“Doamnele” si maidanezii

Problema câinilor vagabonzi nu este chiar așa de plină de farmec și gingășie precum în poeziile copilăriei, desenele animate sau în cântece („Iubiți și câinii vagabonzi”). Așa cum de altfel nu este foarte idilică, ca în literatură sau muzică, viața la țară sau lumea șatrelor de țigani. Dincoace de ecrane, viața e mult mai complicată. La țară, când nu e praf, e mult noroi, când trece șatra îți dispare automat ceva de prin curte, iar câinii… mușcă. Problema câinilor vagabonzi, fie ei sterilizați sau nu, cu crotal sau fără, este că nu doar latră. Mușcă cu dinții, iar nu cu organele mai mult sau mai puțin extirpate. O știu pe pielea lor zeci de mii de români mușcați în fiecare an sau, mult mai tragic, părinții care-și plâng copiii sfâșiați de colții acestor maidanezi. Fiindcă, ajunși pe stradă, acești câini devin sălbatici. Sau redevin sălbatici, așa cum au fost strămoții lor.

Prin urmare, locul acestor câini poate fi în adăposturi speciale, în curțile caselor, pe Lună sau aiurea. Numai pe stradă, nu! E și un semn de civilizație în asta. De multe ori, se spune că România se aseamănă țărilor bananiere. Iată că, în chestiunea maidanezilor, nici măcar într-o țară bananieră nu ești mâncat pe străzile orașelor de animale sălbatice. Poți fi mâncat de leu sau tigru în junglă, dar nu într-un oraș. Sunt și dintre cei care spun că se supralicitează problema, pentru un singur copil sfâșiat de câini. Însă au fost mai mulți. Dar, chiar dacă ar fi doar unul, viața lui cred că e mai importantă, decât cea a unui milion de maidanezi. Ca să nu spun că au fost războaie și revoluții pornite de la moartea unui singur om. Dar, la noi, din istorie și legende, orice lucru se poate face numai în urma unor sacrificii, începând cu Ana zidită de Manole.

Timp de mai bine de 20 de ani, în problema câinilor fără stăpân, a fost o continuă bălteală, fără să se rezolve nimic, din contră, numărul lor a crescut. O minoritate foarte vocală, mare „iubitoare” de animale, de la babe avocate iubitoare de de „ceaușești” și „gigibecali”, la traseiști politici cu nume de „bideu”, a făcut legea, în timp ce o majoritate tăcută s-a lăsat mușcată zilnic de maidanezi. Așa cum nu se dorește asfaltarea temeinică a unor drumuri, așa nu s-a prea dorit nici rezolvarea acestei probleme. An de an, toate primăriile au alocat resurse financiare însemnate acestei chestiuni. (În București se vorbește de zece milioane de euro anual, în Timișoara 1,8 milioane de lei în acest an.) Nu mai spun că acești bani puteau fi alocați către școli, case de copii, azile de bătrâni. An de an, firme agreate de primării și zeci de ONG-uri au trăit bine-mersi pe seama câinilor de pe stradă. Odată rezolvată problema, adio și bani! Nu mai departe decât primarul Nicolae Robu afirma nonșalant cum a rezolvat problema, castrând niște câini, punându-le crotal și trimițându-i înapoi în stradă. Dl. Robu a umblat mult în lumea asta. Poate ne spune în ce oraș a văzut umbând maidanezii în haită pe străzi.

Astfel că decizia eutanasierii cânilor, cât o fi de dureroasă, este absolut necesară, atâta timp cât problema n-a fost rezolvată prin alte metode. Așa cum o tumoare canceroasă dintr-un organism trebuie extirpată chirurgical. E dureros, dar operația trebuie făcută, medicamentele nemafiind suficiente. Nu cred că există un om normal din țara asta care să se bucure că maidanezii vor fi omorâți în masă. Așa cum nici bolnavul care trenuie operat nu se bucură c-a ajuns la cuțit. Dar, oricât de dureros ar fi, câinii fără stăpân trebuie să dispară de pe stradă, așa cum tumoarea trebuie extirpată. Mijlocele paleative nu mai sunt suficiente.

