Cum e tatăl, aşa şi fiul – la această frază s-ar putea rezuma cazul lui Aurel Mîndrilă, care a înjunghiat, pe stradă, trei femei şi a recunoscut că a ucis o prostituată la Timişoara. Tatăl lui a fost condamnat pentru omor, iar fratele lui e şi acum la închisoare, pentru furt. Bărbaţii din familia Mîndrilă ar putea deveni obiect de studiu pentru psihiatrii care susţin ideea existenţei unei aşa-numite gene criminale.
Aurel Mîndrilă senior, tatăl „spintecătorului”, între timp decedat, a ajuns la închisoare pentru omor. Fiul său cel mare, botezat tot Aurel, i-a călcat repede pe urme. La 23 de ani a primit o condamnare de zece ani, pentru tentativă de omor şi de viol. „Victima era o femeie de 40 de ani, pe care o cunoştea. Din datele de la dosar rezultă că tânărul i-a propus să întreţină relaţii sexuale, dar, pentru că ulterior femeia s-a răzgândit, Aurel Mîndrilă a lovit-o în cap cu un topor. Victima a avut nevoie de 45 de zile de îngrijiri medicale”, spune Luminiţa Foicu, preşedintele Secţiei Civile a Tribunalului Suceava. Din octombrie 2001 şi până în decembrie 2010, a stat după gratii, până când membrii comisiei disciplinare de la Botoşani au decis că poate fi eliberat condiţionat, pentru bună purtare. Cât de corect au judecat situaţia s-a văzut opt luni mai târziu. Aurel Mîndrilă s-a trezit astfel liber, cu 280 de zile mai devreme decât ar fi trebuit. Fratele lui mai mic, Petrică, este şi el la închisoare, la Iaşi, unde ispăşeşte o pedeapsă pentru furt calificat. Acum trei ani, a fost expulzat din Italia. Pe numele lui există mai multe dosare penale, după ce Petrică Mîndrilă a fost implicat într-o serie de incendii izbucnite, în 2008, în judeţul Suceava. După ce a fost prins, el le-a mărturisit anchetatorilor că a dat foc unei vile şi unei pensiuni deţinute de un om de afaceri, la comanda altui afacerist din zonă. Maria Truşconiu, mama „spintecătorului”, locuieşte în satul Lupşa de Jos, în judeţul Mehedinţi. La începutul anului, i-a dat o nouă şansă lui Aurel Mîndrilă, care şi-a făcut chiar buletin pe adresa femeii, deşi aceasta plecase, acum zece ani, din judeţul Suceava, tocmai pentru a-şi reface viaţa departe de violenţa bărbaţilor din familia ei. De când Aurel Mîndrilă a fost prins la Timişoara, după ce a înjunghiat, în cinci ore, trei femei, mama lui nu mai iese din casă de ruşine. „Nu vrea să vorbească, nu vrea să iasă din casă pentru nimeni, nici măcar pentru şeful de post”, spune Alexandru Borugă, primarul comunei Balta, de care aparţine satul Lupşa de Jos.
Indivizi care nu pot fi reintegraţi
Cazul familiei Mîndrilă pare să fie o dovadă clară că studiile de criminologie genetică nu mint când spun că, în ceea ce priveşte infractorii violenţi, se poate vorbi de o „genă criminală” şi că pot exista legături între faptele reprobabile ale membrilor aceleiaşi familii. „În acest caz, observăm o înrudire comportamentală a învinuitului cu tipologiile comportamentale infracţionale ale rudelor sale pe linie paternă. Sub aspect criminologic, individul care a comis aceste acte de cruzime a dat dovadă de un comportament antisocial de tip psihopatoid, pe fondul unei lipse de cenzură psihologică şi socială. În mintea lui, aplicarea unei sancţiuni de tipul înjunghierii reprezintă o descărcare a urii”, spune psihologul judiciar Florentina Badea. „Pedeapsa cu închisoarea ar trebui personalizată, iar individul care ajunge în sistem de custodie penală să fie analizat atent sub aspectul posibilităţilor de reintegrare socială. Există indivizi care nu pot fi reintegraţi, în cazul cărora se impun măsuri speciale”, mai spune specialistul. De fapt, pentru criminalii proveniţi din medii sărace, pedeapsa cu închisoarea nu e atât de greu de suportat. „Pentru anumite personalităţi, pedeapsa privativă de libertate nu este, în niciun caz, văzută ca o formă de reeducare. Aceşti oameni nu simt beneficiile procesului de reintegrare socială şi sunt convinşi că nu au nimic de pierdut. Pentru reintegrarea în societate a unui infractor este nevoie de mai mulţi factori, sociali, psihologici, economico-financiari, educativi, care să-l ajute să stabilească legături normale cu restul comunităţii”, mai spune Florentina Badea.
Aurel Mîndrilă a primit, miercuri, mandat de arestare preventivă pe 29 de zile, pentru tentativă de omor calificat. El a recunoscut şi uciderea, în noaptea de duminică spre luni, a unei prostituate, în zona Calea Şagului, la ieşirea din Timişoara. Bărbatul le-a spus poliţiştilor că a făcut toate aceste lucruri deoarece era supărat că fusese părăsit de prietena lui.
Comentarii prin facebook