Cauzele celui mai mare faliment din vestul Romaniei: ATON Transilvania

Cel mai mare grup de firme din agricultură din vestul României, ATON Transilvania, a ajuns în pragul falimentului. Având datorii de mai multe milioane de euro, concernul a ajuns în stare de insolvenţă la solicitarea mai multor creditori, printre care primăria din comuna Sînandrei.

Cine n-a auzit în acest colţ de ţară de moara din Carani? Cine n-a auzit de „doctorul Mann”, fostul boss al acestei mori? Cine n-a auzit de imensa afacere din agricultură dezvoltată în jurul Timişoarei de grupul de firme Aton Transilvania? Toate sunt acum de domeniul trecutului, concernul fiind în pragul falimentului. Dar cum s-a ajuns în această situaţie? Investiţia în agricultură a demarat aici la începutul anilor ‘90. Bazele afacerii au fost puse de Nikolaus Mann, un bănăţean plecat înainte de 1989 în Germania şi întors după Revoluţie. Împreună cu familia Heyl din Germania, Mann a controlat un grup de firme alcătuit din Agrocereal, Vital&Heyl, Heyl Grain, Cer-Oil, toate cu sediul la Sînandrei. La acea vreme se cultivau peste 27.000 de hectare de teren în judeţele Timiş şi Arad, valoarea utilajelor fiind evaluată la 25 de milioane de mărci germane. În 2006, concernul german ATON GmbH, al cărui acţionar principal este Mario Helmig Lutz, intră cu o investiţie puternică în grupul de firme controlat de Mann, formându-se astfel concernul ATON Transilvania. Afacerea se diversifică, înfiinţându-se şapte centre de profit: materiale de construcţii; construcţii de infrastructură; confecţii metalice; curent electric; terenuri arabile; Real estate; agricultură; transport.

Suprafaţa agricolă lucrată ajunge la 40.000 de hectare, iar numărul angajaţilor, la 2.500. În 2007 se semnează un contract cu Primăria Sînandrei, pentru execuţia lucrărilor de apă-canal în cele trei localităţi ale comunei. Investiţia era de 11,5 milioane de euro, Aton urmând să gestioneze pe o perioadă de 49 de ani serviciile de apă-canal. În acelaşi an încep şi lucrările la Parcul Industrial Aton I. Tot în 2007 apar însă şi disensiunile dintre Mann şi acţionarii germani. Nemţii îi reproşează lui Mann faptul că a înfiinţat o nouă firmă, Euromobile, care ar avea un parteneriat cu ATON, păgubos pentru grup. Mann, în schimb, afirmă că tocmai acest parteneriat a ajutat ATON să continue proiectele. „Germanii au vrut să continuăm proiectele, fără să mai finanţeze ATON Transilvania. Ei spuneau că o soluţie a ieşirii din criză ar fi outsourcing-ul în domeniul construcţiilor, motivul fiind numărul mare de utilaje achiziţionate, precum şi numărul mare de angajaţi, circa 1.000 în acest sector. Nu se ţine seama că acest sector a fost gândit să construiască, într-o primă fază, propriile obiective. În acel moment, ATON Transilvania avea deja probleme cu plata furnizorilor. Datorită parteneriatului cu firma Euromobile, Grupul Aton a reuşit să-şi continue proiectele începute”, comentează Mann.

