Probabil principala motivație ce te face să pui mâna pe telefon și să îți faci o programare la dentist este caria dentară.
Ce este caria dentară?
Caria este o boală infecțioasă, ce afectează dintele, prin acțiunea bacteriilor din cavitatea bucală, demineralizând smalțul și afectând astfel integritatea acestuia. Ceea ce simțim noi este o sensibilitate la rece și cald, stimulul termic pătrunzând mai ușor prin țesutul cariat spre pulpa dentară. De asemenea putem resimți un disconfort la masticație, la dulce, sau la presiune; toate acestea pentru că integritatea structurală a dintelui este afectată. Vizual caria se prezintă ca o pată colorată, maro sau neagră uneori, o gaură în dinte.
În funcție de locul unde apare, caria poate fi de trei tipuri:
1 – caria de pe suprafața ocluzală a dinților, pe partea pe care mestecăm, mai ales la măsele. Apare datorită periajului incorect astfel placa bacteriană acționând în șanțurile de pe suprafața dentară și producând o carie.
2 – caria dintre dinți (caria interdentară) apare datorită folosirii insuficiente sau incorecte a firului interdentar.
3 – caria la rădăcina dinților apare în momentul în care gingia este retrasă, la persoanele cu un periaj agresiv, la persoanele cu afecțiuni parodontale, cu tratamente stomatologice incorecte
După cum vedeți principala cauză a apariției cariei este igiena deficitară, așadar caria poate fi prevenită.
În continuare vă invit să vizualizăm un videoclip ce prezintă cele descrise mai sus, privind apariția cariei.
Comentarii prin facebook