Ieșirea la apă a vaporașelor Primăriei Timișoara înseamnă, cel puțin în acest moment, tragerea la mal a oricăror ambarcațiuni care mai circulau pe Bega. Navigația acestora este complet interzisă, cu începere din 2 august, dar se caută soluții.
Pe data de 2 august, Oficiul de Căpitanie Timișoara, sub semnătura căpitanului de port specialist Alexandru Bărboi, a emis un „aviz către navigatori și conducători de ambarcațiuni de agrement”, în 12 puncte. La punctul 11, el specifică, negru pe alb, că „desfășurarea de activități de agrement comercial cu ambarcațiuni de agrement, precum și navigația cu ambarcațiuni sportive nu este permisă pe canalul Bega”. Acest aviz anulează orice alte prevederi anterioare.
Altfel spus, pe Bega nu vor mai fi nici hidrobiclete, nici „lebede”, nici măcar bărci de competiție, deși Timișoara are tradiție în ceea ce privește canotajul. Șeful ABAB, Titu Bojin, spune că decizia este firească, având în vedere dimensiunile canalului. El susține că se caută soluții, dar admite că situația este „delicată”. „Bega este un râu care nu are dimensiunile pentru a realiza șenale de navigație paralele, cum e Dunărea. Va trebui, prin autoritatea de navigație și prin noi, Apele Române, să găsim soluții ca, în anumite intervale orare sau în anumite zile, să poată circula și alte ambarcațiuni. Deocamdată, până nu realizăm, în amonte de Timișoa, înspre Remetea, partea de agrement și de antrenament pentru caiac-canoe și ce mai este, din punct de vedere al sportului și al turismului, va fi puțin delicat să discutăm de altfel de ambarcațiuni într-un regim foarte deschis. O să vedem în ce măsură se poate face asta”, a spus Bojin.
Comentarii prin facebook