„Din punctul meu de vedere, contractul cu medicii de familie este semnat”

Călin Cristian Careba, preşedinte-director general al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Timiş, e convins că asiguraţii nu vor rămâne fără asistenţă medicală primară de la 1 iunie. Careba spune că nemulţumirile medicilor de familie, legate de contractul cadru pe 2011, sunt nejustificate şi afirmă că există soluţii şi dacă ei nu vor să semneze acest act. Atribuţiile lor pot fi preluate atât de medicii specialişti, cât şi de rezidenţii de medicină de familie.

Domnule director, peste mai puţin de zece zile expiră actul adiţional de prelungire a contractului din 2010 cu medicii de familie. Reprezentanţii acestora susţin că nu vor semna noul contract, valabil pentru 2011, pentru că nu sunt de acord cu prevederile lui. Ce se va întâmpla cu asiguraţii sistemului social de asigurări de sănătate?
Din punctul meu de vedere, ca director CJAS Timiş, contractul cu medicii de familie este semnat. În momentul de faţă, de la 1 aprilie şi până la sfârşitul lunii mai, se merge pe actul adiţional la contractul existent. Deci medicii de familie au contract cu casa de asigurări şi decontarea serviciilor pe baza contractului semnat cu noi. Referitor la noul contract cadru, cel pentru 2011, există discuţii la nivel central între CNAS, Ministerul Sănătăţii şi Patronatul Medicilor de Familie, privitor la unele reglementări pe care le doresc dânşii în proiectul de norme din contractul cadru. În momentul de faţă nu avem nimic oficial privind concluziile trase în urma negocierilor avute, dar eu consider că multe dintre părerile dânşilor sunt neîndreptăţite. De ce spun asta: bugetul casei privind asistenţa medicală primară nu a fost modificat. Marea modificare, dacă se poate numi aşa, neplăcerea pe care o regăsesc dânşii în proiectul de norme din contractul cadru, este acel procentaj, modificat, de la 70– 30 la 50 – 50.

Care le diminuează foarte mult veniturile cabinetului, cu până la 40%, spun medicii de familie. Aşa e?
Oare de ce le diminuează veniturile? Nu mai e procentajul 70% pe pacient şi 30% pe consultaţie, acum este 50 – 50. În concluzie, trebuie să munceşti mai mult, să consulţi pacientul, pentru a ajunge la veniturile pe care le-ai avut, ceea ce mie mi se pare normal, pentru că rolul asistenţei medicale este de a degreva urgenţa şi spitalele, adică cazurile uşoare care pot fi rezolvate să fie rezolvate de asistenţa medicală primară.

Răspunsul medicilor de familie la această problemă este că ei trebuie să acorde, prin norme, câte 15 minute consultaţiei fiecărui pacient, şi nu au timpul fizic necesar ca într-o zi să vadă mai mult de 24 de bolnavi. Mai nou s-au tranformat în conţopişti, pentru că mai mult timp le ia să completeze toate actele decât să consulte bolnavii.
Întrebarea mea atunci către dânşii este cum reuşesc să aibă pe listă atât de mulţi pacienţi? Să înţeleg că până acum nu au văzut pacienţi deloc şi au primit banii per capita (pe pacient)?

Dar nu toţi oamenii merg în fiecare lună la medicul de familie, merg doar când sunt bolnavi. Dumneavoastră mergeţi?
Eu nu am fost deloc până acum.

Dar sunteţi pe lista unui medic de familie?
Da şi consider că proiectul privind reglementările este îndreptăţit. Şi mai au o nemulţumire, privind informatizarea. Eu cred că acesta este drumul pe care trebuie să mergem, şi viitorul se regăseşte în informatizarea sistemului medical, altfel nu pot fi eliminate erorile care încă se mai regăsesc, în momentul de faţă, privind decontarea asistenţei medicale, nu numai în cea primară, în toată asistenţa medicală de la nivelul întregii ţări.

Dar medicii susţin că nu sunt împotriva informatizării. Ei sunt nemulţumiţi că trebuie să plătească din banii lor acest sistem.
Nu s-a pus problema de a plăti. E vorba de un card, de un cititor de carduri. În momentul când s-au făcut lucrurile astea, prin introducerea lor în sistem, tot timpul au apărut de la diverşi operatori, diverse oferte care le-au fost foarte avantajoase. Eu cred că trebuie toţi să contribuim, să punem umărul şi să depăşim situaţia în care se găseşte sistemul sanitar şi atunci lucrurile vor merge altfel. Dacă fiecare considerăm că intersul propriu e predominat, nu vom reuşi niciodată să realizăm ceea ce ne propunem.

Dacă la sfârşitul lunii mai medicii de familie nu semnează noul contract-cadru pentru 2011, cine va acorda asistenţa medicală la care au dreptul oamenii şi pe care o plătesc, lunar, din salariu şi pensie?
Hotărârea se va lua la nivel central şi probabil ni se va comunica şi nouă. În momentul de faţă nu pot să vă spun oficial nimic, decât că actul adiţional expiră la sfârşitul lunii mai. Dacă se ia hotărârea să se prelungească încă o lună, se va face pentru încă o lună un alt act adiţional la contractul existent.

