Prin Decizia nr. 583/2005, Curtea de Apel Cluj, secția comercială și de contencios administrativ și fiscal, a statuat că factura semnată de delegatul pârâtei, care avea puteri limitate, servește doar ca probă a îndeplinirii obligației de preluare a mărfii contractate, fără a avea semnificația acceptării clauzei penale prevăzute în factura respectivă.
Astfel, Curtea de Apel a reținut că, în condițiile în care din depoziția martorului reiese fără echivoc faptul că delegatul pârâtei avea puteri limitate circumscrise efectiv operațiunii de preluare a mărfii contractate, factura semnată cu acest prilej servește doar ca probă a îndeplinirii unei obligații comerciale contractată în formă simplificată, acceptabilă în comerț, unde raporturile se derulează cu celeritate. Numai că acest principiu nu poate fi opus și în situația stabilirii unor condiții de responsabilitate circumscrise evaluării pe cale convențională a daunelor-interese specifice clauzei penale.
Textul integral al Deciziei Curtea de Apel Cluj poate fi consultat aici.
În concluzie, în cazul în care doriți să vă asigurați că partenerul dvs. de afaceri vă achita la timp facturile, sub sancțiunea plății de penalități de întârziere, este recomandabil să inserați obligația de plată a penalităților într-un contract, încheiat în formă scrisă, iar nu doar în cadrul facturilor fiscale.
Citește mai multe articole juridice pe http://pro-legal.ro/
Comentarii prin facebook