Timișoara își sărbătorește ziua. O știe toată lumea și nu o lungesc: pe 3 august 1919, un batalion al Armatei Române condus de colonelul Virgil Economu intra în oraș și consfințea astfel întregirea României cu o mare parte a Banatului. Se întâmpla după o perioadă zbuciumată din istoria acestul colț de țară. La porțile orașului în care ajunseseră aproape 100.000 de români veniți din toate părțile Banatului, 900 de tineri călare întâmpină oastea română pe acordul „Răsunetului” lui Andrei Mureșanu. Momente înălțătoare, cel puțin pentru românii de aici, cum rar vezi într-o viață de om. (Tot în Timișoara, ceva similar se va întâmpla după exact 70 de ani, în decembrie 1989.)
În oraș, Economu este așteptat de proaspătul prefect Aurel Cosma. Mai exact, pe 27 iulie trupele sârbe care ocupaseră până atunci Banatul au părăsit Timișoara, iar o zi mai târziu Aurel Cosma era numit prefect de Consiliul Dirigent. Avocat și om politic, Cosma fost un mare apărător al drepturilor românilor din Banat, având o mare contribuție la unirea cu țara. A fost de altfel participant și la Marea Adunare de la Alba Iulia. „Veacuri de-a rândul am avut bucurii puţine, supărări multe, după cum arată istoria. Acum, fraţii noştri, aţi venit în leagănul românilor, vărsând sânge pentru noi, care am gemut sub stăpânire străină.”, este salutul de bună-venire al lui Cosma.
Au trecut de atunci 99 de ani. Aproape un secol în care Timișoara a cunoscut o firească evoluție din multe puncte de vedere: demografic, economic, cultural, educație etc. Ar fi doar o singură discuție. A evoluat Timișoara și din punct de vedere al liderilor care o conduc? Iată de exemplu despre ce frământări, ce grave probleme îl macină pe primarul Nicolae Robu într-una din ultimele sale ieșiri publice. „Gol dedicat hater-ilor, hater-ilor care pretind că golurile mele n-ar fi pe bune, că adversarii cu care joc ar face figurație în fața mea! Păi ce să facă bietul portar la un asemenea șut, oameni buni?!”, a postat Robu pe Facebook, în seara de 1 august, cu mai puțin de două zile înainte de sărbătoarea Timișoarei. Credeți că n-ar fi alte probleme în Timișoara? În afara faptului că orașul e aproape intrat în faliment, totul e OK. Aici, comentariile chiar nu-și mai au rostul. Vorba lui Hamlet, restul e tăcere…
Comentarii prin facebook