Universitatea Politehnica l-a sarbatorit pe Victor Vlad. Planuri mari de Centenar / FOTO

Universitatea Politehnica Timișoara a deschis, vineri, seria evenimentelor dedicate unui dublu centenar: cel al Marii Unirii și propria aniversare. A fost ziua în care a fost celebrat unul dintre ctitorii Școlii Politehnice timișorene, profesorul, inginerul și arhitectul Victor Vlad.

Rectorul Universității Politehnica, prof. univ. dr. ing. Viorel-Aurel Șerban, a prezentat sigla aniversară și logo-ul dedicat centenarului, anunțând și mai multe proiecte pe care UPT vrea să le promoveze până la împlinirea, în 2020, a 100 de ani de existență și dedicate tocmai acestui eveniment. Lista este ambițioasă: modernizarea a 100 de laboratoare și înființarea a 10 laboratoare noi, modernizarea a 100 de spații de învățământ, dar și lansarea a 10 noi obiective, acordarea a 100 de granturi pentru tinerii cercetători, a 100 de burse de cercetare pentru masteranzi, 100 de burse de cercetare pentru doctoranzi, încheierea a 100 de acorduri/parteneriate noi cu institute de cercetare și companii, introducerea a 10 programe de studii în limbi străine Politehnica International, sărbătorirea unui secol de sport la Școala Politehnică și lansarea monografiei aniversare, conferința și lansarea volumului „Școala Politehnică – 100 de ani pentru Timișoara”.

Tot vineri a fost dezvelit, la parterul Facultății de Construcții a UPT, bustul profesorului Victor Vlad, cel care a și înființat această instituție. Victor Vlad a făcut parte din primul corp profesoral al Școlii Politehnice, fiind numit, prin decret regal, în 9126, profesor universitar titular. Încă din 1920 a coordonat acțiunea pentru înființarea unei facultăți de construcții, în 1929 înființând chiar un „Cerc de inițiativă pentru înființarea facultăți de construcții”. Consiliul de Perfecționare Profesională a Școlii Politehnice hotărăște că facultatea este oportună, dar aprobarea Ministerului Educației Naționale vine abia în toamna anului 1941. Vlad a fost decanul facultății de 2 ori și din 1948 până la pensionare a fost șeful Catedrei de Construcții Civile. Arhitect și inginer, el este unul dintre cei care au contribuit, prin stilul propriu, la unicitatea arhitecturală a Timișoarei, dată tocmai de diversitatea stilistică. I se datorează, printre altele, alături de Duiliu Marcu, sistemul pavilionar care să contureze Campusul Universitar, începând cu clădirile Facultății de Mecanică și ale căminelor studențești cunoscute astăzi ca MV 1 și MV 2, dar și Palatul Administrativ (Prefectura) Timişoara sau bisericile ortodoxe din cartierele timișorene Iosefin și Mehala.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Fresh Kebab

Administratie vezi arhiva Administratie

CCIAT

Politica vezi arhiva Politica

MNB – Muzeul Național al Banatului

Sport vezi arhiva Sport

Statiunea Buzias

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

Pe Autostrada Liliecilor greul abia începe / FOTO

Se lucrează bine pe Lotul 4 de pe Autostrada A1 Lugoj – Deva, dar în punctul nevralgic al acestui șantier greul abia începe. Pe Dealul Liliecilor se va ajunge la consolidarea versantului doar în câteva luni. Cei de la Asociația Pro Infrastructură au surprins în ce stadiu este acum lucrarea.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pe Autostrada Liliecilor greul abia începe / FOTO

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

A început sezonul căpușelor, iar timișorenii merg în număr mare la spital. Se întâmplă în condițiile în care primăria n-a pornit încă licitația pentru dezinsecție, deși a câștigat de 7 luni procesul pe care l-a invocat pentru lipsa contractului. Între timp, a apărut și o petiție online prin care se cere municipalității să intervină de urgență.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Invazie de căpușe în parcurile Timișoarei. Nu avem dezinsecție, zeci de oameni la spital în ultima săptămână
Trei licitații ratate și un singur loc închiriat. S-a întâmplat în Bastionul Theresia, unde CJ Timiș schimbă foaia, ca să nu mai stea cu spațiile goale. A scăzut chiria la ceva mai mult de jumătate față de cea veche și a mărit aria activităților permise. Acum trebuie să fie de acord cu schimbările și consilierii județeni.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Bastionul Theresia, scos din nou la licitație. CJ Timis scade la jumătate tarifele, ca să nu mai stea cu el gol
Error, no Ad ID set! Check your syntax!
Top