Caldura se scumpeste, dar facturile nu cresc! Primaria acopera subventia, insa exista o limita

În acte se scumpește, dar majorarea nu se va simți și în buzunarele timișorenilor. Consilierii locali au aprobat, marți, atât creșterea prețului energiei termice produse de Colterm, cât și mărirea subvenției pe care o acordă municipalitatea. Primarul Nicolae Robu nu a putut preciza până la ce nivel va putea fi acoperită această subvenție.

Consilierii locali au aprobat hotărârea referitoare la „prețul local de producere, transport și distribuție și furnizare a energiei termice livrate de către Colterm la valoarea de 314,50 lei/Gcal exclusiv TVA și 374,26 lei/Gcal inclusiv TVA de 19%, începând cu 1 ianuarie 2017”. De asemenea a fost votat și „prețul local al energiei termice facturată populației, la valoarea de 242 lei/Gcal inclusiv TVA de 19%, începând cu 1 ianuarie 2017”. TVA este de 19%. Aleșii au fost de acord și cu acoperirea, de la bugetul local, a diferenței dintre prețul de producție și prețul cu care energia termică este facturată către populație. Tarifele actuale ale gigacaloriei au fost stabilit prin HCL în luna mai a lui 2016 și este de 365,69 lei, cu tot cu TVA de 20% – preț de producție, respectiv 244,03 lei, cu tot cu TVA de 20% – prețul facturat către populație. „A crescut prețul din punct de vedere al societății Colterm. El a fost recunoscut la valoarea actuală de către autoritatea națională însărcinată cu validarea prețurilor reglementate. Pentru ca abonații Colterm să nu plătească mai mult, am crescut valoarea subvenției. Dacă nu luam această măsură și am fi lucrat cu prețuri mai mic decât prețurile reale, pe hârtie, Colterm ar fi avut dificultăți, pentru că nu avea cine să acopere diferența respectivă. O acoperim prin subvenție”, explică primarul Nicolae Robu.

Municipalitatea a făcut eforturi pentru a păstra neschimbat prețul gigacaloriei către populație. Fără acestea, timișorenii racordați încă la sistemul centralizat ar fi plătit facturi mai mari cu 35%. Totuși, conform edilului, există o limită pentru această subvenție. „Am făcut o promisiune cetățenilor că nu vom majora prețurile și am respectat-o (…) A crescut mult prețul la gaz, la cărbune, la energia electrică, la transport. Noi nu am mărit prețul la cetățean. Dacă ar fi fost să mergem în acord cu toate aceste majorări ale ingredientelor prețului agentului termic, cetățenii ar fi trebuit să plătească cu 35% mai mult. Nemajorând prețul, asta echivalează cu o reducere pe care am fi făcut-o, raportat la noile majorări. Nu pot să spun cât mai facem față, încă mai putem. Dar dacă prețul la gaz va ajunge să crească foarte mult, nu știm ce o să se întâmple. Nu exclud ca, la un moment dat, să nu mai facem față. Eu am spus că nu vom majora prețul și vom face tot posibilul să îl reducem, dacă se păstrează constant prețul la gaz. Asta nu mai ține de noi, cât va fi prețul gazului”, mai spune Robu.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

7 comentarii pentru acest articol

Secureanu a spus: (decembrie 20th, 2016 at 19:38 )

Bai da nesimtiti mai sunteti. Bine ca se scumpesc toate la voi, iar salarile functionarilor si a celor care lucreaza in companii de stat cresc (oricum sunt imense pe langa ce exista in sectorul privat).
Robu prima oara te-am crezut cinstit, dupa aia naiv, anii au trecut si aparitile s-au transformat in comedii si circ ieftin, dar acuma ai devenit tata hotilor. Inainte sa mai debitezi aberatii, ia verifica putin salariile celor de la Colterm si dupa aia intreaba si in 2-3 magazinase din centru si vezi ce salarii au cei din sectorul privat. La puscarie hotilor!

Cetateanul a spus: (decembrie 20th, 2016 at 22:02 )

Ti se pare ca productia de energie in cogenerare se compara cu vanzarea de biscuiti?
Ai idee macar cum arata un cazan de abur sau o turbina?

Secureanu a spus: (decembrie 20th, 2016 at 23:09 )

Nu cred 🙂 Cetateanule Colterm, nu stiu daca te afli printre angajatii Colterm sau doar esti avocatul poporului. Ca sa intelegi mai bine postarea initiala, nemultumirea me este legata de managementul defectuos al companiei.

