Colterm începe să fie scoasă la mezat. Ar putea pierde un sediu ultracentral, pentru că n-a plătit gazul

Promisiunile nu țin loc de plata datoriilor, așa că E.ON Energie a dat în judecată Colterm pentru mai multe facturi la gaz restante. A câștigat și acum execută silit societatea de termoficare. Primul pas: îi scoate la licitație unul dintre sedii.
colterm
Pe 25 iunie, timișorenii rămâneau fără apă caldă, după ce E.ON a oprit furnizarea de gaz pentru Colterm, din cauza unor datorii. Primarul Nicolae Robu susținea, o zi mai târziu, că a discutat cu furnizorul de gaz, unde a găsit înțelegere pentru o nouă reeșalonare a datoriilor. „S-a rezolvat cu gazul pentru Colterm! Se repornește furnizarea după mai puțin de 24 de ore de întrerupere! Mulțumim E.ON Gaz pentru înțelegere”, scria Robu, pe Facebook. Datoriile Colterm către E.ON erau, doar pentru 2018, de aprozimativ opt milioane de lei, însă per total, ele atingeau 66 de milioane de lei. În ciuda asigurărilor date de primarul Robu, E.ON nu s-a mulțumit cu promisiuni de bună plată și a acționat în instanță compania de termoficare, pentru recuperarea a două creanțe care, în total, adună aproape 14 milioane de lei. Și nu doar că a făcut asta, ci, în aprilie și mai, a avut câștig de cauză la Judecătoria Timișoara, unde magistrații au dispus începerile urmăririlor silite. În aceste condiții, pe 11 septembrie, de la ora 10, la sediul executorului judecătoresc Cristian Jurchescu are loc o licitație publică imobiliară pentru un „teren intravilan, în suprafațăț de 244 mp, cu construcții industriale și edilitare, constând în clădire termoficare, și teren intravilan, în suprafață de 104 mp, cu construcții administrative și social culturale, constând în clădire P+E+M”.

Practic, este vorba despre sediul de pe strada Piatra Craiului al Companiei Locale de Termoficare Colterm SA. Acesta este scos la mezat „în baza unor titluri executorii pentru recuperarea unor creanțe de de 2,77 milioane lei, din care 2,69 milioane lei reprezintă contravaloare gaze naturale rămase de achitat în temeiul contractului de furnizare a gazelor naturale nr (…) din decembrie 2017 (…) respectiv 10,56 milioane de lei, reprezentând debit restant, în cuantum actualizat cu rata inflației, pentru perioada 27 februarie 2017 – aprilie 2018, cu mențiunea că acesta se va calcula și în perioada următoare, până la data plății efective”. Prețul de pornire este de 3,83 milioane de lei, cu tot cu TVA, adică peste 800.000 de euro.

În aprilie, CL Timișoara s-a întrunit de două ori în 36 de ore, pentru a rezolva problema certificatelor pentru gaze cu efect de seră (EUA) ale Colterm. Ca mare poluator, acesta are obligația să achiziționeze astfel de certificate, în caz contrar urmândă să fie amendat cu o sumă care ar fi ajuns la 25 de milioane de euro. Ele vor fi cumpărate de la Termoficare Oradea, contra sumei de 15 milioane de lei, garantată de PMT, din cauza situației financiare a societății de termoficare, îngropată în datorii și penalități. Conturile acesteia au fost deblocate chiar în ziua între cele două plenuri ale CL. „Nu mă întrebați cât sunt datoriile, nu pot să vă spun o sumă acum. Am mai explicat. Sunt două mari datorii istorice: datoria la CFR și datoria la CEO. Cea la CEO este eșalonată de un an și o plătim de un. Am plătit aproape jumătate din datoria la CEO, care era undeva la 24-25 milioane lei. Cu CFR am semnat eșalonarea săptămâna trecută”, declara directorul Colterm, Emil Șerpe.