Dar dacă nu se ia această decizie? Vorbim de o situaţie teoretică: nu se ia această decizie, nu se semnează noul contract, asiguraţii ce fac?
Dacă se va ajunge în această situaţie sunt convins că există şi soluţii prin preluarea de către medicii specialişti şi nu numai, dar din câte ştiu eu nu se va ajunge în această situaţie, procentul pe judeţul Timiş al medicilor de familie care nu doresc să semneze noul contract-cadru nu este aşa mare. Dar, nu ştiu dacă ştiţi, peste 3.000 de medici rezidenţi de familie aşteaptă să iasă pe porţile şcolii. Deci forţă de muncă la noi în ţară există, dacă dânşii consideră că nu se mai poate munci la noi şi doresc să urmeze calea pe care o tot spun, că vor să plece în afară, cred că există tineri care doresc să muncească şi care pot să îşi practice meseria la noi în ţară, meserie care până acum a fost îngrădită, din păcate.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

3 comentarii pentru acest articol

mihai a spus: (mai 23rd, 2011 at 14:53 )

Fiecare trebuie sa contribuie, sa ajute sistemul sanitar, asa cum zice dl presedinte al Casei Judetene. N-ar vrea dl. presedinte sa contribuie si dansul din salariul domniei sale si sa cumpere cateva cititoare de carduri pentru cabinetele cu o situatie financiara mai proasta ? Ca altfel medicii respectivi vor inchide cabinetele, neavand bani sa le mai tina deschise iar pacientii isi vor pierde medicul. Haideti dl. presedinte, toata lumea trebuie sa contribuie sa ajute sistemul de sanatate, ca bine ati zis !

Adrian a spus: (mai 23rd, 2011 at 19:12 )

domnule presedinte,
ati uitat de bugetul de medicamente care va limita accesul paciemtilor la medicamente compensate, ati uitat sa precizati ca bolnavii cronici vor avea dreptul doar la o consultatie la 3 luni, etc.

filep maria a spus: (mai 23rd, 2011 at 22:35 )

Sunt medic de familie in jd Mures.M-a intrigat si , sper ,ca inteleg gresit fraza cu meseria ingradita din pacate:sa inteleg ca noi actualii medici, este pacat ca existam si incurcam? Poate gandi si exprima astfel un intelectual? Poate un presedinte de CASA , sa afirme ca eu si mii de colegi care am pus la punct evidente nationale(cnp-uri despre care nimeni nu stia ca exista), am infiintat institutii funcionale, consultam si muncim in conditii de asediu pluriinstitutional cotidian, suntem ingraditorii acestei meserii , din pacate? D-LE PRESEDINTE, ati adunat d-voastra pentru a avea loc de munca 2000 de cnp-uri, mergand la evidenta populatiei sa le verificati, apoi sa incepi,pentru a avea loc de munca, sa creezi institutii inexistente, despre care nimeni nu stia mai nimic, sa fii obligat sa imparti mii de carnete de asigurat, (gratis), sa fii la dispozitia pacientului 24 de ore pentruca, altfel, placa pe alta lista, d-le presedinte .D-VOASTRA CE MESERIE AVETI SA CREDETI CA PUNETI IN LOCUL NOSTRU ALTI SPECIALISTI SI NESPECIALISTI PENTRU A DESGRADI INTRU PREAFERICIRE(antonim la pacat)aceasta banala meserie?

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


Vessmary

Administratie vezi arhiva Administratie

autobuze electrice

Implementarea proiectului autobuzelor electrice a fost prelungită încă un an

Finalizarea proiectului prin care Timișoara a primit 44 de autobuze electrice pentru transportul în comun local, respectiv stațiile de încărcare aferente, a fost prelungită cu încă un an. Consilierii locali au aprobat, marți, o hotărâre în acest sens. Trebuie precizat că autobuzele și stațiile de alimentare au fost livrate încă din 2023. mai rămânea de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Implementarea proiectului autobuzelor electrice a fost prelungită încă un an
L'architect du beaute

Politica vezi arhiva Politica

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Sport vezi arhiva Sport

După victoria din Giuleşti, Lugojul vrea puncte şi în meciul cu CSM Constanţa

La foc automat. Ca în fiecare toamnă, prim-divizionara de volei feminin CSM Lugoj nu prea are timp să reespire. Pe mai multe fronturi, jucătoarele de la CSM ţin steagul Banatului sus. Miercuri, de la ora obişnuită, 18.30, trupa de pe malul Timişului are un meci interesant pe teren propriu, contra CSM Constanţa, în prima ligă...
Citeşte tot articolul Citeste articolul După victoria din Giuleşti, Lugojul vrea puncte şi în meciul cu CSM Constanţa
dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