Mult dezbătută în ultimul timp, probabil că nu mi-aș fi dat cu părerea despre această chestiune, dacă nu aș fi văzut la televizor un lucru care m-a scârbit de-a dreptul. Oricâtă dragoste pentru maidanezi ai avea, nu poți să ai o ură atât de mare față de oameni, cum am văzut la câteva așa zise iubitoare de animale cu ochii bulbucați de furie. Vâzându-le, mi-am amintit automat de gospodinele isterice, care în 1990 aplaudau venirea minerilor la București, ca să „eutanasieze” cu bâtele pletoșii și ochelariștii din Piața Universității. Doar atunci am mai văzut atâta isterie la niște femei. Ori această furie necontrolată demonstrează că, dincolo de iubire față de animale, există și chestiuni mai pragmatice. Și e vorba de interese materiale. Fără câini maidanezi, nu mai există bani pentru îngrijirea lor, iar aceste isterice se pot linge pe bot de banii publici sau din sponsorizări. Normal, au și vor avea posibilitaea să îngrijească acești câni, dar ‚dragostea” lor nu e atât de mare, încât să scoată bani din buzunare pentru acest lucru.

P.S. Cred că ar trebui făcute acte legislative care să pedepsească extrem de crunt, cu amenzi infernale, și oamenii care lasă cânii pe stradă. Că, la urma urmei, nu maidanezii sunt vinovați fiindcă au ajuns pe străzi.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

5 comentarii pentru acest articol

SI a spus: (septembrie 11th, 2013 at 13:55 )

definitia nebuniei: incercarea de a obtine un rezultat diferit facand acelasi lucru din nou si din nou si din nou…

sunt de acord, e nevoie de o alta strategie pentru a rezolva problema cainilor.

cu problema lor rezolvata cat mai repede, ne vom putea ingriji de copii si scoli si altfe probleme solciale. orice amanare e in defavoarea noastra. nu avem timp de pierdut!

salutari

Muiero Busele a spus: (septembrie 11th, 2013 at 15:42 )

Daca ar fi comestibili „doamnele” se bateau in retete care mai de care. Acum tre sa le suportam menopauza si toate isteriile.
Si da, daca aveti ocazia, incercati sa-i cunoasteti pe unii dintre oengistii astia mari aparatori de animale, sunt adevarate cazuri, la fel de periculoase ca unii maidanezi.

anonimusTSR a spus: (septembrie 11th, 2013 at 16:16 )

pacat ca nu a fost dezvoltat PS-ul mai mult!! de acolo porneste problema si asta trebuie sa acceptam toti: ca noi oamenii suntem de vina! oricum am privi aceasta problema, tot la oameni ajungem. deci ar fi bine sa se umble la cauze, nu la efecte. probabil ca peste 1 an dupa „curatenie”, vor fi din nou cel putin jumatate din cati caini sunt acuma pe strazi!! civilizatie inseamna si responsabilitate!

Un contribuabil a spus: (septembrie 11th, 2013 at 18:12 )

Ino,de data asta cine ti-a mai dat o bere !!??
Rau de tot ai ajuns !! De la apartament ,la bere,e distanta mare !!
Mai putin si-ti arunca si cainii o bucata de paine uscata ,si probabil iti vei schimba di nou opinia !!

INO THE PERFECT SPIRIT OF LIFE a spus: (septembrie 11th, 2013 at 18:55 )

OMENIREA A FOST CREATA GRESIT SI REZULTATELE OAMENILOR VORBESC SI DE AICI SI PROBLEMA MULTORA DE A CRESTE SI SALVA UN CIINE CARE ESTE TOTUSI MAI INTELIGENT DECIT MAJORITATEA OAMENILOR,IN CINE SA TE INCREZI CIND TOTI SINT GRESITI SI DAU VINA UNI PE ALTI!!!
DE ACEEA VA MANINCA CIINI SI NU SINTETI IN STARE SA LE PEGATITI O EXISTENTA FRUMOASA SAU POATE MACAR MINIMA CIND IN FACT OAMENI NU SINT IN STARE SA O ASIGURE PE AL LOR!!!!RUSINE!!!SAU INDIFERENTA LA NEPUTINTA!!!!

