Peste jumătate din românii care au făcut testul de osteodensitometrie oferit gratuit într-o campanie organizată în această toamnă prezentau risc de osteoporoză. Partea și mai proastă este că foarte puțini dintre ei beneficiau de tratament medical adecvat.
Compania MSD și lanțul de farmacii Sensiblu au desfășurat, în această toamnă, o campanie gratuită de testări pentru depistarea riscului de osteoporoză. Au participat la aceste teste 2.837 persoane, în farmaciile selecţionate Sensiblu în București și alte 21 orașe din țară, inclusiv Timișoara.
Rezultatele nu sunt deloc îmbucurătoare: peste jumătate din cei testați au fost identificați cu modificări ale mineralizării osoase, ceea ce reprezintă un risc important pentru osteoporoză. Osteoporoza este afecțiune scheletală sistemică, în care pierderea de masă osoasă și deteriorarea microarhitecturii osului predispun la apariția fracturilor. Boala afectează atât femeile aflate în perioada menopauzei, cât și populația vârstnică de peste 70 ani. Cea mai gravă complicație asociată acestei boli este fractura de șold.
Osteoporoza determină, în întreaga lume, peste 8,9 milioane de fracturi în fiecare an, ceea ce înseamnă o fractură osteoporotică la fiecare trei secunde . La nivel mondial, una din trei femei și unul din cinci bărbați de peste 50 de ani suferă de o afecțiune osteoporotică. „Rezultatele pe care le-am obținut la finalul acestei campanii reprezintă un semnal de alarmă în privința evoluției acestei boli și importanței diagnosticării ei”, spune Florentin Scarlat, reprezentantul MSD România. Policy and Communication Director MSD România
Detalii cu privire la numărul de persoane care au fost prezente la testare în fiecare oraș și procentul celor care au fost identificați cu risc crescut de osteoporoză, le puteti găsi pe aici și aici. De asemenea, aici puteți găsi și un test de factori de risc pentru osteoporoză.
Comentarii prin facebook