Observam, zilele trecute, pe canalele de informare economice că nu va fi mai bine nici în perioada următoare. Trăim o epocă în care valorile și prețurile încearcă să găseasca armonia cu dorințele și nevoile noastre. Din păcate, de multe ori suntem nevoiți să alegem.
Alegerea unei bluze din dulap pentru a fi purtată astăzi poate fi ușoară: să o iau pe cea neagră sau pe cea albă? Pot să le încerc și să decid, și apoi să mă răzgândesc. Dar asta este o alegere ce nu implică riscuri, este o alegere ușoară și poate fi reconsiderată. Dar ce facem când luăm decizii importante, ce facem când trebuie să alegem între sănătate și educație, între siguranță și relaxare? Aici deja intervin o sumedenie de factori ce trebuie considerați.
Și așa ajungem și la dentist. Evident, toată lumea își dorește albire dentară, ceramică integrală, implanturi dentare, zirconiu, fațete și inlay-uri ceramice, aparate ortodontice invizibile, dar toate astea costă, și nu sunt ieftine. Și asa vine momentul în care ești pus în fața unei alegeri: să aleg asta, dar să nu mai am bani pentru… sau să aleg altceva și să am bani pentru… ?
Cum să fac? Prețurile pentru tratamentele stomatologice nu sunt mici, iar pentru tratamentele de calitate sunt chiar mari. Ce să fac? Cum să cheltuiesc mai puțin la dentist?
1. Prevenția este cheia
Zilele trecute am avut un pacient din Germania, care la o vârstă de 45 ani avea doar câteva obturații ce necesita a fi schimbate și… atât. A sunat și s-a programat pentru o igienizare. Cum? Un neamț în România vine doar pentru o igienizare? Era de câteva luni în România, dar știa că la șase luni trebuie să-și facă ședința de profilaxie. Așa face de când era mic, iar rezultatele se văd acum.
Făceam un calcul; să spunem că a început să meargă la dentist măcar o dată pe an, de la vârsta de trei ani, asta înseamnă că a fost cu regularitate de vreo 40 de ori și de fiecare dată a plătit 50 euro, adică în total 2000 euro, plus câteva obturații, hai să zicem încă 1000 euro. Deci – 45 ani de viață și 3000 euro mai târziu, domnul în cauză are dinți perfecți, nu știe ce e aia durere, nu a petrecut sute de ore la dentist, sau în trafic spre dentist, nu are tratamente de canal, coroane, nu are infecții și este un om sănătos, conștiincios și cu un zâmbet perfect, natural. (Aici ar mai fi de adăugat faptul că asigurările de sănătate din Germania plătesc ele prevenția).
În plus, să zicem că acest pacient chiar a plaătit 3000 euro, nu e mult? Nu e scump deloc, comparat ce înseamnă prețul a numeroase tratamente de canal, zeci de coroane ce le schimbi periodic, obturații, pivoti, retratamente, coroane…. și iar de la capăt… Să nu iau în calcul durerea, neplăcerea, starea generală de sănătate, neîncrederea în zâmbetul propriu… Asta văd la pacienții romaâni. De ce? Pentru că la noi nu există prevenție! La noi nu există asigurări de stat. Dar și la noi prețul prevenției este mult mai mic decât al tratamentului și ține de fiecare individ în parte ce alege să facă.
Așa că… dacă vrei să plătești puțin la dentist – spăla-te pe dinți corect și programează-te de două ori pe an la ședințele de igienizare (sau măcar o dată pe an).
2. Alegerea dentistului
Acesta ar fi al doilea punct. Evident nu toți dentiștii sunt la fel. Nu confundați zugravul cu pictorul, muzicantul cu muzicianul, calfa cu meșterul. Un dentist bun va identifica corect și precoce orice problemă, o va trata corect și înainte să se complice. Astfel, intervenția este minimă și preul este minim. Un dentist bun va ști să te îndrume astfel încât tu să știi să ai grijă de dinții tăi și astfel vei plăti mai puțin.
Un dentist bun folosește materiale de calitate cu durată mare de viață, așa că, din nou (pe termen lung), vei plăti mai puțin. Cred că la acest punct nu mai e cazul să detaliez. Este evident că alegerea dentistului este determinantă, pe termen lung o alegere inspirată economisindu-ți o sumă de bani și în plus te va scuti și de neplăcerile date de tratamente greșite, cu materiale de proastă calitate.
Așa că dacă vrei să plătești puțin la dentist – nu alege dentistul cu prețuri mici, ci dentistul pregătit care te va ajuta să iei deciziile corecte.
3. Alegerea tratamentului
O alta alegere pe care poți să o faci. Adică – mergi la igienizare și ai găsit un dentist bun. Dar acum ești pus în situația de a alege între diferite tipuri de tratament. Să dau un exemplu. Să port sau nu aparat dentar? Păi dacă nu port, economisesc bani, nu? Da – dacă ne gândim doar la prezent. Dar pe termen lung dinții îngrămădiți pot duce, datorită imposibilității de a realiza o igiena corespunzătoare, la afecțiuni parodontale, carii interdentare, dureri articulare… toate astea mai devreme sau mai târziu trebuind tratate. Și… prețul nu va fi mai mic decât dacă am fi ales cu ani în urmă să purtăm un aparat.
Alt exemplu – să îmi pun implant sau să îmbrac dinții vecini și să-mi pun lucrare? Din nou – poate privind doar la momentul prezent varianta scumpă pare cea cu implanturi dentare, dar pe termen lung este mult mai ieftină decât a doua care implică tratamente pe dinții preparați, coroane, alte coroane, alte retratamente…. Să îmi scot dintele sau să îl tratez?
Așa că dacă vrei să platești puțin la dentist – fă-ți o imagine de ansamblu. Medicul pe care l-ai ales deja și în care ai încredere te va sfătui și te va ajuta pentru a găsi calea cea mai potrivită pentru nevoile și dorințele tale.
Concluzie:
La dentist poate fi chiar ieftin, dar doar pe termen lung. Dacă astăzi plătești igienizarea, dacă astăzi îți cumperi o periuță de dinți nouă și un fir interdentar, dacă astăzi plătești mai mult pentru un tratament făcut de un medic bun, corect, și dacă astăzi îți vei pune un implant dentar… nu va fi puțin în acest moment.
Dar, privind imaginea de ansamblu, și ne gândim la toți următorii ani și la tot restul vieții noastre… ceea ce ai plătit azi, alegând corect momentul, medicul și tratamentul corect… ți-a salvat o sumă mare de bani pe care cu siguranță vei găsi unde să o cheltuiești într-un mod mult mai plăcut decât pe scaunul de dentist cu gura deschisă și cu ochii în tavan.
Comentarii prin facebook