Ministerul de Finanțe vrea să modifice legislația și să le permită firmelor mici să-și țină singure contabilitatea, fără să mai plătească serviciile unui expert în domeniu. Aceștia consideră că, deși abia s-au pus la punct declarațiile contabile, acum se va crea din nou haos.
Proiectul de modificare a legii, care se află în dezbatere public pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, le permite administratorilor de firme cu cifre de afaceri sub un anumit plafon (35.000 de euro), să semneze situațiile financiare anuale în locul experților contabili, pentru a simplifica procedurile și a reduce costurile administrative. „Nu e normal, ca de altfel tot ce se întâmplă în țara asta. Indiferent câtă experiență managerială are un patron, în mod sigur nu cunoaște toate restricțiile impuse de fiscalitate și contabilitate. S-ar crea un haos, dar poate că asta se dorește”, este de părere Ana Bodea, consultat fiscal. „Nu este corect, ar fi un haos”, accentuează ideea și consultantul fiscal Florin Nicolae Bordean. „Sunt de acord că orice economist poate ține evidența contabilă și fiscală, nu trebuie neapărat să fie membru al Camerei Consultanților Fiscali. Totuși, trebuie să existe o verificare a celor care fac acest lucru, să aibă studii superioare, o facultate de profil”, consideră Bordean.
„Depinde cine este manager, că nu în toate cazurile este necesar ca o firmă specializată să țină contabilitatea”, crede Anca Cristina Mataragin, consultant fiscal timișorean. „Fiscul ar putea fi dezavantajat, dar, până la urmă, nu este problema fiscului, că dacă sunt calcule greșite își poate recupera debitul. Este problema contribuabilului, care își asumă riscul prin semnarea actelor, în locul unui contabil”, mai spune Matargin.
Legislația acuală impune ca situațiile financiare anuale să fie semnate de directorul economic, contabilul șef sau o persoană împuternicită, cu studii superioare economice și angajată la departamentul financiar-contabil, sau persoane fizice ori juridice, autorizate, membre ale Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România. În evidențele CECCAR figurează, în prezent, 40.000 de experți contabili autorizați.
Comentarii prin facebook