“Doamnele” si maidanezii

Problema câinilor vagabonzi nu este chiar așa de plină de farmec și gingășie precum în poeziile copilăriei, desenele animate sau în cântece („Iubiți și câinii vagabonzi”). Așa cum de altfel nu este foarte idilică, ca în literatură sau muzică, viața la țară sau lumea șatrelor de țigani. Dincoace de ecrane, viața e mult mai complicată. La țară, când nu e praf, e mult noroi, când trece șatra îți dispare automat ceva de prin curte, iar câinii… mușcă. Problema câinilor vagabonzi, fie ei sterilizați sau nu, cu crotal sau fără, este că nu doar latră. Mușcă cu dinții, iar nu cu organele mai mult sau mai puțin extirpate. O știu pe pielea lor zeci de mii de români mușcați în fiecare an sau, mult mai tragic, părinții care-și plâng copiii sfâșiați de colții acestor maidanezi. Fiindcă, ajunși pe stradă, acești câini devin sălbatici. Sau redevin sălbatici, așa cum au fost strămoții lor.

Prin urmare, locul acestor câini poate fi în adăposturi speciale, în curțile caselor, pe Lună sau aiurea. Numai pe stradă, nu! E și un semn de civilizație în asta. De multe ori, se spune că România se aseamănă țărilor bananiere. Iată că, în chestiunea maidanezilor, nici măcar într-o țară bananieră nu ești mâncat pe străzile orașelor de animale sălbatice. Poți fi mâncat de leu sau tigru în junglă, dar nu într-un oraș. Sunt și dintre cei care spun că se supralicitează problema, pentru un singur copil sfâșiat de câini. Însă au fost mai mulți. Dar, chiar dacă ar fi doar unul, viața lui cred că e mai importantă, decât cea a unui milion de maidanezi. Ca să nu spun că au fost războaie și revoluții pornite de la moartea unui singur om. Dar, la noi, din istorie și legende, orice lucru se poate face numai în urma unor sacrificii, începând cu Ana zidită de Manole.

Timp de mai bine de 20 de ani, în problema câinilor fără stăpân, a fost o continuă bălteală, fără să se rezolve nimic, din contră, numărul lor a crescut. O minoritate foarte vocală, mare „iubitoare” de animale, de la babe avocate iubitoare de de „ceaușești” și „gigibecali”, la traseiști politici cu nume de „bideu”, a făcut legea, în timp ce o majoritate tăcută s-a lăsat mușcată zilnic de maidanezi. Așa cum nu se dorește asfaltarea temeinică a unor drumuri, așa nu s-a prea dorit nici rezolvarea acestei probleme. An de an, toate primăriile au alocat resurse financiare însemnate acestei chestiuni. (În București se vorbește de zece milioane de euro anual, în Timișoara 1,8 milioane de lei în acest an.) Nu mai spun că acești bani puteau fi alocați către școli, case de copii, azile de bătrâni. An de an, firme agreate de primării și zeci de ONG-uri au trăit bine-mersi pe seama câinilor de pe stradă. Odată rezolvată problema, adio și bani! Nu mai departe decât primarul Nicolae Robu afirma nonșalant cum a rezolvat problema, castrând niște câini, punându-le crotal și trimițându-i înapoi în stradă. Dl. Robu a umblat mult în lumea asta. Poate ne spune în ce oraș a văzut umbând maidanezii în haită pe străzi.

Astfel că decizia eutanasierii cânilor, cât o fi de dureroasă, este absolut necesară, atâta timp cât problema n-a fost rezolvată prin alte metode. Așa cum o tumoare canceroasă dintr-un organism trebuie extirpată chirurgical. E dureros, dar operația trebuie făcută, medicamentele nemafiind suficiente. Nu cred că există un om normal din țara asta care să se bucure că maidanezii vor fi omorâți în masă. Așa cum nici bolnavul care trenuie operat nu se bucură c-a ajuns la cuțit. Dar, oricât de dureros ar fi, câinii fără stăpân trebuie să dispară de pe stradă, așa cum tumoarea trebuie extirpată. Mijlocele paleative nu mai sunt suficiente.