INO THE PERFECT SPIRIT OF TRUTH AND LIFE!!!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Se amenajează un nou parc în zona de sud a Timișoarei/FOTO

Un nou teren din zona de sud a orașului a intrat în atenția municipalității, fiind amenajat pentru a deveni parc. Mare parte din lucrările necesare au fost deja efectuate, urmând ca după Paști să fie realizate și ultimele finisaje, a anunțat Primăria Timișoara. Conform instituției, un teren nefolosit din zona Braytim, de pe străzile Musicescu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se amenajează un nou parc în zona de sud a Timișoarei/FOTO
Fluturi și albine vii - expoziție

Politica vezi arhiva Politica

Primarii din Timiș ai coaliției, chemați la Timișoara pentru a susține candidatura lui Crin Antonescu

Liderii politici ai principalelor partide din coaliția PSD – PNL – UDMR s-au adunat, joi la prânz, pentru susținerea candidaturii lui Crin Antonescu la funcția de președinte al României. La Palatul Administrativ, în sala Multifuncțională, au fost prezenți Emil Boc, primarul Clujului și prim vicepreședinte al PNL, respectiv Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor și prim vicepreședinte...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primarii din Timiș ai coaliției, chemați la Timișoara pentru a susține candidatura lui Crin Antonescu
dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Săptămână Luminată încărcată pentru sportivii SCM Timișoara

Baschetbaliștii își joacă șansa de a ajunge în play-off, handbaliștii vor să scape de retrogradare, iar rugbiștii vor avea un meci ușor în campionat. Juniorii clubului de sub panou și de pe semicerc luptă pentru madaliile naționale. Programul echipelor SCM Timișoara în săptămâna 21-27 aprilie: BASCHET – Seniori (două partide): 1. SCM winsed.swiss Timișoara –...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Săptămână Luminată încărcată pentru sportivii SCM Timișoara
isho.ro

Social vezi arhiva Social

A murit Papa Francisc. Anunțul făcut de Vatican în a doua zi de Paște

A trecut „dincolo” în Săptămâna Luminată. Papa Francisc, primul lider latino-american al Bisericii Romano-Catolice, a murit, a anunțat Vaticanul luni într-o declarație video, punând capăt unei domnii adesea turbulente, marcată de diviziuni și tensiuni, în timp ce încerca să revizuiască instituția, relatează Reuters. El avea 88 de ani și suferise de diverse afecțiuni în cei...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A murit Papa Francisc. Anunțul făcut de Vatican în a doua zi de Paște
Muzeul National al Banatului
Iulius Town

Economic vezi arhiva Economic

Primul tronson de cale ferată modernizată dintre Caransebeș și Arad a fost dat în folosință/VIDEO

CFR Infrastructură Timișoara a anunțat că a fost finalizat și dat în folosință un prim segment din calea ferată inclusă în proiectul PNRR – “Modernizarea liniei feroviare Caransebeș – Timișoara – Arad” LOTUL 2 Lugoj – Timișoara Est. Începând cu 14 aprilie se circulă pe prima porțiune de cale ferată modernizată, aceasta fiind situată în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primul tronson de cale ferată modernizată dintre Caransebeș și Arad a fost dat în folosință/VIDEO

