De la opt paturi în mai multe cămăruțe, la 15 paturi într-un spațiu modern, care nu miroase a clor. Așa funcționează acum, la capacitate maximă, Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Municipal Timișoara, în care s-au investit, în ultimul an, peste 3,5 milioane de lei. Dr. Nicolae Brădescu, șeful UPU, spune că mai mult de atât nu se putea face.
Urgențele de la Clinici Noi au funcționat dintotdeauna în niște spații improvizate, la intrarea în spital. Practic, paturile erau așezate în mai multe încăperi, astfel că personalul medical era nevoit să alerge dintr-o parte într-alta, printre pacienți aflați în așteptare sau familiile celor deja internați. Anul trecut, aici a început șantierul, finalizat, miercuri, cu tradiționala tăiere de panglică. Dincolo de festivism, lucrurile funcționează acum la nivel de secol XXI. „În acest spațiu util medical vom avea în total 15 paturi, cu posibilitatea de a pune suplimentar alte 8-10 paturi, în caz de nevoie. Am inaugurat a doua jumătate a UPU, cea care face legătura cu spitalul. UPU este cum se poate mai bine, mai bine decât este acum, pe spațiul acesta nu se putea construi o clădire nouă. Dotări, aparatură, avem absolut tot ceea ce este necesar ca să primim toate tipurile de urgențe, așa cum se întâmpla și până acum. Principala noastră problemă a fost lipsa spațiului. Am trecut de la 40 metri pătrați și vreo 8 locuri în total, din care numai 5 într-un spațiu unic, alte 3 fiind disparate în câte o cameră, la un spațiu construit de peste 500 metri pătrați”, spune dr. Nicolae Brădescu, șeful UPU.
În următoarele zile vor sosi și restul de mobilier și de aparatură deja achiziționate. „Sperăm că în două-trei zile îi dăm drumul complet, rămâne să montăm toate echipamentele și ne putem începe activitatea. Nu avem probleme cu personalul, în ultimele trei luni am mai făcut angajări, s-au angajat încă patru medici de urgență și putem face față. În UPU lucrează, în total, cu medici și personal auxiliar, 50 de oameni. Sunt în jur de 26.000-27.000 cazuri pe an. Practic, în ultimii ani, numărul pacienților a crescut cam cu 5% pe an. Spitalul Municipal oferă servicii unice, cum sunt Chirurgia Toracică, Hematologia, Oncologia”, a mai declarat dr. Brădescu. Lucrările de modernizare şi extindere a Unităţii de Primire Urgenţe de la Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă au început în 2015. S-au realizat şi spaţii auxiliare: birou de informare/sală de aşteptare, spaţii de acces şi depozitare, 8 spaţii cu destinaţie medicală, grupuri sanitare. Dotările sunt moderne, la cele mai înalte standarde: sistem de supraveghere video cu 14 de camere, sistem antiincendiu, iluminat complex, funcţional şi în cazuri speciale etc. Amenajarea a costat bugetul local peste 3,5 milioane de lei. Conform reprezentanților PMT, în ultimii patru ani, în sănătate s-au investit, la Timișoara, peste 75 de milioane de lei din bugetul local, plus finanţări europene.
Invalid Displayed Gallery
Comentarii prin facebook