În ultimele săptămâni, în spitalele din România s-au înregistrat cel puțin două transfuzii greșite de sânge. Una dintre paciente a decedat, iar cealaltă se luptă pentru viață. Ministerul Sănătății a verificat autorizațiile unităților de transfuzii din spitalele românești publice și private și concluziile sunt îngrijorătoare. Nicio astfel de unitate din Timiș nu este autorizată!
Ministerul Sănătății a cerut situațiile de la direcțiile de sănătate publică din toate județele și a comparat aceste rezultate cu unitățile care primesc sânge și produse sanguine de la Institutul Național de Hematologie și centrele de transfuzii. Concluzia: 108 spitale și clinici publice și 34 private funcționează fără unități de transfuzii autorizate de DSP! Ministrul Vlad Voiculescu a dispus luarea unor măsuri de urgență. Până în 12 august, departamentele de supraveghere din DSP-uri vor verifica toate unitățile de transfuzii neautorizate și vor stabili planuri de conformare cu termen de cel mult trei luni. „Unitățile neautorizate se vor supune unui plan de tranziție care va stabili cum se vor desfășura transfuziile până la îndeplinirea normelor în vigoare. Vor fi luate în considerare asigurarea serviciilor de către un alt spital cu UTS autorizată sau de către CTS judeţean, redirecţionarea pacienţilor cu intervenţii chirurgicale care nu reprezintă urgenţe către alte unităţi sanitare sau alte măsuri”, transmite MS.
Termenul de intrare în legalitate este 1 noiembrie. În cazul în care, la această dată, vor mai exista unități neaurorizate, Ministerul Sănătății va cere Institutului Național de Hematologie să nu le mai livreze sânge și produse sanguine. Ministerul Sănătății precizează că există posibilitatea ca unele unități de transfuzii să fi obținut între timp autorizații, pentru că datele au fost centralizate la 25 iulie. În județul Timiș sunt pe lista neagră a Ministerului Sănătății următoarele unități de transfuzie sanguină:
Sistemul public de sănătate
Spitalul Clinic CF Timișoara
Spitalul Clinic Judetean de Urgență Timișoara
Spitalul Clinic Boli Infecțioase și Pneumofiziologie „Dr. V. Babeș” Timșioara
Spitalul Clinic de Urgență „Louis Țurcanu” Timișoara
Spitalul Municipal Lugoj
Spitalul Orășenesc Sânnicolau Mare
Spitalul Orășenesc Deta
Spitalul Orășenesc Făget
Sistemul privat
SC Materna Care SRL
Centrul Medical „Sf. Maria” SRL
SC Brol SRL
Cordisment SRL
UPDATE: Cei de la „Victor Babeș” spun că nu au unitate de transfuzie, deși au făcut o solicitare în acest sens încă de anul trecut. „Am solicitat anul trecut, în noiembrie, ca în structura spitalului să existe și o unitate de transfuzie. Nu am primit un aviz favorabil sau nu. Noi primim sânge de la Centrul de Transfuzii de lângă Spitalul Județean”, afirmă dr. Virgil Musta, purtătorul de cuvânt al unității sanitare. Cei de la Județean spun că sunt în curs de acreditare. „Am identificat un spațiu unde va funcționa unitatea de transfuzii, avem și aprobarea DSP. Spațiul a aparținut Imunologiei. De la Ministerul Sănătății a venit și aparatura pentru unitatea de transfuzii. În urma semnării bugetului vom scoate la concurs posturile pentru această unitate. Este vorba despre o structură nou înființată. Cea care o avem funcționează la ATI și este operată de persoane acreditate”, a spus Marius Craina, managerul SCJUT.
Comentarii prin facebook