„Daca mi s-ar pune pe masa alimente din soia modificata genetic, nu as avea nicio retinere sa le mananc”

Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, vorbeşte despre majorarea preţurilor la alimente în lume, dar despre situaţia în care se află România. Tabără susţine că, în ţara noastră, este vorba despre o creştere artificială a preţurilor, întreţinută de comercianţii speculanţi. Ministrul spune, pe de altă parte, că plantele modificate genetic înseamnă o nouă revoluţie verde, fără de care nu va fi putea fi evitată scumpirea, la nivel mondial, a alimentelor.

La nivel mondial, luna ianuarie a însemnat un vârf al preţurilor la alimente. România unde se situează?
România nu se află chiar în vârful respectiv şi sperăm nici să nu ajungă, deşi e foarte greu ca o singură ţară să poată rămâne în afara jocului mondial sau a pieţei mondiale. Să nu uităm că este un avertisment, FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations) a şi dat un coeficient alimentar, în urmă cu numai câteva zile, care arată că este prima dată când creşterea preţurilor este extraordinară. Este provocată şi de anumite condiţii climatice care au fost în anul 2010, iată că unele dintre ele se prelungesc şi în 2011, dar şi de o piaţă haotică la nivel mondial. Când spun asta, să se ia în considerare şi discuţia de a Berlin, a miniştrilor agriculturii, legat de ce va însemna transparentizarea comerţului, de pildă cu cereale, sau propunerea de a se face rezerve la nivel regional. Probabil ca astfel de proiecte să fie abordate şi în grupul de lucru al marilor puteri. Este cert că Franţa, cât va conduce G20 (G20 este un forum creat în 1999, după crizele din Asia şi Rusia, pentru a reuni economiile dezvoltate şi marile economii emergente, având ca membri Africa de Sud, Arabia Saudită, Argentina, Australia, Brazilia, Marea Britanie, Canada, China, Coreea de Sud, Franţa, Germania, India, Indonezia, Italia, Japonia, Mexic, Rusia, Turcia, Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeană. G20 reprezintă două treimi din populaţia planetei, cu aproape 90% din PIB) va aborda o astfel de chestiune. Dar, repet, România nu este în vârf şi sperăm să nici nu ajungem acolo.

Totuşi, în România se anunţă majorări de preţuri la alimente, de la ulei şi până la pâine. Până unde pot fi împinse preţurile?
Trebuie să precizez un lucru: şi cei care anunţă uneori se joacă cu focul! Se doreşte menţinerea unei artificialităţi. Să nu-mi spună cineva că trebuie majorat preţul la carnea de porc, de pildă, când sunt ferme pline de porci şi marfa nu se valorifică. Sau când se importă carne din Europa, din ţările UE, la un preţ foarte jos, şi în România se vinde scump. Este o anomalie şi o lipsă totală de viziune, de abordare a pieţei. Se vrea numai câştig, se vrea numai speculă.

Nu e cam mare diferenţa între preţul de la producător şi cel din magazine, de la comerciant?
Nu numai în România este problema asta. Este o creştere formidabilă de la furnizorul de material agroalimentar la ceea ce ajunge în comerţ. În Franţa, de pildă, la carnea de porc creşterea este de două ori şi jumătate, la fel se înregistrează şi în România. Este nedrept! Este şi cazul laptelui, se cumpără cu un leu, un leu şi ceva de la producător şi ajunge în magazine, iarna, să coste patru şi chiar cinci lei. Este anormal ca în lanţul de distribuţie să se ajungă la o astfel de discrepanţă. Ajung să fie afectate două categorii: producătorul, care munceşte pentru a furniza materia primă şi produsul agroalimentar, şi consumatorul, care plăteşte. Şi asta, pentru ca unii să-şi menţină un profit nejustificat de mare în anumite verigi ale lanţului agroalimentar.

Dar poate controla ministerul o astfel de practică?
Am venit cu destul de multe propuneri, dar ministerul nu are cum să controleze. Noi putem emite strategii în domeniu. În condiţiile în care ministrul este şi parlamentar, poate să emită anumite acte normative, cum este legea privind bunele practici din comerţ. Din păcate, alte instituţii ale statului nu veghează asupra ceea ce înseamnă această distribuire şi mai ales acest sistem speculativ în domeniul agroalimentar.

Care sunt instituţiile acestea?
Protecţia Consumatorului, dar şi Consiliul Concurenţei ar trebui să vadă mai mult ce înseamnă aceste preţuri sau acele taxe care se impun celui care furnizează produsele agroalimentare şi care sunt extrem de multe. Inclusiv Garda Financiară…Este însă binevenită preocuparea celor de la nivelul Comisiei Europene de a găsi nişte soluţii. Inclusiv propunerea mea, de a etala cele două preţuri pe alimente, respectiv preţul de intrare şi cel de ieşire din magazine, şi aici am înţeles că sunt nişte discuţii, că se pot eluda anumite taxe care sunt în magazin, aşa că ne gândim serios să emitem un astfel de act. Dar nu este suficientă stabilirea unui contract unic dintre producătorul de materie primă şi procesator, trebuie avut în vedere şi lanţul de distribuţie, acolo este marea problemă legată de transferul de profit şi de valoare.