De altfel, în 2007, Mann şi-a cesionat acţiunile de la ATON. Între cele două grupări, ATON şi Euromobile, a început un război extrem de dur în care au fost angrenate mai multe instituţii ale statului, dar şi oameni politici potenţi din zonă. De menţionat că, dacă în perioada 2004-2008 Mann a fost considerat un apropiat al PSD, în mod special al ministrului Agriculturii de la acea dată, Ilie Sârbu, ulterior a fost considerat un apropiat al PD-L. El a fost văzut deseori alături de liderii locali ai PD-L, mai ales lângă preşedintele filialei şi al CJ Timiş, Constantin Ostaficiuc, şi Dan Popa, secretar general al PD-L Timiş. În 2009, germanii de la ATON au făcut plângere penală împotriva lui Mann, pe care îl acuză că ar fi delapidat grupul lor de firme cu ajutorul Euromobile. Dosarul ajunge chiar şi la DIICOT. În afacere intervin şi demnitari germani care fac lobby pentru ATON. Este şi momentul în care foştii „prieteni” politici ai lui Mann îi întorc acestuia spatele. Pe de altă parte, „Doctorul” afirmă că ATON ar fi dator la Euromobile cu 18,5 milioane de euro. El susţine că împotriva sa a fost demarată o mare campanie, inclusiv în presă, al cărei ţel era să se arate că ATON este un „investitor german strategic”, care ar fi fost fraudat în România. „De fapt, se încerca să nu mai fie achitată datoria la Euromobile, cel mai important creditor al ATON”, afirmă Mann.
El mai spune că, din cauza banilor neprimiţi, a demarat procedura de insolvenţă voluntară a firmei sale. Euromobile devenise o firmă extrem de importantă, cu investiţii mari în utilaje. La acel moment lucra pe Autostrada Arad-Timişoara şi dezvolta un parc industrial în Sînandrei. De altfel, singurul la care nu s-au întrerupt lucrările în anul de criză 2009. În acest moment, Mann face potecă pe la parchet, iar de afacerea lui s-a ales praful. El se plânge că a ajuns în această situaţie după ce procurorii, la comandă politică, i-au blocat conturile. La un moment dat, la Euromobile lucrau aproape 1.500 de angajaţi din Timişoara şi comunele limitrofe. Alături de cei 2.500 de la ATON, făceau din Sânandrei cea mai atractivă comună din Timiş.

Pe de altă parte, ATON Transilvania o ia încet, dar sigur spre faliment. Asta, şi din cauza managerilor care au condus grupul de firme, printre care şi un profesor de istorie, Paul Milata. De la începutul lunii august, administrator este fostul şef al IPJ Timiş, Dorel Andraş. De asemenea, au început să curgă şi aici problemele penale. Firma este acuzată de modul în care ar fi gestionat şapte milioane de lei, dintr-un proiect european de 30 de milioane de euro, în vederea construirii unor spaţii de depozitare a cerealelor. În firmă mai lucrează în jur de 120 de oameni, numărul fiind neclar din cauza înregistrărilor inconstante la ITM. Suprafaţa arabilă cultivată a ajuns la 10.000 de hectare, din 40.000 în urmă cu trei ani. O parte din arendă nu este plătită de doi ani. Mulţi producători agricoli nu şi-au putut încasa subvenţiile din cauza încurcăturilor produse de angajaţii grupului de firme. Un control al Finanţelor a descoperit mari obligaţii financiare neachitate la bugetul de stat. Colac peste pupăză, Primăria Sînandrei a solicitat oficial insolvenţa ATON Transilvania, pentru o datorie de 12,1 milioane de lei, adică aproape trei milioane de euro. De dată foarte recentă nemţii au încercat să transfere grupul de firme pe o firmă din Cipru. Statul român, prin Direcţia de Finanţe Timiş, s-a opus însă efectuării acestui transfer, problema urmând să fie disputată în Justiţie.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

2 comentarii pentru acest articol

aproape de realitate.... a spus: (septembrie 6th, 2011 at 12:40 )

este singurul articol aproape de realitate, pe care il citesc de ceva timp, in legatura cu ATON TRANSILVANIA. societatea aton a fost divizata/cesionata la o alta societate germana(asta oficial) si din barfe, a fost la randul ei cesionata/divizata unei alte firme din cipru…te doare capul, partea proasta este ca se alege praful de salariati, de locuri de munca…Mann a pus-o pe butuci, nu are dosare de „fata mare, virgina”, a avut la contracte, semnate de el, ptr el…asa fac uni bani in romania…
„prof.de istorie” a incercat sa salveze ce se mai putea, numai ca a fost cesionata/divizata…NICI DUMNEZEU, nu cred ca mai inlege…PTR CA IN ACTE CONDUC UNI SI IN REALITATE ALTI, MESERIASI DE FRUNTE DE LA NOI, anca ioan si filipescu, care pe unde au trecut au ramas cu bube in cap…asa ca a pus iar lupu la io…din inbarligatura asta de bani si acte, SPER sa sufere doar cei de vina, cei implicati, DAR CUM E PE LA NOI…PUTINE SANSE…

alexandra Ionescu a spus: (septembrie 6th, 2011 at 13:30 )

ar fi bine sa cititi si articolele publicate de presa din Timisoara, sa aflati cine este Aton Transilvania: insolventa, la Brasov ( prin stramutare), datorii la bugetul de stat de milioane de euro, datorii la Primaria Sannandrei, 2000 de oameni pe drumuri. Acesta este Aton Transilvania, acum transformat in 2 fiemr cipriote!!!! Ha, Ha!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


