Persoanele cu autism din Timiș și familiile acestora pot beneficia de asistență de specialitate gratuită la Centrul de consiliere și asistență pentru persoane cu autism. Centrul funcționează din martie 2012, la Lugoj, și oferă intervenții personalizate pentru fiecare beneficiar.
Centrul este deservit de psihologi și/sau psihopedagogi instruiți în lucrul cu persoane cu autism. Aceștia evaluează fiecare caz în parte și, împreună cu familia, realizează un plan de intervenție pe termen mediu sau lung. În prezent, la Centrul de consiliere și asistență pentru persoane cu autism din Timiș, deschis la Lugoj, pe str. Făgetului 158, beneficiază de asistență șase copii cu vârste cuprinse între patru și zece ani.
Centrul de consiliere și asistență pentru persoane cu autism din Timiș face parte dintr-o rețea națională de 40 de centre, înființate prin proiectul „Și ei trebuie să aibă o șansă!”, desfășurat de Fundația Romanian Angel Appeal, în parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Direcția Protecția Copilului, și Asociația de Psihoterapii Cognitive și Comportamentale.
În ultimul an, 568 copii cu autism din întreaga țară au intrat în programe individualizate de terapie, în vederea integrării sociale. Datele de contact ale celor 40 de centre sunt disponibile aici, la secțiunea Servicii.
În tulburările de spectru autist (TSA), terapia este de lungă durată, iar gradul său de eficiență este crescut atunci când afecțiunea este diagnosticată timpuriu. Este esențial ca părinții să-și observe foarte bine copilul și să fie atenți la comportamentul acestuia, încă din primele luni de viață. În cazul în care au suspiciuni, părinții trebuie să i le semnaleze medicului de familie și să solicite un consult de specialitate pentru copilul lor. Numai medicul neuropsihiatru poate pune diagnosticul de certitudine.
Comentarii prin facebook