Un raport prezidențial recent arăta că aproape jumătate din diagnosticele puse de medicii români sunt greșite! Plecând de la această afirmație făcută de președintele României, care a fost ulterior îndulcită oarecum tot de către acesta, atenția mi-a fost îndreptată spre diagnosticare.
Pentru un diagnostic corect este nevoie de o echipă medicală bine pregătită, de investigații corecte, de aparatură performantă și de dorința de a face bine. Ca medic, dacă nu știi ceva, nu e o problemă. Nu există nimeni care să știe tot. Problema apare atunci când nu știi că nu știi și acționezi bazându-te pe speculații și presupuneri fără să îți pese. Dacă nu știi, cere analize suplimentare, cere ajutorul colegilor sau trimite pacientul la un medic cu pregătire sau dotare superioară. La urma urmei, poate că sunt 40% diagnostice greșite, poate 90% sau poate că sunt doar 10%. Ceea ce mi se pare important este să învățăm cum să nu fim noi în acel procentaj statistic al pacienților greșit diagnosticați.
De ce se întâmplă asta?
Răspunsul, pe cât de simplu de formulat este, pe atât de dificil de rezolvat devine problema generată. În primul rând, este vorba de bani: auzim mereu despre medicii prost plătiți în sistemul de stat, programe medicale slab gestionate de guvern, fonduri insuficiente etc… În al doilea rând, lipsa responsabilității; ai primit un diagnostic greșit?! Și? Ce se întâmplă acum? Răspunsul: Nimic! Așadar, merge și așa. Românii își coboară fața în pământ, se resemnează, pierd sănătate, speranțe, timp și bani. Devin mai bolnavi și mai săraci. În continuare, caută tratamente ieftine, și mai ieftine, și mai ieftine, migrând ciclic de la un medic la altul, de la un diagnostic la altul. Singura speranță tristă devine să nu mai doară. Crezi că ești corect diagnosticat pentru că nu mai doare? Îmi pare rau să te dezamăgesc, dar faptul că nu doare nu înseamnă că ești bine.
Repercusiunile sunt grave!
Un diagnostic greșit înseamnă un tratament greșit. Adică (revin la aceeași și aceeași idee) antibiotice și alte medicamente luate cu găleata degeaba, intervenții inutile, răni fizice și emoționale, decontate și plătite din bani publici și din buzunarul tău deopotrivă. La urma urmei, tratamentul se plătește, un diagnostic greșit perpetuează starea de boală și boala înseamnă bani. Și banii fac lumea să se învârtească.
Cine vrea o populație sănătoasă?
Nu e rentabil! Industria are nevoie de tine. Nu are nevoie de tine oricum, are nevoie de tine… bolnav! Din acest motiv nu se va întâmpla nimic. În continuare, vei fi tratat la fel. O auzim mereu și o simțim mereu pe propria noastră piele, dar nu se schimbă nimic radical.
De unde știi că ești diagnosticat corect sau greșit?
Dacă de la o vizită la alta primești alte răspunsuri la aceeași întrebare, ceva nu e bine. Dacă ești tratat pe fugă, cu superficialitate, ceva nu e bine. Dacă nu ești ascultat, dacă nu ești întrebat, dacă nu ți se permite să întrebi și nu primești răspunsuri clare, logice și detaliate, ceva nu e bine. Dacă în clinica medicală e dezordine, lipsă de respect, dacă simți că ceva nu e bine nu e bine. Caută consecvență, caută logică, caută respect, caută atenția la detalii, caută și nu te mulțumi decât atunci când găsești răspunsuri care să rezoneze cu tine, cu credințele tale. Caută și vei găsi!
Ce e de făcut?!
În primul rând, așa cum o spun mereu, caută soluția în tine. Caută medicul care să aibă noțiunile teoretice, etice și medicale pentru a-încredința încrezător viața și sănătatea în mâinile sale. Pentru alegerea pe care o faci garantezi cu viața ta, cu viața familiei tale! Caută medicul căruia nu îi e rușine să spună „nu știu” sau „acest caz mă depășește”, caută un medic care nu are nevoie disperată de banii tăi, de banii din boala ta. Caută un medic care în primul rând are grijă de tine! Alege cu grijă! Informează-te, fă-ți temele de casă cât mai temeinic, nu mai lua medicamente după cum te taie capul și nu asculta fără discernământ tot ceea ce îți este vârât cu forța în minte! Cască urechile, cască ochii, documentează-te, verifică și asigură-te. Fă-o acum pentru a nu căsca buzunarele și a scoate bani, pentru a nu căsca gura să fii umplut cu medicamente și pentru a nu fi pionul bolnav, atât de sănătos pentru o societate bolnavă care are nevoie de tine bolnav!
Fii sănătos, pentru că ești sănătos!
Alege să nu fi un număr anonim, parte dintr-o statistică rece!
Comentarii prin facebook