În plin scandal din cauza unui raport al Curții de Conturi, care consideră ilegală finanțarea de la bugetul local a activității Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană, consilierii locali au aprobat bani pentru șase ani de derulare a acestui proiect. Suma: 20 de milioane de euro! Sau ceva mai mult de 9 euro / timișorean / an.
Ultimul raport al Curții de Conturi consideră că primăria a finanțat ilegal atât cluburile sportive cu care este asociată, cât și Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană, la care este membru fondator. Municipalitatea a contestat raportul Curții de Conturi la forurile aceste instituții și speră să aibă câștig de cauză. „Dacă pierdem, decizia Curții de Conturi devine executorie și eu, personal, nu mi-aș mai putea asuma răspunderea să continui punerea în aplicare a hotărârilor de consiliu local prin care se asigura asocierile respective și finanțările conexe lor”, spunea, săptămâna trecută, primarul Nicolae Robu. Consiliul Local Timişoara a aprobat, în primăvară, majorarea cotizaţiei de care beneficiază Asociaţia Timişoarei Capitală Culturală Europeană, condusă de Simona Neumann, la aproape 100.000 de euro pe an.
Până să se rezolve contestația la raportul Curții de Conturi, consilierii locali au aprobat marți o hotărâre curajoasă în condițiile date. Asta, cu atât mai mult cu cât proiectul a apărut pe ultima sută de metri. Hotărârea votată în ultimul plen prevede alocarea a 20 de milioane de euro, pe o perioadă de șase ani, pentru proiectul Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2021. „Se aprobă angajamentul de susținere financiară în perioada 2017-2022 (…) prin cuprinderea în bugetele anuale a sumei totale de 20 de milioane de euro, după cum urmează: 1,6 milioane de euro în anul 2017, 1,8 milioane de euro în anul 2018, 3,6 milioane de euro în anul 2019, 5,5 milioane de euro în anul 2020, 6 milioane de euro în anul 2021, 1,6 milioane de euro în anul 2022”, se precizează în textul HCL.
Conform celor de la Asociaţia Timişoara Capitală Culturală Europeană, „previzionarea bugetului alocat de către Consiliul Local Timișoara pentru proiectul Timișoara 2021 Capitală Europeană a Culturii” ar fi necesară în vederea depunerii dosarului de candidatură, defalcată pe perioada pregătirii anului de Capitală Culturală Europeană, cuprinsă între 2017 și 2020, anul de Capitală Culturală Europeană 2021 și, ulterior, „perioada dedicată consolidării moștenirii proiectului și transferului de cunoștințe”. Calculele actuale arată că bugetul total pentru perioada 2017-2022 este de 48,5 milioane de euro. Din această sumă, 20 de milioane ar urma să fie asigurate de la bugetul local, iar restul din alte surse: Uniunea Europeană, Guvernul României, Consiliul Județean Timiș sau sponsori.
Aleșii s-au lăsat convinși repede de explicațiile oferite de Simona Neumann, conform căreia alocarea acestei sume reprezintă o garanție adusă în fața juriului internațional care va stabili câștigătorul competiției, că autoritățile locale susțin proiectul. Banii nu vor fi cheltuiți decât dacă Timișoara va deveni Capitală Culturală Europeană. „Această sumă nu va afecta bugetul anual dedicat sectorului cultural local și se va constitui într-un fond special din cadrul bugetului orașului”, se mai precizează în referatul care a însoțit proiectul. Suma pare uriașă, dar, în realitate, spune Simona Neumann, reprezintă alocarea, timp de șase ani, a ceva mai mult de 9 euro / timișorean / an, pentru Capitală Culturală. Ar mai trebui spus că, în 2007, când Sibiul a deținut acest titlu, bugetul local a asigurat o finanțare de 17 milioane de euro.
Comentarii prin facebook