UPT, singura universitate premiată la Romanian Automotive Forum & Awards 2024

Colaborare de succces. Parteneriatul dintre Universitatea Politehnica Timișoara și sediile Continental din Timișoara a fost premiat la recenta gală de excelență pentru industria auto Romanian Automotive Forum & Awards 2024, ce a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, la București. UPT este singura instituție de învățământ superior premiată în cadrul galei pentru colaborarea fructuoasă pe...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UPT, singura universitate premiată la Romanian Automotive Forum & Awards 2024
isho.ro
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

Se deschide cea mai nouă ediție a Expo Mobila Timișoara

Începând de joi, de la ora 10, Expo Mobila Timișoara își deschide porțile atât pentru publicul larg cât și pentru contractorii timișeni care doresc să încheie afaceri cu firmele expozante. Pe perioada de desfășurare a expoziției, vor avea loc importante campanii promoționale iar vizitatorii vor putea admira și testa o multitudine de modele de canapele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se deschide cea mai nouă ediție a Expo Mobila Timișoara

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Sala Teatrului Național Timișoara a găzduit, marți seara, ediția a zecea a Galei Premiilor UVT. Evenimentul este organizat anual de Universitatea de Vest pentru a recunoaște meritele și performanțele remarcabile ale membrilor săi. Premiile acordate reflectă rezultatele anuale de excepție ale membrilor comunității academice din UVT din ariile știinţelor, artelor și sportului, precum și serviciile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea de Vest a premiat cei mai merituoși membri ai comunității academice în cadrul galei anuale/FOTO
Finalizarea proiectului prin care Timișoara a primit 44 de autobuze electrice pentru transportul în comun local, respectiv stațiile de încărcare aferente, a fost prelungită cu încă un an. Consilierii locali au aprobat, marți, o hotărâre în acest sens. Trebuie precizat că autobuzele și stațiile de alimentare au fost livrate încă din 2023. mai rămânea de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Implementarea proiectului autobuzelor electrice a fost prelungită încă un an
Colaborare de succces. Parteneriatul dintre Universitatea Politehnica Timișoara și sediile Continental din Timișoara a fost premiat la recenta gală de excelență pentru industria auto Romanian Automotive Forum & Awards 2024, ce a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, la București. UPT este singura instituție de învățământ superior premiată în cadrul galei pentru colaborarea fructuoasă pe...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UPT, singura universitate premiată la Romanian Automotive Forum & Awards 2024
Începând de joi, de la ora 10, Expo Mobila Timișoara își deschide porțile atât pentru publicul larg cât și pentru contractorii timișeni care doresc să încheie afaceri cu firmele expozante. Pe perioada de desfășurare a expoziției, vor avea loc importante campanii promoționale iar vizitatorii vor putea admira și testa o multitudine de modele de canapele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se deschide cea mai nouă ediție a Expo Mobila Timișoara
Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) este pentru prima dată în topul domeniului de predare și cercetare de la UVT, în Shanghai Ranking’s Global Ranking of Academic Subjects Psihologie, în intervalul 401-500 la nivel mondial. Anunțul oficial despre includerea în premieră a domeniului Psihologie de la UVT în top Shanghai (ARWU) este un rezultat meritoriu,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea de Vest Timișoara intră în Shanghai Ranking’s Global Ranking of Academic Subjects cu domeniul Psihologie
Ruben Lațcău a fost votat, marți seara, în funcția de viceprimar al Timișoarei. În prima ședință de plen de la instaurarea oficială a noului primar și a consilierilor locali, el a primit voturile necesare pentru a rămâne pe funcție. Plen cu ”piper”, marți seara, la Consiliul Local Timișoara. Cu ocazia întâlnirii, conducerea administrativă a primăriei...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișoara are primul viceprimar votat, Ruben Lațcău
Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, afirmă că Mircea Geoană, promovat de PSD, ar fi o continuare a stilului de președinte-împărat pe modelul Klaus Iohannis din uiltimii zece ani. În urma dezbaterii de luni seara de la Digi24, senatorul Raoul Trifan a ajuns la câteva concluzii privindu-l pe candidatul Mircea Geoană. “Poți scoate omul din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Raoul Trifan despre Mircea Geoană: “Poți scoate omul din PSD, dar nu poți scoate PSD-ul din om”
G4Media.ro a publicat dovada că, la sfârșitul lunii mai 2022, o cursă Țiriac Air, închiriată de Nordis, cu destinația Nisa, îi transporta pe liderii PSD Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu și Laura Vicol, împreună cu copiii lor, pentru a vedea Marele Premiu de Formula 1 de la Monaco. În același avion s-a aflat și Afred Simonis,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Liderii PSD Ciolacu, Grindeanu și Simonis au mințit. Au fost la Nisa cu avionul plătit de Nordis
Alfred Simonis, liderul CJT anunță că a discutat cu conducerea Federației Române de Fotbal, fiind identificate modalitățile prin care ar putea fi finanțată legal o echipă de fotbal, de catre autorități, la Timișoara. Soluțiile au fost găsite după discuții purtate cu Răzvan Burleanu. “Întâlnirea de săptămâna trecută cu rectorul Universității Politehnica, Florin Drăgan, si cu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Discuții cu președintele FRF. Conducerea CJT și cea a UPT caută soluții pentru finanțarea echipei de fotbal
Top