, făcând legătura între Izvorul Josif, Hotel Phoenix, bazar, Izvorul Mihai și Cazino.
Comentarii prin facebook