Colica biliară este starea de criză caracterizată prin dureri intense în partea dreaptă a abdomenului, în regiunea ficatului, care poate iradia în spate până la nivelul omoplatului, fiind însoţită de gust amar, greţuri, vărsături alimentare, dureri de cap de tip migrenos.
Colica biliară apare în general după un consum excesiv de alimente bogate în grăsimi (ouă, maioneză, prăjeli, carne grasă, smântână, creme), unele legume (castraveţi, roşii, ardei), asociat sau nu cu băuturi alcoolice. De asemenea, oboseala fizică, stările nervoase, supărările, emoţiile puternice, chiar şi frigul pot favoriza apariţia colicii biliare. De obicei. apare brusc, la câteva ore după o masă bogată caloric. Simptomul principal îl constituie durerea puternică situată la nivelul ficatului, sub coastele din partea dreaptă. De multe ori, durerea nu este localizată, ci este simţită în tot abdomenul, în spate, în umărul drept.
Bolnavul este palid, cu pielea feţei acoperită de sudori reci, uneori însoţindu-se de frisoane şi febră (caz în care apare o suprainfecţie). La început, bolnavul varsă alimente, apoi un lichid galben şi amar (bila). Ca să putem calma astfel de dureri avem nevoie de medicaţie, deci este necesară prezenţa unui doctor.
Până să ajungem la medic sau să ajungă medicul la noi, putem să ajutăm bolnavul astfel:
– în primul rând să-l întindem în pat;
– ceaiurile de colici, cele de mentă, sunătoare, cătină, muşeţel, cimbrişor sunt extrem de utile, reuşind să reducă intensitatea durerilor colicative;
– este util să existe în casă un antispastic uzual şi un antivomitiv care, odată administrate, asigură confortul minim necesar până la apariţia medicului.
Important de reţinut este faptul că putem evita apariţia unor astfel de colici, dacă evităm alimentaţia exagerată în grăsimi însoţită sau nu de exces de alcool.
Comentarii prin facebook