Premierul Sorin Grindeanu e rugat să ajute Colterm! Societatea de termoficare a solicitat guvernului 34 de milioane de lei, bani pentru acoperirea vechilor „găuri negre”. După aprobarea bugetului, primăria va putea începe să vireze și banii pentru majorarea de capital votată în toamna trecută.
Consilierii locali au aprobat deja, în ultimul plen, bugetul de venituri și cheltuieli al Colterm, în care este previzionat, pentru anul în curs, un profit de 1,17 milioane de lei. Veniturile companiei vor fi de 125,2 milioane lei, cheltuielile pentru combustibil sunt estimate la 82 de milioane de lei, iar cele cu salariile, la 35,51 milioane de lei. Subvențiile de la bugetul local, pentru acoperirea diferența dintre prețul de producție și cel de facturare către consumatorii casnici, sunt estimate la 45,2 milioane de lei. „Nu sunt menționate în bugetul de venituri și cheltuieli pierderile induse (conform principiului prudenței), în valoare de 34,38 milioane lei, prevăzute în HCL 473/06.11.2015 (27,04 milioane lei) și HCL 125/18.10.2016 (7,34 milioane lei)”, mai scrie în hotărârea votată în plen.
Între timp, primarul Nicolae Robu anunță că se va cere din nou ajutorul guvernului. Colterm are datorii curente și istorice care însumează 154 de milioane de lei. „Am cerut premierului să aloce din fondul special al guvernului din care s-au alocat bani şi pentru alte firme similare o sumă de 34 de milioane de lei ca să terminăm cu pietrele de moară istorice pe care le tot ducem după noi. Am stins foarte mult ceea ce însemna datorii, cu majorări, cu penalităţi, pe care Colterm le-a avut când eu am devenit primar. Eu am apreciat suportul guvernamental pe care l-am avut în timp de la guvernul USL şi sper ca şi acum, aşa cum în alte oraşe s-a oferit ajutor guvernamental, să primim şi noi, pentru a reuşi să scăpăm de aceste pietre de moară”, declară edilul. Conform acestuia, în prezent, Colterm „funcţionează pe un bilanţ pozitiv de funcţionare”. „Dacă lăsăm la o parte penalităţile şi datoriile, diferenţa dintre venituri şi cheltuieli este una cu un uşor plus. Drept urmare, noi ne-am făcut datoria, dar, dacă avem de dus aceste datorii istorice, e greu” , a completat Robu. Primarul spune că n-a vorbit și cu premierul Sorin Grindeanu pe această temă, deși a încercat să-l sune. „Nu mi-a răspuns, l-am sunat, eu am trei numere de-ale dânsului. L-am sunat, presupun că este ocupat, este în şedinţe, nici eu nu pot să răspund, nu am primit răspuns la SMS. Hârtia a fost depusă de Colterm. Suma cerută este de 34 de milioane de lei. Cu asta cred că se rezolvă totul. Este vorba de datoriile care creează probleme”, mai spune Nicolae Robu.
În noiembrie 2016, CL Timișoara a votat, în unanimitate, o majorare de capital la Colterm, în sumă totală de 83.9 milioane de lei, dar primăria nu a început încă să vireze banii. Mai întâi trebuie aprobat bugetul Timişoarei să fie supus la vot, dar şi ca aleşii locali să aprobe planul de redresare a societăţii, pe care Robu admite că nu l-a citit încă. „Nu mă pricep şi în domeniul administrării unei companii de termoficare. Am cerut, ca linii directoare, să ia toate măsurile indicate de specialişti pentru redresarea companiei. M-au întrebat dacă inclusiv să facă disponibilizări, dacă se constată că sunt persoane care nu au niciun rol acolo. Le-am răspuns: «Colterm nu poate fi instituţie de asistenţă socială pe banii timişorenilor»”, mai spune primarul.
Comentarii prin facebook