Mult dezbătută în ultimul timp, probabil că nu mi-aș fi dat cu părerea despre această chestiune, dacă nu aș fi văzut la televizor un lucru care m-a scârbit de-a dreptul. Oricâtă dragoste pentru maidanezi ai avea, nu poți să ai o ură atât de mare față de oameni, cum am văzut la câteva așa zise iubitoare de animale cu ochii bulbucați de furie. Vâzându-le, mi-am amintit automat de gospodinele isterice, care în 1990 aplaudau venirea minerilor la București, ca să „eutanasieze” cu bâtele pletoșii și ochelariștii din Piața Universității. Doar atunci am mai văzut atâta isterie la niște femei. Ori această furie necontrolată demonstrează că, dincolo de iubire față de animale, există și chestiuni mai pragmatice. Și e vorba de interese materiale. Fără câini maidanezi, nu mai există bani pentru îngrijirea lor, iar aceste isterice se pot linge pe bot de banii publici sau din sponsorizări. Normal, au și vor avea posibilitaea să îngrijească acești câni, dar ‚dragostea” lor nu e atât de mare, încât să scoată bani din buzunare pentru acest lucru.

P.S. Cred că ar trebui făcute acte legislative care să pedepsească extrem de crunt, cu amenzi infernale, și oamenii care lasă cânii pe stradă. Că, la urma urmei, nu maidanezii sunt vinovați fiindcă au ajuns pe străzi.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

5 comentarii pentru acest articol

SI a spus: (septembrie 11th, 2013 at 13:55 )

definitia nebuniei: incercarea de a obtine un rezultat diferit facand acelasi lucru din nou si din nou si din nou…

sunt de acord, e nevoie de o alta strategie pentru a rezolva problema cainilor.

cu problema lor rezolvata cat mai repede, ne vom putea ingriji de copii si scoli si altfe probleme solciale. orice amanare e in defavoarea noastra. nu avem timp de pierdut!

salutari

Muiero Busele a spus: (septembrie 11th, 2013 at 15:42 )

Daca ar fi comestibili „doamnele” se bateau in retete care mai de care. Acum tre sa le suportam menopauza si toate isteriile.
Si da, daca aveti ocazia, incercati sa-i cunoasteti pe unii dintre oengistii astia mari aparatori de animale, sunt adevarate cazuri, la fel de periculoase ca unii maidanezi.

anonimusTSR a spus: (septembrie 11th, 2013 at 16:16 )

pacat ca nu a fost dezvoltat PS-ul mai mult!! de acolo porneste problema si asta trebuie sa acceptam toti: ca noi oamenii suntem de vina! oricum am privi aceasta problema, tot la oameni ajungem. deci ar fi bine sa se umble la cauze, nu la efecte. probabil ca peste 1 an dupa „curatenie”, vor fi din nou cel putin jumatate din cati caini sunt acuma pe strazi!! civilizatie inseamna si responsabilitate!

Un contribuabil a spus: (septembrie 11th, 2013 at 18:12 )

Ino,de data asta cine ti-a mai dat o bere !!??
Rau de tot ai ajuns !! De la apartament ,la bere,e distanta mare !!
Mai putin si-ti arunca si cainii o bucata de paine uscata ,si probabil iti vei schimba di nou opinia !!

INO THE PERFECT SPIRIT OF LIFE a spus: (septembrie 11th, 2013 at 18:55 )

OMENIREA A FOST CREATA GRESIT SI REZULTATELE OAMENILOR VORBESC SI DE AICI SI PROBLEMA MULTORA DE A CRESTE SI SALVA UN CIINE CARE ESTE TOTUSI MAI INTELIGENT DECIT MAJORITATEA OAMENILOR,IN CINE SA TE INCREZI CIND TOTI SINT GRESITI SI DAU VINA UNI PE ALTI!!!
DE ACEEA VA MANINCA CIINI SI NU SINTETI IN STARE SA LE PEGATITI O EXISTENTA FRUMOASA SAU POATE MACAR MINIMA CIND IN FACT OAMENI NU SINT IN STARE SA O ASIGURE PE AL LOR!!!!RUSINE!!!SAU INDIFERENTA LA NEPUTINTA!!!!

INO THE PERFECT SPIRIT OF TRUTH AND LIFE!!!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Cele mai citite articole


Vessmary

Administratie vezi arhiva Administratie

L'architect du beaute

Politica vezi arhiva Politica

Alegeri prezidenţiale. S-au deschis urnele în diaspora. Aproape 5.000 de români au votat

Cetăţenii românii care în ziua votului pentru alegerile prezidențiale nu se află pe teritoriul României pot vota și în străinătate. În diaspora sunt organizate 950 de secții de votare pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, secţiile fiind deschise tim de trei zile, de vineri pănă duminică Secţiile de vot din diaspora au fost deschise la ora locală...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alegeri prezidenţiale. S-au deschis urnele în diaspora. Aproape 5.000 de români au votat
MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Sport vezi arhiva Sport

