Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât ca, potrivit dispozițiilor art. 132 alin. (4) din Legea nr. 31/1990, membrii consiliului de administrație nu pot ataca hotărârea adunării generale privitoare la revocarea lor din funcție, însă, în cazul în care administratorul revocat este și acționar al societății, devin aplicabile dispozițiile art. 132 alin. (3) din aceeași lege.
Conform acestora, atunci „când se invocă motive de nulitate absolută dreptul la acțiune este imprescriptibil, iar cererea poate fi formulată de orice persoana interesată”.
Astfel, instanța supremă a considerat că excepția inadmisibilității acțiunii formulate de reclamant, invocată de pârâtă și interveniența pe considerentul că reclamantul nu avea deschisă calea unei acțiuni în anulare a hotărârii AGA, atât timp cât prin aceasta s-a hotărât nu numai majorarea capitalului social, dar și revocarea din funcția de administrator a acestuia nu este întemeiată, întrucât, așa cum judicios a reținut și curtea de apel, reclamantul nu a atacat hotărârea AGA, în discuție sub aspectul revocării sale din funcția de administrator, ci a invocat nulitatea absolută a hotărârii pentru nerespectarea dispozițiilor legale privind convocarea.
Textul integral al deciziei Înaltei Curți de Casație și Justitie poate fi consultat aici.
În concluzie, nu poate fi îngrădit dreptul acționarului, care a fost revocat din funcția de administrator, de a ataca hotărârea AGA pentru alte motive decât cele ce vizează propria revocare, în caz contrar fiind încălcat principiul liberului acces la justiție, așa cum este el reglementat prin dispozițiile art. 21 alin. (1) si (2) din Constituția României.
Citește mai multe articole juridice pe http://pro-legal.ro/
Comentarii prin facebook