Vessmary

Administratie vezi arhiva Administratie

Primăria Timișoara menține formula de calcul a taxelor și impozitelor locale în 2025, la valoarea actuală se adaugă doar rata inflației

Primăria Timișoara a lansat în dezbatere publică proiectul privind taxele și impozitele locale care vor fi aplicate în 2025. Propunerea administrației este menținerea formulei de calcul pentru taxele și impozitele locale pentru anul 2025, cu o cotă de impozitare stabilită în 2018, dar și o grilă ajustată cu rata inflației, la fel ca în toată...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara menține formula de calcul a taxelor și impozitelor locale în 2025, la valoarea actuală se adaugă doar rata inflației
L'architect du beaute

Politica vezi arhiva Politica

S-a tras la sorţi ordinea de pe buletinele de vot pentru alegerile parlamentare. AUR a prins prima poziţie

Membrii Biroului Electoral de Circumscripţie Judeţean (BECJ) Timiş au tras astăzi la sorţi ordinea înscrierii pe buletinele de vot a candidaţilor la alegerile parlamentare din 1 decembrie. Pe lista de la Camera Deputaţilor sunt 43 de candidaturi, iar la Senat 22.   La Camera Deputaţilor candidează 21 de partide, 19 organizaţii aparţinând minorităţilor naţionale şi...
Citeşte tot articolul Citeste articolul S-a tras la sorţi ordinea de pe buletinele de vot pentru alegerile parlamentare. AUR a prins prima poziţie
MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Sport vezi arhiva Sport

CSM Lugoj, victorie de moral la București

După două înfrângeri cu două echipe bune ale campionatului, Dinamo și Corona Brașov, ambele în deplasare, prim-divizionara de volei feminin CSM Lugoj a câștigat categoric pe terenul formației CSM București, obținând al treilea succes stagional, după cele de la Voluntari și de acasă cu Pitești. Bănățencele au făcut un meci eficient și nu au avut...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CSM Lugoj, victorie de moral la București
dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

1500 de persoane din Timiș așteaptă implementarea programului informativ pe noua Lege a Pensiilor pentru a beneficia de aceasta

Introducerea noii legislații în domeniul pensiilor a creat o anumită întârziere în rezolvarea noilor dosare de pensionare, depuse din luna septembrie. Din păcate, programul informatic a analizei dosarelor e acum în perioada de implementare. Săptămâna viitoare ar putea aduce intrarea în normalitate, spune directorul casei de Pensii Timișoara, Cristian Mircea. ”Ne cerem scuze față de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul 1500 de persoane din Timiș așteaptă implementarea programului informativ pe noua Lege a Pensiilor pentru a beneficia de aceasta
isho.ro
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

CYBER FORUM 2024 – Timișoara devine capitala securității cibernetice pe 14-15 noiembrie 2024

Industria de cybersecurity a trecut de mult de granița unui simplu „lux” tehnologic – a devenit o necesitate absolută într-o lume interconectată, în care riscurile și atacurile cibernetice se multiplică și evoluează rapid. Anul acesta, Timișoara va fi gazda unui eveniment de amploare, Timișoara Cyber Forum 2024, organizat de OPSWAT România în parteneriat cu Universitatea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CYBER FORUM 2024 – Timișoara devine capitala securității cibernetice pe 14-15 noiembrie 2024

