La Timişoara nu se mai pune problema ce a fost mai întâi: oul sau găina. Aici dilema a fost rezolvată de primul aparat automatizat care dă ouă. Găina mecanică „face” câte şase ouă în 15 secunde. Contra cost. Preţul unui cofrag este de 2,70 lei, adică un ou costă mai puţin de 50 de bani. Bănăţenii au făcut coadă luni în faţa primului automat de ouă funcţional. Acesta a fost deschis în Piaţa Dacia. S-au minunat în faţa maşinăriei, apoi au aşteptat indicaţiile despre folosinţa aparatului şi s-au pus pe butonat. Au învăţat repede, fiindcă manevrele sunt destul de simple, au mărturisit octogenarii. Maşina de ouă acceptă bancnote şi monede, dă chiar şi rest, dar numai sub forma pieselor de metal, astfel că recomandarea vânzătorilor de ouă este ca lumea să aibă totuşi bani cât mai potriviţi. Automatul de ouă are dimensiunea unui frigider mai mare şi o capacitate de peste 800 de ouă. Înăuntru ouăle stau la rece, la 12 grade Celsius, păstrându-se proaspete. Pensionarii au fost cei mai curioşi de aparatul cu ouă. Ca să ţină pasul cu trendul s-au aliniat să cumpere ouă aproape bio. „Sunt ecologice?” întrebau în dreapta şi stânga. Odată cumpărate primele, se elucidează misterul: nu sunt tocmai ecologice, dar nici departe. „Găinile cresc libere în hale la sol” informează producătorii. Bogdan Turc, un fermier din satul timişean Hodoni este primul român care a ales metoda ultramodernă ca să-şi valorifice marfa. La cum merg vânzările, nu a dat greş. În prima zi numărul cumpărătorilor a fost aşa de mare încât automatul de ouă a trebuit aprovizionat de mai multe ori. Într-o singură zi a vândut aproape 4.000 de ouă. Timişorenii au învăţat rapid cum funcţionează maşinăria care le livrează ouăle, apoi şi-au chemat şi vecinii. „Am anunţat tot blocul de noutatea de la noi din piaţă. Cred că e mult mai igienic să cumpărăm ouăle aşa. Avem garanţia că sunt proaspete şi că stau la rece, aşa cum trebuie”, spune Sânziana Pop, pensionară.
Preţul unui automat : 8.000 de euro
Revoluţia de pe piaţa de ouă este opera a doi soţi, Sonia şi Mihai Negoescu, ambii de 34 de ani. În urmă cu un an le-a venit ideea, iar acum au înregistrat-o şi la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci. Cel mai greu a fost să perfecţioneze sistemul de transport fără „avarii”. „Am lucrat aproape un an până am perfecţionat aparatul. Cea mai mare dificultate a fost să găsim modul de a nu sparge ouăle la transport şi de a le ţine la rece, la o temperatură constantă. Până la urmă, soluţia a fost aplicarea unui senzor optic care închide automat incinta în care stau cofragele. După ce prototipul a trecut prin toate testele l-am oferit producătorilor şi suntem mândri să avem primul automat de ouă care poate fi produs în serie. E unic în lume”, explică Mihai Negoescu. Preţul unui automat de ouă este de 8.000 de euro. Deja soţii Negoescu au vândut producătorului de ouă din Hodoni două maşinării şi sunt pregătiţi să atace şi restul pieţei din ţară.
Comentarii prin facebook