Cât din fondurile europene reuşesc să acceseze agricultorii şi fermierii români? Stadiul contractărilor pe proiecte europene este de peste 50%, iar ca valorificare efectivă, undeva peste 10%. Sunt foarte multe contracte în derulare. La DADR avem o valorificare foarte bună, numai anul trecut am dat peste 2,4 miliarde de euro. Este adevărat că există şi probleme pe care le întâmpină beneficiarii sau, invers, sistemul bancar. Mai există şi imperfecţiunea în lucru a instituţiilor noastre. Vrem să eliminăm cât mai mult aceste piedici şi să scurtăm drumul de la contractare la implementare.

Există o controversă în ceea ce priveşte plantele modificate genetic. De ce pro şi de ce contra?
Contra din prostie şi pro pentru că e necesitate. Să nu uităm că, în lume, marile puteri agricole au crescut fenomenal în ultimii ani prin introducerea acestor mari descoperiri. De altfel, nu este vorba de o modificare genetică. Modificarea genetică se petrece în fiecare zi, inclusiv prin metodele clasice de ameliorare. Este, de fapt, o metodă modernă de ameliorare a unor caractere la unele soiuri, la hibrizi, la plante, inlcusiv la animale. În lume, toate ţările care aplică aceste tehnologii sunt mari puteri agricole şi extrem de puternice pe piaţă. În Europa, problema asta nu a fost şi nu este suficient de bine explicată, dar, în aceleşi timp, s-a şi jucat ca o carte politică. Atunci când politica îşi face loc în anumite lucruri, mai ales în ştiinţă şi biologie, nu aduce decât prejudicii. Dacă mi s-ar pune pe masă alimente din soia modificată genetic, sau alte plante, nu aş avea nicio reţinere să le mănânc, eu şi familia mea. Ştiu ce înseamnă o descoperire şi ceea ce va însemna noua revoluţie verde în agricultură, fără de care nu vom putea evita aceste scumpiri din pieţe.

Etichete
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

5 comentarii pentru acest articol

Mihai a spus: (februarie 7th, 2011 at 08:55 )

asta e slugoiul americanilor el a adus si poluatorul Smithfield in Timis, la banii pe care ii umfla de la aia credem ca ar papa si rahat!!! vai de tara asta cu asemenea tradatori

ADN a spus: (februarie 7th, 2011 at 09:48 )

eu cred ca deja le-ai mancat!

alin a spus: (februarie 7th, 2011 at 10:57 )

Toata tarile din UE au interzis importurile de seminte de cereale modificate genetic din SUA. Evident noi suntem mai cu „mot”. Acum citeva saptamani aparuse tot aici un articol in care se spunea ca Romania cere UE aprobarea cultivarii unor astfel de seminte. Cred ca ne-am timpit de tot ca popor! Aveti mai jos un link catre un documentar ca sa vedeti cam ce inseamna semintele modificate genetic, cum se obtin, care sunt companiile care le produc si cine le promoveaza.

http://filmedocumentare.com/viitorul-alimentatiei/

MIRKO a spus: (februarie 7th, 2011 at 12:20 )

da, „rahat- romanesc” cu apa rece ai degusta domle ministru?
dupa cum se stie ai lucrat la o companie americana pe profil de cercetari in domeniul modificarii genetice a plantelor, si ai in derulare prin membrii familiei contracte de peste 2,5 milioane de euro.
i va spun fratii mei> daca ar fi dupa ciocoflenderii astia, am manca toate mizeriile lor. poate ca generatia noastra mai „pupa” ceva bunatati eco( miere de la munte, etc) da ‘ copii nostrii, daca nu ne opunem ferm acestor experimente tampite, vor degusta…PASTILE !
vai tie musiu tabara, te credeam candva un om onest, pana nu ai dat de …BANI americani!
vai , vai, vai !