Pentru informarea ta, ambele sunt activitati economice, iar scopul unei activitati economice este generarea de profit si cred ca vanzarea de biscuiti in conditiile de fata aduce profit, dar sa o luam punctual:
a. Nu stiu unde am pierdut firul, parca Coltermul are (sau cel putin avea) o echipa de fotbal pe care o finanteaza? Ce legatura are finantarea acestei echipe cu cazanul de abur, turbina sau cu profitul?
b. Poate imi spui si mie ce legatura exista intre un venit aflat intre 7000 – 8500 ron pe luna al managementului si o societate subventionata din banii contribuabililui? Aduc cumva profit?
c. Noi cetatenii, platitori (atat direct – factura, cat si indirect – subventia), am vrea sa vedem o evidenta a tuturor cheltuielilor efectuate de Colterm pe 2016. Se poate? Sau doar cei care stiu cum arata o turbina pot sa vada asta?
d. Hai sa ne uitam putin peste organigrama si CA? Sau nu e voie pentru ca sunt prea multi membrii de partid(e) [opozitie, putere nu prea conteaza cand e vb de malai, nu]?

timisoreANCA a spus: (decembrie 21st, 2016 at 10:32 )

zero subventii la baia mare de la primarie! acolo toti au centrale individuale. PS:Țineti minte cinci cuvinte: e la fel ca înainte! ar trebui ca subventiile sa fie acordate doar celor care nu au venituri minime…!

Secureanu a spus: (decembrie 21st, 2016 at 11:24 )

timisoreANCA, corect, dar in acelasi timp ar trebui justificate toate cheltuielile efectuare de societate.
Chiar ar trebui sa platim noi hotia celor de la Colterm?
Cu riscul de a ma repeta, ia uitati-va putin peste declaratile de avere ale managerilor si ale membrilor Cons. de adm. Oare cati sunt sau au rude membri de partid?:)

Cetateanul a spus: (decembrie 21st, 2016 at 22:40 )

Nu sunt angajat al COLTERM. Nici nu conteaza.
M-am referit la faptul ca un angajat dintr-o termocentrala nu poate avea acelasi venit cu un vanzator la magazin, alte riscuri, alte cunostiinte necesare.
Cat despre COLTERM, poate sunt si alti factori care duc la problemele finaciare..nu doar managerii.
Iar pentru toti ce care vor o tara ca afara, doar cand le place, poate va documentati cum Germania construieste termocentrale care functioneaza cu carbune importat din America de Sud.

Secureanu a spus: (decembrie 22nd, 2016 at 10:39 )

Cetatene, nu ai inteles ideea de baza. In conditiile in care se fura ca in codru in compania respectiva cu largul concurs al administratiei si al Cuurtii de conturi care inchide celebrul ochi vigilent, chiar nu conteaza altceva.
Tot Respectul pentru inginerii si personalul calificat care lucreaza si incearca sa aduca imbunatatiri si plus valoare companiei, DAR pestele de la cap se impute. Atata timp cat avem manageri numiti politic si rude, rudisoare si alte cumetri in posturi de conducere la aceasta companie (Colterm) se va afunda tot mai mult in datorii, cheltuieli absurde in mediocritate.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


Vessmary

Administratie vezi arhiva Administratie

CJ Timiș a semnat contractele de execuție pentru reabilitarea a două școli speciale aflate în administrare

Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa, Liceul Tehnologic Special “Gheorghe Atanasiu”, respectiv Centrul de Recuperare Neuropsihiatrică Găvojdia. CJT investește în condiții mai bune pentru copii și persoanele cu nevoi speciale. Președintele CJ Timiș, Alfred Simonis, a semnat contractele de execuție pentru renovarea a două clădiri importante...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CJ Timiș a semnat contractele de execuție pentru reabilitarea a două școli speciale aflate în administrare
L'architect du beaute

Politica vezi arhiva Politica

Alegeri prezidenţiale. S-au deschis urnele în diaspora. Aproape 5.000 de români au votat

Cetăţenii românii care în ziua votului pentru alegerile prezidențiale nu se află pe teritoriul României pot vota și în străinătate. În diaspora sunt organizate 950 de secții de votare pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, secţiile fiind deschise tim de trei zile, de vineri pănă duminică Secţiile de vot din diaspora au fost deschise la ora locală...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alegeri prezidenţiale. S-au deschis urnele în diaspora. Aproape 5.000 de români au votat
MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Sport vezi arhiva Sport

