Indiscutabil, chiar dacă mai sunt câteva etape de jucat, ACS Poli a promovat în prima ligă a țării. E drept, șontâc-șontâc, dar obiectivul fixat în toamnă a fost astfel îndeplinit. Unii vor spune că era și greu să ratezi promovarea dintr-o serie în care cele mai multe echipe trăgeau mai degrabă să nu moară, decât să promoveze, pe post de sperietoare fiind o „măciucă” de prin Oltenia. Chiar și așa, jucătorii lui Velcea merită felicitări (fără nicio ironie), pentru că au fost în grafic. Doar există destule exemple, și nu vorbesc numai de fotbal, în care obiective aparent ușoare nu sunt duse la îndeplinire.
Problemele însă abia de acum apar. Între Liga I și Liga a II-a există o diferență mare cât o prăpastie. E clar că, având actualul lot de jucători, Poli nu va conta în primul eșalon, ar fi o ciucă a bătăilor, chiar mai rău decât Bistrița din actualul campionat. Totuși osatura echipei vine de la Recaș, o echipă care abia promovase din Liga a III-a. Iar ca să ai lot, ai nevoie de buget, fiindcă oricum ai da-o, tot de bani te lovești.
În acest moment, bugetul clubului este format exclusiv din bani publici, veniți de la consiliul local și consiliul județean. Cu toate că există un puhoi de angajați în club, nimeni n-a mișcat un deget în zona marketingului, pentru a atrage și bani privați. Dacă cineva își face iluzii cu banii de pe biletele care vor fi vândute, greșește amarnic. În concluzie, greul va fi dus pe bugetul local. Și aici intervine o altă discuție.
Se pare că banii care vor fi vărsați de Consiliul Județean Timiș vor fi aceiași ca în Liga a II-a, dacă nu cumva mai puțini. O dată, dintr-o strategie politică, drumurile PNL și ale PSD părând să se despartă tot mai mult. În al doilea rând, faptul că primarul liberal Nicolae Robu își arogă titlul de „tătic” al clubului pare să-l nemulțumească pe șeful de la CJT, PSD-istul Titu Bojin. Pe de altă parte, bugetul Timișoarei e destul de limitat pentru a putea fi mult umflată cota destinată fotbalului. Pe scurt, doar cu bani de la buget, soarta lui Poli în primul eșalon e pecetluită.
O soluție ar putea fi venirea unui investitor. Se vorbește deja despre reîntoarcerea lui Marian Iancu. Un individ extrem de unsuros, dar sub al cărui patronat Poli a cunoscut cele mai mari realizări. Chiar dacă fără nicio finalizare, respectiv fără un titlu sau o Cupă a României. Numai că Iancu nu mai are bani, are doar câțiva jucători și… o condamnare la zece ani la pușcărie, care așteaptă să fie validată și de Înalta Curte de Casație. Ca atare, și soluția Marian Iancu mi se pare închisă.
De când frații Cristescu sunt considerați un fel de patroni ai Timișoarei, lumea își pune speranțe și în ei. Cei doi au vrut să se implice în fotbal și în timpul mandatului lui Gheorghe Ciuhandu. O implicare însă de tot hazul, ca să nu-i zic o mare bășcălie. Respectiv, ei se ofereau să administreze clubul, dar cu bani de la buget, fără nicio investiție personală. Deci, ei ar veni, dar nu să bage bani, ci să ia. Ceva mai grotesc nici că se poate. Alți potențiali investitori e cam greu să găsești. Cel puțin la această oră. Ar mai fi soluția – puțin la limita legii – ca toate firmele care primesc lucrări de la municipalitate să verse o parte din profit la Poli. „Zeciuiala” oricum se practica, dar în buzunare private. S-ar jertfi stăpânii acelor buzunare pentru binele lui Poli? Mă îndoiesc.
O altă chestiune ar fi și conducerea administrativă a clubului. Liga I înseamnă o chestiune serioasă, unde glumițele lui Rosenblum nu știu dacă își mai au locul. Ce să mai vorbesc de nenumărații „consultanți” luați la club direct de la „porumbei”? Ce să faci cu ei? Și ar fi multe alte aspecte de discutat vizavi de modul în care se va descurca Poli în prima ligă. Unii vor spune că e prea devreme pentru astfel de discuții și acum e momentul pentru destuparea șampaniei. Poate, dar dacă nu-ți pui aceste probleme de pe acum, în câteva luni, șampania va fi înlocuită de cupele amare ale eșecului total.
Comentarii prin facebook