Marina a spus: (februarie 7th, 2011 at 15:14 )

de ce publicati interviuri cu asemenea profitori care fac bani cu galeata si tradeaza tot ce mai poate fi tradat in tara asta! Tabara asta mai poate??? nu i-au ajuns manevrele de la Statiunea de cercetari agricole de la Lovrin si dolareii umflati pe filiera Smithefield??? sa iti fie rusine, bai portocaliule

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

isho timisoara

Cele mai citite articole


Aconnect - Digitalizam Romania

Administratie vezi arhiva Administratie

gauss-topografie-timisoara_728x90px

Politica vezi arhiva Politica

Iulius Mall
Iulius Mall

Sport vezi arhiva Sport

Un club diferit… Poli îl cheamă pe Alexa înapoi după 12 ore de la demisie

Deși nu joacă nimic, suporterii din conducere nu pot fără Alexa. Aceștia s-au întâlnit de urgență și au hotărât să continue cu „chirurgul” pe bancă. Acesta va avea mână liberă să facă ce schimbări vrea. „Reprezentanții Universității Politehnica Timișoara și ai Asociației Suporterilor Timișoreni ”Druckeria” implicați în conducerea clubului au hotărât, în urma unei ședințe...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un club diferit… Poli îl cheamă pe Alexa înapoi după 12 ore de la demisie
dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

frontiera Serbia

Timişorenii nu vor mai fi nevoiţi să meargă foarte des în Serbia după produse sârbeşti, fiindcă vor veni acestea la Timişoara

Produsele sârbeşti din domeniul agricol vor ajunge în magazinele unui lanţ românesc, care activează mai ales în vestul ţării: Arad, Oradea, Timişoara. Acest luru este posibil după lungi negocieri ale fermierilor sârbi, care au durat aproape un an. Fermierii sârbi încep să își vândă produsele în magazinele lanțului românesc de magazine Remarkt, anunaţă economedia.ro. Acest...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timişorenii nu vor mai fi nevoiţi să meargă foarte des în Serbia după produse sârbeşti, fiindcă vor veni acestea la Timişoara

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara are un nou director. După plecarea în pensie a longevivului Horațiu Simion, la conducerea instituției a fost adusă o altă persoană cu activitate îndelungată în cadrul acestei instituții. Începând de miercuri, 20 aprilie, conducerea DRDP Timişoara va fi asigurată de Nicoleta Pordea, prin decizia Consiliului de Administrație al CNAIR...
Citeşte tot articolul Citeste articolul DRDP Timișoara are director nou
Sute de tone de gunoaie din rampe clandestine au fost adunate de Primăria Timișoara numai în ultima lună, iar aceasta scoate din buzunarul instituției sute de mii de lei. Cu banii care îi dăm pentru eliminarea acestor rampe puteam să facem câteva grădinițe sau un ministadion, spune primarul Dominic Fritz. Aproape 700 de tone de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria adună sute de tone de deșeuri din rampele clandestine din Timișoara. Se cheltuie sute de mii de lei lunar/FOTO
”Febra” guvernamentală se transmite și la nivel micro, mai precis la Timișoara. Președintele CJ Timiș, liberalul Alin Nica, îi transmite primarului Timișoarei, USR-istul Dominic Fritz, că sintagma, ”numai noi oferim spații de carantinare pentru migranți”, nu mai este valabilă. Cel puțin de o săptămână, de când autorităților județene li sa cerut să ofere asemenea spații...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cine oferă spații de carantinare pentru migranți la Timișoara. CJ Timiș spune că primăria nu e singura, doar că problema e… blocată
În judeţul Timiş există nouă focare active de Covid-19, care se află în supraveghere epidemiologică, anunţă Direcţia de Sănătate Publică.                        Faţă de ziua precedentă a apărut un nou focar la o firmă privată din Lugoj, unde sunt șapte cazuri de covid. Focarele active sunt: FIRMĂ PRIVATĂ UTVIN –  37 cazuri confirmate –  Focar în supraveghere...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A apărut un nou focar de covid la o firmă din Lugoj
Rata de infectare în Timişoara este azi 3,36, în scădere faţă de ziua precedentă, când era 3,51. La nivelul judeţului, rata este azi 3,1 tot în scădere față de ieri, când era 3,22. Cel mai mare coeficient de infectare din Timiș se înregistrează azi la Jebel: 9,93. Astăzi, conform datelor furnizate de Direcția de Sănătate...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Rata de infectare scade și azi la Timișoara
Deși nu a spus-o direct, vorbind despre utilitatea unei dezbateri publice, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, nu se declară prea favorabil hrănirii porumbeilor din oraș. El vorbește despre faptul că nu putem vorbi de o pasăre ocrotită, care e dependentă de mâncare de la McDonalds. Experiența din copilărie, atunci când a fost dus cu școala la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul S-a pronunțat în problema porumbeilor. Dominic Fritz: Cum o pasăre dependentă de mâncare de la McDonalds este o pasăre protejată nu mi-e foarte clar
Primarul Dominc Fritz reacționează, la rândul său, după uciderea unui afgan în urma unui conflict între migranți, și cere în continuare intervenția autorităților naționale în problema acestor persoane care se află ilegal în oraș, una care afectează tot mai mult Timișoara. El cere o intervenție coordonată a tuturor instituțiilor cu activitate în domeniu, solicitând patrule...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primarul Timișoarei cere rezolvarea urgentă a problemei migranților, fără influențe politice: Nu vreau ca situația de acum să fie discutată în context politic
Top