O expoziţie care se vizitează cu un telefon mobil de ultimă generaţie a fost deschisă la Muzeul de Artă din Timişoara. „De la primele scrieri la multimedia – O scurtă istorie a comunicării şi mai mult…” este prima expoziţie de acest gen din România. Ea poate fi vizionată până pe 30 aprilie.
Elementul novator constă în faptul că expoziţia poate fi vizionată, în premieră pentru publicul din România, cu ajutorul unui telefon mobil şi al tehnologiilor informatice elveţiene de ultimă generaţie. Fiecare exponat are un cod 2D: un pătrat cu pătrăţele. Posesorii de telefoane mobile „deştepte”, care au pe acestea şi o aplicaţie disponibilă gratuit pe net, pot beneficia de mult mai multe informaţii despre fiecare piesă. Codul de bare 2D, aplicat pe exponate, oferă o interfaţă uşoară (telefonul mobil-internet) şi stabileşte o punte între lumea reală şi informaţiile provenite din site-urile WAP şi web. Vizitatorul expoziţiei îşi va putea folosi telefonul mobil pentru a afla mai multe informaţii despre fiecare exponat, vitrină sau tematică abordată în cadrul numeroaselor secţiuni propuse. Expoziţia poate fi vizitată virtual pe site-ul www.multimediahistory.org.
Organizată de Institutul Multimedia Româno-Elveţian şi Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, expoziţia este o reflecţie asupra a tot ceea ce a dezvoltat societatea comunicării de-a lungul veacurilor, în întreaga sa dimensiune şi diversitate istorică. Piesele expuse aparţin unora dintre cele mai dintre cele mai reprezentative colecţii muzeale din Transilvania şi Banat: Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, Muzeul Naţional Brukenthal Sibiu, Muzeul Banatului Timişoara, Muzeul de Istorie Sighişoara şi Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca. O secţie specială, interactivă, dezvoltată de Universitatea Haute-Ecole Art din Saint-Imier (Elveţia), este dedicată tehnologiilor de avangardă.
Comentarii prin facebook