Instituţiile de învăţământ superior din România vor avea, în acest an, aproape 3.500 de locuri pentru doctorat. Clasificarea universităţilor a stârnit însă nemulţumirea rectorului UVT, pentru că doar Politehnica timişoreană a fost inclusă în prima categorie.
Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a prezentat, marţi, clasificarea universităţilor. În categoria cercetare avansată şi educaţie sunt incluse 12 instituţii de învăţământ superior din România, printre care şi Politehnica din Timişoara. Universitatea de Vest, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” şi Universitatea de Ştiinţe Agricole a Banatului intră în categoria universităţilor de educaţie şi cercetare ştiinţifică.
Rectorul UVT, Ioan Talpoş, este nemulţumit de includerea instituţiei pe care o conduce în cea de-a doua categorie, ceea ce înseamnă, implicit, în următorii ani, o scădere a finanţării de bază, primite de la stat, a universităţii timişorene. Talpoş a declarat că încearcă, de mai bine de o săptămână, să discute cu ministrul Daniel Funeriu, dar că acesta nu-i răspunde nici măcar la telefon.
Cele 12 universităţi de cercetare avansată şi educaţie au în total 2.905 locuri pentru doctorat. Cele mai multe sunt la Universitatea din Bucureşti – 553. Universitatea Politehnica din Timişoara are, în acest an, 137 de locuri pentru cei care vor să-şi obţină doctoratul. Instituţiile de învăţământ superior clasificate ca universităţi de educaţie şi cercetare ştiinţifică, respectiv universităţi de educaţie şi creaţie artistică au în total 470 de locuri pentru concursul la studii doctorale. Cele mai multe dintre acestea, 55, sunt la Universitatea de Vest din Timişoara.
Comentarii prin facebook