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Baschetbaliștii își joacă șansa de a ajunge în play-off, handbaliștii vor să scape de retrogradare, iar rugbiștii vor avea un meci ușor în campionat. Juniorii clubului de sub panou și de pe semicerc luptă pentru madaliile naționale. Programul echipelor SCM Timișoara în săptămâna 21-27 aprilie: BASCHET – Seniori (două partide): 1. SCM winsed.swiss Timișoara –...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Săptămână Luminată încărcată pentru sportivii SCM Timișoara
Un nou obiectiv destinat mediului universitar se pregătește pentru a fi ridicat la Ghiroda. De această dată investiția va fi realizată de Universitatea de Vest Timișoara și presupune ridicarea unui cămin studențesc cu 162 de locuri. Vă reamintim că tot la Ghiroda se construiește și noul campus al Universității de Medicină Timișoara, dar și Universitatea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Crește hub-ul studențesc de la Ghiroda. UVT construiește acolo un cămin cu 162 de locuri pentru studenți
Universitatea de Vest din Timișoara (UVT), prin Facultatea de Informatică și Matematică (FMI – UVT), va organiza evenimentul „Quantum School @ UVT 2025”, în perioada 8-10 mai 2025, la sediul facultății amintite, vineri 8 mai, și la sediul principal UVT, în 9 și 10 mai. Evenimentul este deschis tuturor celor interesați de viitorul tehnologiilor cuantice,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea de Vest pregătește Quantum School
A trecut „dincolo” în Săptămâna Luminată. Papa Francisc, primul lider latino-american al Bisericii Romano-Catolice, a murit, a anunțat Vaticanul luni într-o declarație video, punând capăt unei domnii adesea turbulente, marcată de diviziuni și tensiuni, în timp ce încerca să revizuiască instituția, relatează Reuters. El avea 88 de ani și suferise de diverse afecțiuni în cei...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A murit Papa Francisc. Anunțul făcut de Vatican în a doua zi de Paște
La Dumbrăvița, gusturile Banatului prind viteză… pe bicicletă. Cea mai nouă ediție a evenimentului CicloBanat pedalează prin peisajele și aromele regiunii, în cadrul proiectului “Cooperarea GAL-urilor în vederea adaptării promovării turismului și producătorilor locali la contextul actual”, finanțat prin PNDR 2014-2020 – Axa LEADER, Submăsura 19.3. Un pas important în cursa către titlul de Regiune...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CicloBanat: Gusturi locale pe două roți
„Cadouri” muncite. Echipa de robotică a Colegiului Național Pedagogic Carmen Sylva din Timișoara se întoarce în glorie de la Houston, Texas – Statele Unite, unde a avut loc o competiție mondială de profil. Tinerii roboticieni s-au remarcat și în acest an la competiția din SUA, acolo unde au participat aproape 260 de echipe de pe...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Vești bune în prima zi de Paște! Elevii de la „Peda” vin de la Houston cu mai multe medalii
Mai sunt patru etape rămase de disputat în play-off și cinci în play-out iar în cea mai vestică serie lucrurile se conturează, ușor, dar sigur. În play-off, Politehnica a ajuns la 44 de puncte și este clar că se va lupta doar cu Lupeniul pentru cele două poziții ce duc în seria barajelor de promovare...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cum stau echipele din Timiș cu câteva etape rămase de disputat în Liga 3! Politehnica, principala favorită la câștigarea seriei C9
Timișorenii vor avea parte în aceste zile de evenimente unul și unul. Vor fi concerte cu nume cunoscute, atât la Bastionul Theresia, dar și la Târgul de Paști organizat de Casa de Cultură Timișoara. Astfel, duminică seara, la Bastionul Theresia, de la ora 19, este programat un concert cu Direcția 5. În perioada următoare, pe...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Vom avea câteva zile pline de concerte la Timișoara. Se va cânta la Bastionul Theresia și la Târgul de Paști
Paștele catolic și cel ortodox au avut loc în acest an în aceeași zi. Iar momentul a oferit la Timișoara dovada că în Banat toate națiunile conviețuiesc în liniște. Procesiunile Bisericii Romano-Catolice și cel al Bisericii Ortodoxe Sârbe s-au întâlnit în Piața Unirii, acolo unde sunt situate Domul și Catedrala Ortodoxă Sârbă, cei prezenți sărbătorind...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Piața Unirii din Timișoara, în Noaptea de Înviere, spirit al conviețuirii/FOTO
Sărbătorile pascale pentru credincioşii ortodocşi încep sâmbătă noaptea şi se desfăşoară pe durata a trei zile. Ceremonii pascale au loc la Ierusalim şi peste tot în lume unde trăiesc comunităţi creştine. Sărbătoarea Paştelui este considerată sărbătoarea bucuriei date de vestea Învierii Mântuitorului. Până la Înălţarea Domnului, timp de 40 de zile, vestea Învierii Domnului este...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Învierea, cea mai mare, frumoasă și veche sărbătoare a creștinătății
Top
deBanat.ro - spune realitatea!
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.