Cel mai nou trend internaţional în materie de bere pune accent pe o băutură dulce, îndulcită cu zaharuri. Vândută în România drept bere, această licoare este, în realitate, periculoasă pentru sănătate. Avertizările nutriționiștilor ar trebui luate în serios.
Rafturile hipermarketurilor sunt pline de astfel de băuturi nesănătoase care conţin aditivi, zahăr, E-uri şi arome. “Aceste beri au apărut pe o tendinţă generalizată şi în Occident. Femeile vor să bea bere, la fel şi tinerii, iar aceştia vor ceva cu gust dulce. Nu caută hameiul în bere, ci ceva dulce. În Germania este însă interzisă prin lege vânzarea băuturilor de acest gen sub apelativul de bere”, spune maestrul berar german Joachim Reuling. Am ales câteva dintre cele mai cunoscute „beri dulci” care se vând la noi. Beck’s Green Lemon conţine jumătate bere şi jumătate citronadă chimică, iar Redd’s este o bere blondă cu 6% zahăr, suc de lămâie 4,5%, aromă naturală de lămâie. Tuborg Tropical conține, potrivit numelui, fructul pasiunii, dar, în realitate, e o bere cu cu porumb, zahăr, 2,8% suc concentrat de fructe (mere, lămâi, ananas, fructul pasiunii 0,4%, lime 0,1%). Bergenbier Fresh este colorată cu o chimicală periculoasă, galben de chinolină. “E 104 este un cărăuş ascuns de sare în organism şi poate provoca atacuri de astm, dermatite sau ADHD persoanelor sensibile la substanţă”, explică dr. Gheorghe Mencinicopschi. Specialistul mai atrage atenţia că zaharurile din berile îndulcite sunt la fel de nesănătoase şi cu atît mai grave, pentru că sunt ascunse în apelativul “bere” al unei băuturi care se presupune a fi una amară.
Comentarii prin facebook