Dumbrăvița are nevoie de puncte în meciul cu Șelimbăr

Divizionara secundă CSC Dumbrăvița intră în „ultima turnantă” a sezonului de toamnă din Liga 2. După ultima pauză internațională a anului, mai sunt patru jocuri de campionat până în pauza de iarnă: acasă cu CSC Șelimbăr, în deplasare la Unirea Ungheni, acasă cu CS Afumați și din nou în deplasare, la FC Voluntari. Jocul cu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dumbrăvița are nevoie de puncte în meciul cu Șelimbăr
dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

isho.ro
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

Mai multe firme timișene au participat la o vizită organizată de CCIAT în China

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a organizat o nouă misiune economică în Republica Populară Chineză, cu ocazia vizitării celei de-a 136-a ediții a Târgului de Import și Export Canton de la Guangzhou, cel mai vechi, cel mai mare și mai cuprinzător târg internațional din China, cu cele mai cuprinzătoare categorii de mărfuri, cel...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mai multe firme timișene au participat la o vizită organizată de CCIAT în China

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Cetăţenii românii care în ziua votului pentru alegerile prezidențiale nu se află pe teritoriul României pot vota și în străinătate. În diaspora sunt organizate 950 de secții de votare pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, secţiile fiind deschise tim de trei zile, de vineri pănă duminică Secţiile de vot din diaspora au fost deschise la ora locală...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alegeri prezidenţiale. S-au deschis urnele în diaspora. Aproape 5.000 de români au votat
Vineri dimineața, polițiștii Secției 2 Urbane Timișoara au fost sesizați cu privire la faptul că, pe Calea Buziașului, din municipiul Timișoara, un tânăr ar fi fost rănit, în timp ce încerca să ajute la mutarea unui panou ce s-ar fi desprins de deasupra unei clădiri, din cauza vântului. Polițiștii s-au deplasat, de urgență, la fața...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Vântul face victime în Timișoara! Tânăr rănit în timp ce încerca să dea o mână de ajutor
În Iulius Town s-a inaugurat o școală dedicată pasionaților de muzică, celor care își doresc să învețe să cânte la un instrument, dar nu au avut oportunitatea până acum, dar și celor care vor să își perfecționeze tehnicile. La AIM School poți învăța să cânți la pian, tobe, chitară clasică/ acustică/ electrică sau ukulele, dar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul AIM School, noua școală de muzică în Iulius Town, organizează trei seri de master class. Printre invitați, Radu Pieloiu, toboșarul de la Subcarpați
În contextul actual al alegerilor prezidențiale, votul pentru Elena Lasconi din primul tur este mai mult decât o alegere politică — este o șansă de a îndrepta România către un viitor integru și prosper. Ce opțiuni avem? Dacă analizăm candidaturile principale, devine evident că fiecare dintre contracandidații săi vine cu bagaje semnificative care ridică întrebări...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Elena Lasconi – Singura opțiune de încredere pentru o România pentru toți
Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare cu Schmidt Science Fellows. Clasamentul evidențiază contribuțiile și angajamentul universităților față de știința interdisciplinară, care integrează cunoștințe din mai multe discipline academice pentru a aborda provocările globale, iar printre instituțiile din clasament se află și Universitatea de Vest Timișoara, dar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea Politehnica Timișoara şi Universitatea de Vest mai bifează un top internațional de specialitate
Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând: Cupa României. Competiţia supremă a padelului autohton se va desfăşura, exact ca şi anul trecut la Padel Center, baza timişoreană fiind una primitoare pentru cele mai importante competiţii de acest gen. Reamintim, Circuitul Profesionist de Padel şi-a disputat în acest...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pregătiri pentru cea mai importantă competiţie de padel a finalului de an, Cupa României
Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa, Liceul Tehnologic Special “Gheorghe Atanasiu”, respectiv Centrul de Recuperare Neuropsihiatrică Găvojdia. CJT investește în condiții mai bune pentru copii și persoanele cu nevoi speciale. Președintele CJ Timiș, Alfred Simonis, a semnat contractele de execuție pentru renovarea a două clădiri importante...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CJ Timiș a semnat contractele de execuție pentru reabilitarea a două școli speciale aflate în administrare
Primăria Timișoara, prin Poliția Locală, a confiscat primul camion care debarasa deșeuri ilegal pe un teren de la ieșirea orașului spre comuna Săcălaz. Vehiculul a rămas blocat când descărca gunoiul, iar deținătorul acestuia l-a abandonat într-o groapă. La fața locului s-au deplasat miercuri echipe din partea Primăriei Timișoara, Poliției Locale și Societății Drumuri Municipale (SDM)...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primul camion confiscat pentru abandonul ilegal de deșeuri în Timișoara. Dominic Fritz: “Căzut în propria groapă ilegală de gunoi”
Top