Se spune că pedeapsa cea mai mare pentru un fotbalist este să-l închizi singur într-o bibliotecă. De ce? Pentru că s-ar plictisi acolo de moarte. Zicala nu are trecere şi când vine vorba despre fotbaliştii din lotul lui Poli Timişoara, pentru că aproape toţi sunt absolvenţi de facultate sau frecventează încă cursuri de învăţământ superior.
În topul fotbaliştilor cu facultate de la Poli conduc absolvenţii Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport. Dintre aceştia, sunt şi fotbalişti care au aprofundat mai mult, având în buzunar şi câte un masterat. Adrian Poparadu, Mihai Gherasim, Răzvan Trandu şi Florin Nanu sunt singurii fotbalişti de la Poli care nu respectă tradiţia celorlalţi colegi din lot. Aceştia preferă cursurile altor facultăţi.
Se distinge Mihai Gherasim, care este student al Facultăţii de Business din Northampton, din Anglia, unde studiază, la distanţă, finanţele, contabilitatea şi resursele umane. Răzvan Trandu, „creierul” lui Poli de la mijlocul terenului, este student în anul III al Facultăţii de Ştiinţe Economice, în timp de Nanu este student în acelaşi an la Management.
Un singur jucător străin din lotul lui Poli a absolvit cursurile unei facultăţi. Este vorba despre macedonianul Sakir Redzepi, care respectă tradiţia, acesta terminând Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din ţara sa. Bulgarul Mario Kirev şi sârbul Marko Marovici sunt absolvenţi de liceu. Aleksandar Petrovici a preferat să studieze la o şcoală postliceală din Belgrad timp de trei ani, la cursurile căreia a aprofundat meseria de frizer.
Eduard Pap, Cristi Bărbuţ, Cristi Bocşan, Miodrag Todorov şi Andrei Artean sunt încă elevi de liceu, dar se pregătesc să facă pasul următor spre cursurile unor facultăţi de la Politehnică sau Universitatea de Vest. „La Poli Timişoara antrenez caractere, nu numai fotbalişti. Mă bucur că la Poli se păstrează tradiţi, iar în lot se regăsesc, în cea mai mare parte, fotbalişti absolvenţi de facultate sau alţii care sunt încă studenţi. În vara anului trecut, când am fost nevoit să încheg într-un timp extrem de scurt un lot competitiv, a contat foarte mult şi pregătirea fotbaliştilor la selecţia respectivă.
Că nu m-am înşelat este reflectat foarte bine în clasament, Poli ocupând primul sau al doilea loc, ambele promovabile, în cea mai mare parte a sezonului, la fel cum se întâmplă şi în prezent. Acest criteriu de selecţie va persista şi în viitor, pentru că Poli, de la înfiinţarea ei, este un club studenţesc. Pentru un antrenor este mult mai uşor să lucreze cu fotbalişti educaţi”, explică Valentin Velcea, antrenorul lui Poli Timişoara.
Comentarii prin facebook