„Funcționarea curentă a Colterm este pe plus. Un ușor plus, diferența între venituri și cheltuieli este una pozitivă, dacă lăsăm deoparte acele penalități uriașe”, spunea, în mai, primarul Nicolae Robu. Conform edilului, penalitățile sunt cele care sufocă societatea de termoficare a orașului. „Acestea ajung la nivelul a 20-30 milioane de lei pe an. I-am cerut mai demult directorului Emil Șerpe să negocieze cu partenerii, mă implic și eu în negociere, să reducă penalitățile. Partenerii noștri trebuie să devină realiști, să înțeleagă că o împovărare cu penalități a Colterm poate duce societatea în foarte mari dificultăți, încât să nu mai poată plăti nici datoriile (…) Recunosc că nu prea le am cu banii și mă gândesc că și alții tratează problemele ca și mine, gândind dincolo de valoarea propriu-zisă a banului”, declara acesta. Colterm și PMT au contestat măsura executării silite, termenul fiind tot pe 11 septembrie.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

4 comentarii pentru acest articol

diedre a spus: (august 22nd, 2018 at 10:14 )

Mai mira pe cineva ca a ajuns primaria (da, colterm e a primariei) sa fie scoasa la mezat si sa i se vanda proprietatile?
Cu un individ paranoic, incompetent si iresponsabil ca acest robu s-a ajuns aici, si e doar inceputul.
Timisoara este un oras falimentar gratie acestui natarau!

 
Luci_Pop a spus: (august 22nd, 2018 at 10:42 )

Diedre hai sa lasam naivitatile si sa vedem ca si asta e o afacere. Sa urmarim atent firul si sa vedem cine va fi benefiarul final al ”sediului ultracentral”. Totul a fost planificat cinic si s-au gandit ca timisorenii ”e prosti” si fac ei manevre si manarii.

 
diedre a spus: (august 22nd, 2018 at 17:26 )

Nu contest ca este un mare smen in spate, dar pana la urma, cum sa ajungi in halul asta?De ce se incapataneaza sa nu ceara insolventa, au datorii neplatibile (235 milioane lei).
A aruncat zeci de milioane de euro in falimentul numit Colterm in conditiile in care ai jde mii de obiective incepute si neterminate si o sumedenie de probleme grave in oras?Incepand cu Spitalul de Copii abandonat din nou si terminand cu halul de jeg in care se balaceste acest oras!?
Este un cataclism acest individ si nimeni nu i se opune!
A adus orasul in faliment!

 
anteconbega a spus: (august 25th, 2018 at 11:41 )

Cu un Consiliu Local de rahat, fiecare specimen cu diferite „rente”, nu e de mirare mizeria morală din acest oraş murdar Timişoara, Capitală Kulturală Ieuropeană.

 
* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Gauss topografie timisoara

Administratie vezi arhiva Administratie

MNB – Muzeul Național al Banatului

Politica vezi arhiva Politica

CCIAT

Sport vezi arhiva Sport

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Întreruperi de curent

întreruperi
E-Distribuție a programat miercuri, 14 noiembrie, întreruperi de energie electrică astfel: Timișoara – str. J. Moor, N. Tincu Velea, General Magheru (p), G. Topârceanu, Calistrat Hogaș, Martir I. Popescu (p), Martir Ioan Tănase, orele 9 – 17; Recaș – Drumuri, fost CAP, cărămidărie, SP Crame, Ferma 5, Dragșina (p) – defrișări LEA JT, Luncanii de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Întreruperi de curent
La ceva mai mult de o lună de când primarul Nicolae Robu a anunțat că SDM trebuie să facă un proiect pentru o parcare subterană în zona Hotelului Central, societatea de drumuri a municipalității primește, prin atribuire directă, și terenul respectiv. Cât costă, când și dacă se poate face acolo o astfel de investiție o să aflăm.
Citeşte tot articolul Citeste articolul SDM primește terenul de la Hotel Central. Ca să facă parcare subterană, trebuie să-și caute asociat
Error, no Ad ID set! Check your syntax!
Top