Dumbrăvița are nevoie de puncte în meciul cu Șelimbăr

Divizionara secundă CSC Dumbrăvița intră în „ultima turnantă” a sezonului de toamnă din Liga 2. După ultima pauză internațională a anului, mai sunt patru jocuri de campionat până în pauza de iarnă: acasă cu CSC Șelimbăr, în deplasare la Unirea Ungheni, acasă cu CS Afumați și din nou în deplasare, la FC Voluntari. Jocul cu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dumbrăvița are nevoie de puncte în meciul cu Șelimbăr
dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

Impact fatal! Din păcate, un nou accident mortal din cauza neatenţiei

Un bărbat a condus un autoturism dinspre strada Oloșagului din municipiul Lugoj înspre localitatea Știuca, iar la un moment dat, la trecerea la nivel cu calea ferată, simplă fără bariere, a intrat în coliziune cu un tren care circula dintre București înspre municipiul Timișoara. În urma impactului, din nefericire, a rezultat decesul bărbatului. În cauză,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Impact fatal! Din păcate, un nou accident mortal din cauza neatenţiei
isho.ro
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

A fost lansată prima licitație pentru extinderea la patru benzi a Centurii Nord Timișoara

DRDP Timişoara a lansat astăzi pe SEAP procedura „Elaborare Studiu de Fezabilitate Extindere Varianta de Ocolire Timișoara Nord, DN6-DN69 la patru benzi de circulație”. După selecția/validarea ANAP se va stabili și data de depunere a ofertelor. Termenul de realizare al SF-ului este de 12 luni. Varianta de Ocolire Timișoara Nord a fost primul sector al...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fost lansată prima licitație pentru extinderea la patru benzi a Centurii Nord Timișoara

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Un bărbat a condus un autoturism dinspre strada Oloșagului din municipiul Lugoj înspre localitatea Știuca, iar la un moment dat, la trecerea la nivel cu calea ferată, simplă fără bariere, a intrat în coliziune cu un tren care circula dintre București înspre municipiul Timișoara. În urma impactului, din nefericire, a rezultat decesul bărbatului. În cauză,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Impact fatal! Din păcate, un nou accident mortal din cauza neatenţiei
DRDP Timişoara a lansat astăzi pe SEAP procedura „Elaborare Studiu de Fezabilitate Extindere Varianta de Ocolire Timișoara Nord, DN6-DN69 la patru benzi de circulație”. După selecția/validarea ANAP se va stabili și data de depunere a ofertelor. Termenul de realizare al SF-ului este de 12 luni. Varianta de Ocolire Timișoara Nord a fost primul sector al...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fost lansată prima licitație pentru extinderea la patru benzi a Centurii Nord Timișoara
Conform datelor companiei Rețele Electrice Banat, la primele ore ale dimineții de vineri, ca urmare a vântului puternic un număr de 23 de localități din județul Timiș erau fără alimentare cu energie electrică. Președintele Consiliului Județean Timiș a solicitat intervenția cât mai rapidă a echipelor companiei de electricitate pentru remedierea deficiențelor. Vântul puternic a lăsat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Aproape 12.000 de timișeni fără curent electric. CJT cere intervenția rapidă a echipelor distribuitorului de electricitate
Contribuabilii români sunt avertizați de Agenția Națională de Administrare Fiscală cu privire la reapariția unor mesaje false transmise în numele instituției, utilizând adresa de e-mail stefania.neagu@anaf.re. Aceste mesaje NU sunt emise de ANAF și urmăresc să inducă în eroare destinatarii, avertizează reprezentanții Finanțelor. Mesajele false pot conține informații înșelătoare, solicitări nejustificate sau linkuri periculoase care...
Citeşte tot articolul Citeste articolul ANAF avertizează asupra unor noi mesaje false în numele instituției
Clădirea cinematografului Studio, din centrul Timișoarei, a fost finalizată. După o investiție de cinci milioane de euro, cea mai mare parte bani de la Ministerul Culturii, îl locul vechiului cinema a apărut un hub cultural-cinematografic, cu două săli de vizionare, zone creative, dar și cu o grădină de vară, tot pentru proiecții, un roof –...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Noul Cinema Studio e gata! Din 6 decembrie publicul e așteptat la proiecții de filme de cea mai bună calitate/FOTO
Cetăţenii românii care în ziua votului pentru alegerile prezidențiale nu se află pe teritoriul României pot vota și în străinătate. În diaspora sunt organizate 950 de secții de votare pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, secţiile fiind deschise tim de trei zile, de vineri pănă duminică Secţiile de vot din diaspora au fost deschise la ora locală...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alegeri prezidenţiale. S-au deschis urnele în diaspora. Aproape 5.000 de români au votat
Top