Gata, mai sunt doar câteva zile până la startul oficial al campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie. Candidaţii sunt pregătiţi de marea bătălie. Unii şi-au prezentat deja principalele mesaje, alţii mai pritocesc încă după idei cu care să rupă gura lumii. Evident, principala luptă se va da între candidaţii USL şi ARD, primii având un clar avantaj. Nu e de neglijat nici PP-DD, care ar putea obţine, în urma redistribuirilor, unu sau două mandate de parlamentari.
Liderul PSD Timiş, Titu Bojin, chiar vede candidaţii USL ca pe nişte locomotive electrice (putea spune şi TGV-uri), faţă de cei ai ARD, pe care i-a comparat cu locomtivele cu cărbuni. Optimist, Bojin crede că toate cele 14 „locomotive electrice” vor câştiga confruntarea din 9 decembrie. Rămâne de văzut dacă profeţia lui se va adeveri. Până atunci să vedem cu ce idei sau proiecte pornesc la drum aceste „locomotive”. Vorbim doar de acelea care au ieşit deja la bătaie.
Senatorul PSD Ilie Sârbu vine, odată la patru ani, cu aceaşi placă prăfuită, cuvântul de ordine fiind Banatul. Ca orice bucureştean care se respectă, pe socrul de premier nu-l doare gura să vândă Banatul bănăţenilor. „Alături de oameni, acasă în Banat” sună sloganul lui Sârbu, a cărui casă e Banatul doar în campaniile electorale. Colegul său de partid, deputatul Dorel Covaci, pune mai mare accent – poate şi din cauza vârstei! – pe spiritualitate, vorbind de Ţara Făgetului ca despre un tărâm al „credinţei şi dragostei”. Impresionant, nu?
Mai noul lor coleg de partid Gheorghe Ciobanu şi-a găsit deja o temă de campanie: lupta împotriva corupţiei. Nu râdeţi, e pe bune, fostul vameş e îngrozit de corupţia generalizată din timpul guvernării PDL. Că a făcut şi el parte din aceeaşi guvernare nu mai contează. În schimb, Matei Suciu, contracandidatul lui Vasile Blaga, pare prins într-un program intensiv de terapie individuală, dar şi de grup. „Îl bat pe Blaga!”, e sloganul şi ideea sa fixă din care nu-l mai scoate nimeni. Cel mai coerent până acum pare a fi Sorin Grindeanu, cu a sa campanie de ajutorare a Spitalui de Copii.
Trecând la partea liberală a „locomotivelor” lui Bojin, până acum cele mai combatante au fost cele care răspund la numele de Ben-Oni Ardelean şi Horia Cristian. La primul se vede că e paraşutat de la Bucureşti, astfel că mesajele sale au fost haotice, sărind de la o chestiune la alta. Mai întâi, a promis că va face un Muzeu al Revoluţiei la Timişoara. Dacă întreba în stînga sau dreapta, afla că există un Memorial al Revoluţiei, care tot muzeu este. Apoi, a promis că va face din România un „paradis fiscal”.
Aşa se întâmplă când nu te doare gura să promiţi tot ce-ţi trece prin cap, iar idei mai aplicate îţi lipsesc cu desăvârşire. El are şi un blog de campanie, unde se bate în „meandrele concretului” cu Ion Iliescu: „Viitorologia comunistă se baza pe un planificator minuţios urmărit în realizarea sa, ce avea să valideze astfel în mod cât se poate de precis predicţiile conducătorilor iubiţi”. E clar, nu? În schimb, Horia Cristian e mai pragmatic. Deja şi-a atras „simpatia” mămicilor pe care le-a trimis la muncă, în „fabrici şi uzine”, ca să nu-şi mai piardă vremea cu o chestiune atât de inutilă, precum creşterea unui copil.
Probabil mai obosite, „locomotivele cu cărbuni” ale ARD încă nu au demarat, cu puţine excepţii. Primul a fost Tiberiu Lelescu, care vrea să facă din zona Făgetului o „Bucovină a mănăstirilor”. Se pare că se bate cu Dorel Covaci pe aceeaşi temă, ceva mai transcedentală. Ca în cazul lui Covaci, o fi şi vârsta! Revoluţionarul bucureştean Teodor Mărieş o dă înainte cu „Jos comunismul!”, crezând că timişorenii sunt atât de desueţi şi au rămas încremeniţi în acelaşi proiect din 1990.
Adrian Orza crede că se bate şi acum cu Nicolae Robu pentru Primăria Timişoara, astfel că nu-l scoţi din obsesiile şi frustrările sale. Curios, niciun mesaj încă de la liderul PDL, Vasile Blaga, candidat pe un colegiu de senator din Timiş. Cât despre candidaţii PP-DD, lucrurile vor fi clare. Ne vor da câte 20.000 de euro de căciulă, vor readuce în ţară sabia lui Ştefan cel Mare şi îl vor prinde pe cel care l-a ucis pe Mihai Eminescu. Toate cele trei puncte sunt prinse în programul partidului. Una peste alta, până acum idei foarte puţine, multe fixe. Dar campania n-a început şi mai pot apărea şi proiectele reale.
Comentarii prin facebook