Robu, nemultumit de Asociatia Timisoara Capitala Culturala: De acum am sa ma implic! Comisia Europeana il contrazice

Atac fără precedent la adresa Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană din partea primarului Nicolae Robu, care șterge pe jos cu aceasta și spune că nu se va mai întâmpla nimic fără girul lui. Experții Comisiei Europene sunt de altă părere, iar ATCCE a trecut, în toamna trecută, cu brio, de evaluarea lor. Simona Neumann spune că nu știe de unde a venit această furtună.

Timișoara a câștigat, în toamna lui 2016, titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021. De acest proiect se ocupă Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană, cea care a pregătit și dosarul de candidatură, condusă de Simona Neumann. Există anumiți pași care trebuie parcurși până în 2021, totul sub supravegherea experților Comisiei Europene. Timișoara a fost, în 2017, în faza de start-up și a fost verificată în toamna anului trecut de CE. Raportul, care este public, spune, cât se poate de clar, că ATCCE își face treaba. Vineri însă, primarul Nicolae Robu a atacat dur activitatea ATCCE. „Tot mai mulți cetățeni vin și spun că nu știu nimic despre ce se întâmplă cu acest proiect de la momentul câștigării competiției. Și atunci mi-am pus și eu puțin întrebarea: dacă mă duc să fac un sondaj și întreb pe stradă oameni ce au aflat ei între timp despre evoluția proiectului chiar îmi închipui că nu prea o să primesc răspunsuri. Oamenii vor da din umeri. Dacă întrebi chiar cercuri implicate în cultură, oameni importanți în cultura timișoreană, ce știu ei despre proiect. Trebuie revizuită conduita și trebuie făcut ceea ce din start am declarat, că acest proiect trebuie să fie al comunității. Am stat deoparte până acum, în mod atipic pentru mine, mă cunoașteți și știți bine că intru în toate când simt că lucrurile nu merg și intru vizibil. Aici am intrat discret. Dar de acum nu voi mai fi discret (…) Vreau să văd o planificare a activității, a evenimentelor culturale pe care le avem, pentru că, iarăși o spun pe șleau, eu nu am fost în oraș când a fost primul eveniment cultural, circul. Acei mulți care au participat la circ mi-au spus că nu a fost un eveniment care să fie de ținuta potrivită”, a spus edilul.

Robu a participat însă la evenimentul care a precedat spectacolul Cirkus Cirkor și era departe de a fi nemulțumit de activitatea ATCCE. „Este primul eveniment de mare anvergură pe care îl avem lansat de când am candidat pentru titlul de Capitală Culturală Europeană. Am avut un dosar de candidatură conținând un proiect în cadrul căruia au fost asumate o mulțime de obiective (…) În ce ne privește, suntem în grafic, ne-am făcut temele, ni le vom face în continuare”, spunea primarul, în octombrie 2017. Acum însă, el are un mesaj dur și către directorul artistic al asociației, Chris Torch. „Vreau să-i fie clar că n-o să mai meargă cu conduita pe care o are față de oamenii importanți ai Timișoarei. Este o atitudine arogantă de om venit de undeva de sus la niște amărâți care nu știu ce e aia cultură. Cu o asemenea atitudine, nu avem nevoie de el, îi vom spune să plece, dacă nu își va schimba această atitudine. Noi nu stăm în genunchi în fața nimănui. Vreau să văd și eu și să mă consult cu lumea culturală a Timișoarei și chiar cu simplii cetățeni și în privința agendei de evenimente culturale (…) Nu mai vreau să se întâmple lucrurile fără girul meu dat în context de fapt împlinit, ci într-o analiză serioasă. Nu eu trebuie să decid, ca persoană, ci trebuie să decidem, suntem destui în orașul acesta”, a mai afirmat Robu. Torch a fost directorul programului Rijeka 2020 – Capitală Culturală Europeană (Croația) în perioada 2015-2016 şi consultant artistic în dosarele câștigătoare ale titlului de Capitală Europeană a Culturii în cazul oraşelor Matera 2019 și Timișoara 2021.