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Halloween Kids Party are loc în acest weekend și îi invită pe cei mici la parada costumelor, teatru de păpuși, sesiuni de face painting și multe alte surprize. Vino împreună cu cel mic la petrecerea organizată în Atriumul Iulius Town, sâmbătă și duminică, 2 – 3 noiembrie 2024! În ambele zile, de la ora 11.00,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Halloween-ul este mai distractiv la Iulius Town: parade costumelor, face painting, teatru de păpuși și multe surprize
Fundația Art Encounters anunță publicarea cărții If A Story Is Present. An Attempt to Decentralize Knowledge realizată împreună cu artiștii Yane Calovski și Hristina Ivanoska. Lansarea cărții va avea loc la librăria La Două Bufnițe, pe data de 1 noiembrie 2024, de la ora 17:00.  Expoziția care a stat la baza cărții a fost prezentată în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Lansare de carte marca Art Encounters la Două Bufniţe
Introducerea noii legislații în domeniul pensiilor a creat o anumită întârziere în rezolvarea noilor dosare de pensionare, depuse din luna septembrie. Din păcate, programul informatic a analizei dosarelor e acum în perioada de implementare. Săptămâna viitoare ar putea aduce intrarea în normalitate, spune directorul casei de Pensii Timișoara, Cristian Mircea. ”Ne cerem scuze față de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul 1500 de persoane din Timiș așteaptă implementarea programului informativ pe noua Lege a Pensiilor pentru a beneficia de aceasta
După două înfrângeri cu două echipe bune ale campionatului, Dinamo și Corona Brașov, ambele în deplasare, prim-divizionara de volei feminin CSM Lugoj a câștigat categoric pe terenul formației CSM București, obținând al treilea succes stagional, după cele de la Voluntari și de acasă cu Pitești. Bănățencele au făcut un meci eficient și nu au avut...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CSM Lugoj, victorie de moral la București
Membrii Biroului Electoral de Circumscripţie Judeţean (BECJ) Timiş au tras astăzi la sorţi ordinea înscrierii pe buletinele de vot a candidaţilor la alegerile parlamentare din 1 decembrie. Pe lista de la Camera Deputaţilor sunt 43 de candidaturi, iar la Senat 22.   La Camera Deputaţilor candidează 21 de partide, 19 organizaţii aparţinând minorităţilor naţionale şi...
Citeşte tot articolul Citeste articolul S-a tras la sorţi ordinea de pe buletinele de vot pentru alegerile parlamentare. AUR a prins prima poziţie
Asociația Mișcarea Sinergistă din Timișoara anunță candidatura medicului și cercetătorului Octavian Jurma pe listele partidului REPER pentru Senat, în județul Timiș, la alegerile parlamentare din 1 decembrie 2024. Medicul doctor Octavian Jurma, președintele AMS, este un specialist cu o lungă carieră în neuroștiințe și epidemiologie, studiind și predând la University of Southern California. Activitatea sa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Octavian Jurma va reprezenta Mișcarea Sinergistă la alegerile parlamentare pe listele REPER
Primăria Timișoara a lansat în dezbatere publică proiectul privind taxele și impozitele locale care vor fi aplicate în 2025. Propunerea administrației este menținerea formulei de calcul pentru taxele și impozitele locale pentru anul 2025, cu o cotă de impozitare stabilită în 2018, dar și o grilă ajustată cu rata inflației, la fel ca în toată...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara menține formula de calcul a taxelor și impozitelor locale în 2025, la valoarea actuală se adaugă doar rata inflației
Modernizarea noului drum DN 59G, realizarea drumului de legătură cu Punctul de Trecere a Frontierei dintre România și Ungaria, de la Beba Veche, respectiv a platformei din incinta PTF sunt mai aproape de realizare. Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara, care se ocupă de proiect, a lansat licitația pentru stabilirea firmei care va realiza studiul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara caută firmă să facă studiu de fezabilitate pentru PTF Beba Veche
Până ce vom avea stadionul Lego, respectiv cel cu bani de la bugetul de stat, Timișoara va trebui să utilizeze baze sportive cu mult mai mici. Pe lângă clasicele terenuri din epoca de aur, orașul ar urma să aibă, în timp relativ scurt alte două arene, cea din spatele stadionului Dan Păltinișanu, ”baza CNI”, respectiv...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Trei terenuri, toate cu probleme. Baza Mircea cel Bătrân aproape de finalizare, la baza CNI se reiau lucrările, la rugby mai e mult
Industria de cybersecurity a trecut de mult de granița unui simplu „lux” tehnologic – a devenit o necesitate absolută într-o lume interconectată, în care riscurile și atacurile cibernetice se multiplică și evoluează rapid. Anul acesta, Timișoara va fi gazda unui eveniment de amploare, Timișoara Cyber Forum 2024, organizat de OPSWAT România în parteneriat cu Universitatea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CYBER FORUM 2024 – Timișoara devine capitala securității cibernetice pe 14-15 noiembrie 2024
Top