Simona Neumann, directorul executiv al ATCCE, a fost total luată prin surprindere de declarațiile primarului Timișoarei. „Nu știu de unde au apărut aceste nemulțumiri. Vor fi mereu oameni nemulțumiți, dar noi trebuie să implementăn un proiect făcut exclusiv pe baza dosarului nostru de candidatură. Am fost monitorizați, în toamna anului trecut, de un grup de experți ai Comisiei Europene. Raportul este public și i-a fost transmis oficial, în decembrie 2017, și primarului Nicolae Robu. Echipa Timișoara 2012 este lăudată, pentru că suntem una dintre puținele capitale europene ale culturii care au știut ce trebuie să facă încă din primul an. Există totuși o îngrijorare a experților CE, trecută în raport, și aceasta este legată de finanțarea din partea partenerilor (…) Tot în luna decembrie am trimis primarului Nicolae Robu și planul pentru 2018 (…) Primăria Timișoara este cel mai important partener al nostru, este reprezentată în boardul asociației de viceprimarul Dan Diaconu (…) Noi nu visăm niște proiecte. Tot ce propunem este făcut pe baza dosarului de candidatură și a discuțiilor cu operatorii culturali din Timișoara. Anul trecut am purtat astfel de discuții cu 112 operatori culturali. Am avut discuții dese, și formale, și informale, cu primarul Nicolae Robu. Chiar nu știu de unde au apărut aceste lucruri”, ne-a declarat Neumann.

Revenind la raportul experților Comisiei Europene, care este public și poate fi consultat aici, la pagina 7 pot fi citite următoarele: „Juriul este foarte mulțumit de activitatea și progresele înregistrate de TM2021 (cu excepția problemelor financiare) încă de la nominalizare. Apreciază spiritul de echipă care reprezintă un atu important și consideră criteriile utilizate pentru selectarea proiectelor ca fiind o practică foarte bună. Juriul recunoaște, de asemenea, activitatea dedicată creării unor baze solide pentru CEaC 2021, investind în dezvoltarea capacităților sectorului cultural și a parteneriatelor locale (…) Cu toate acestea, juriul dorește să atragă din nou atenția tuturor autorităților publice relevante asupra necesității ca acestea să depună toate eforturile pentru a asigura fluxuri financiare constante”.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

5 comentarii pentru acest articol

titu a spus: (ianuarie 19th, 2018 at 21:06 )

Ca de obicei, invidia pentru reușitele altora îl macină pe acest om. Iertați-l, este bolnav!

 
george a spus: (ianuarie 20th, 2018 at 05:07 )

asta e genul de atac politic marca pnl/robu.
la cati bani a primit echipa asta, a facut minuni.
se pare ca vorbeste nasleul din el. sau popoviciul.
boul asta si gorghiu ataca orice, numai de opozitie sa nu fie acuzati.

 
anteconbega a spus: (ianuarie 20th, 2018 at 11:42 )

„…atac politic marca pnl/robu.”. Domnule George, poate că aveţi dreptate, cu condiţia ca Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană să fie pe-o bucă cu PSD-ALDE. Poate prin furişata Neumann Family? Mai ştii, ALDE Robu e un tip prevăzător, şi agil ca un tigru…

 
@anteconbega a spus: (ianuarie 20th, 2018 at 13:14 )

mr. anteconbega ai vazut undeva zvastica alde psd pe vreo actiune a asociatiei?
cum arata intelegerea scrisa dintre primarie si asociatie? presupune promovarea imaginii primariei etc?
o fi avand simona nr de telefon?

 
olivu a spus: (ianuarie 21st, 2018 at 17:26 )

ha,ha! PSD-ALDE și cultura, vaca și chiloții!

 
* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Gauss topografie timisoara

Administratie vezi arhiva Administratie

MNB – Muzeul Național al Banatului

Politica vezi arhiva Politica

CCIAT

Sport vezi arhiva Sport

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

N-a durat o săptămână de când distribuitorul de gaz care acoperă zona Deta comunica Prefecturii Timiș că nu vor mai fi probleme. Acum, că urmează o răcire a vremii, locuitorii din Deta au rămas din nou fără gaz. Luni are loc o nouă întâlnire la Ministerul Energiei. UPDATE: OMV Petrom este dispusă să rezolve problema în această iarnă.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mii de oameni din Timiș au rămas fără gaz, când vremea de afară se răcește. Intervine OMV
Error, no Ad ID set! Check your syntax!
Top