Mineriada de catifea

„Mineriada profesorilor”, cum a numit-o primarul Robu, e pe cale de-a se lăsa cu dosare penale și salarii tăiate. Pentru că nu aveau la îndemână galerii, abataje și alte subterane, dascălii de la Colegiul Tehnic de Vest din Timișoara (fostul liceu de Construcții 2) s-au baricadat în cancelarii, săli de clasă, toalete și ce au mai găsit dânșii la îndemână în imobilul din care Consiliul Local Timișoara voia să-i dea afară până șa începerea anului școlar.

Pentru cei care nu cunosc miza acestui scandal, să recapitulăm: municipalitatea s-a săturat să plătească pentru Liceul de Arte o chirie imensă (cca 500.000 euro/an) unei fundații evreiești și a decis mutarea viitorilor artiști în clădirea actualului Colegiu Tehnic de Vest (pe lângă Casa Studenților). Iar pe tinerii studioși pe partea tehnică i-a azvârlit în imobilul școlii generale nr. 9, de pe b-dul Liviu Rebreanu.

După cum bine s-a observat, primarul Robu nu este un adevărat Victor Ponta. Nu știe să mintă așa frumos precum premierul în fața celor de la Roșia Montană sau în dialoguri cu hipsterii din Piața Universității, așa că omul s-a dus la negocieri cu vorbe grele după el. Așa s-a ajuns la aprecierea că dascălii de la Colegiul Tehnic fac o mineriadă. Ba chiar i-a amenințat că-i pune să plătească jumătatea aia de milion de euro pe care primăria nu mai vrea să o plătească la Caritatea evreiască. În replică, profesorii protestatari se întrebau de ce trebuie să se mute ei pe Rebreanu, la dracu’ în praznic, când ar putea fi mutați cei de la Liceul de Arte acolo. Că elevii de la Tehnic sunt veniți de la țară via gară sau autogară, ambele aproape de actuala locație.

În fine, una peste alta, subiectul lasă loc la multe întrebări și la câteva concluzii, după cum urmează: De ce lucrurile astea sunt lăsate pe ultimele zile înaintea începerii anului școlar, ca finalmente să nu se mai poată face nimic, iar primăria să nu poată duce la îndeplinire o hotărâre, bună-rea, a consiliului local? De ce trebuie acum să plătească tot timișoreanul cei 500.000 de euro chirie la Arte pentru mofturile unuia sau altuia? Ori pentru incapacitatea executivilor din primărie de a face o treabă până la capăt? De ce trebuie să avem două colegii pe profil de construcții în Timișoara, unul în Iosefin și unul pe Gh. Lazăr? Și-așa n-are cine să-ți pună o gresie în casă. Tragi cu tunul și nu găsești un meșter din Șagului până-n periferia Veronei.

De ce trebuie să scoatem pe bandă absolvenți de liceu când pe piață e nevoie de meșteri învățați în profesionale? Câți elevi de la colegiul ăsta Tehnic au luat bacalaureatul anul acesta? Și cam ce ar trebui să se întâmple cu o „fabrică” care are „produs finit” ZERO? De cealaltă parte a logicii, de ce primăria nu-și folosește toate spațiile inventariate când se pune să facă modificări din astea pompieristice în învățământul local? Câte clădiri-internat avem în Timișoara date la tot felul de instituții care nu au treabă cu administrația locală? De ce primăria stă într-o fostă școală comercială pe Loga 1, iar în sediul ei din Primăria Veche bate vântul Direcției Agricole ori prin cuibul județean al conservatorilor Mariei Grapini?

Și câte altele care țin mai degrabă de strategii pe termen lung, de dialogul autorităților locale cu Ministerul Educației, despre ce se vrea în viitor cu învățământul, mai ales cu învățământul falimentar, cu cel profesional etc. Nu în ultimul rând, l-aș întreba pe viceprimarul Traian Stoia cum a avut inimă să-și lase colegii de la Colegiul Tehnic de Vest, unde a fost pedagog ani buni, cine mai știe… de prin 1920 până până în preajma revoluției anticomuniste, și n-a intervenit pe lângă Nicolae Robu cu o vorbă bună, ca să nu se mai ajungă la astfel de manifestări asemuite mineriadelor? Dacă uită așa repede de unde a plecat, te poți aștepta la orice, că prin 2043 îi abandonează și pe Frații Cristescu.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

6 comentarii pentru acest articol

Marius a spus: (septembrie 18th, 2013 at 10:40 )

Domnule Sasu, aveti multe intrebari, sa le luam pe rand: (1) Colegiul tehnic de Vest a fost si inca incearca sa fie o scoala profesionala. Liceul de Constructii asa cum ii spune si numele este un liceu teoretic. Va rog faceti diferenta. (2) bacalaureatul obligatoriu nu este o dovada a unui invatamant modern, acesti copii au venit la profesionala sa invete o meserie, ei au premii la olimpiadele nationale de meserii!!! asta conteaza pentru ei, va rog aveti discernamant (3) viceprimarul Stoia a fost singurul care s-a zbatut pentru aceasta scoala, sa va reamintesc ca si cladirea scolii Colegiului a fost revendicata si doar de cateva luni a fost castigata de scoala? va rog documentati-va. Nu scriu si de alte obs din text.

In concluzie: cladirea de pe Rebreanu este foarte buna: pentru o scola de gimnaziu nu pentru un liceu de arte, nu pentru o scoala profesionala! Decizia mutarii a fost una politica in cadrul usl-ului si din acest motiv Stoia, Grindeanu si altii au tacut .. rusinati as zice eu. Iar ilegalitatile de care vorbeste dl. Robu incep din momentul in care chiria a fost marita pe sestache si aprobata tacit de primarie! Asa a inceput porcaria cu iz penal pentru care profesorii de la Colegiu sunt aratati cu degetul, desi ei sunt cel mai putin vinovati. Vinovati pentru aceasta situatie sunt: adminstratia liceului de arte, cei care au semnat marirea de chirie, consilierii locali care au votat la comanda politica si primarul, pe care nu-l inteleg de ce actionaza in forta cu amentintari si fara argumente! Pentru ca nu este un argument valid cel ca cladirea de pe Rebreanu nu este buna pentru liceul de arte. Acest argument este la fel de valid si pentru o profesionala. se vorbeste mult domnule Sasu de refacerea economica a Romaniei si se da ca exemplu Germania, o tara in care profesionalele sunt multe si importante. La noi in judet aceasta este singura profesionala. Una singura. Din pacate rolul scolilor profesionale nu este inteles de politicieni si este dispretut de multi altii.

Marius a spus: (septembrie 18th, 2013 at 10:45 )

Referitor la emisiunea de ieri cu dl. Robu, directoarea de la arte si directorul de la profesionala. S-au facut cateva afirmatii hazardate ale domnului primar. In primul rand profesionala a avut peste 1400 de elevi pana s-a desfiintat programa de profesionala, desfiintare parafata de doamna Andronescu, cea care a distrus din temelie invatamantul profesional din Romania. Pentru a invata 1400 de elevi se utilizau salile din Internat si dupa-amiaza. Acum sunt pana in 500 de elevi, pentru ca din pacate nu mai pleci din scoala cu o diploma de meserie si implicit elevii au ales liceele teoretice. Acest lucru este putin comentat desi sunt sigur ca este stiut. Domnul Robu a folosit aceste informatii pentru a denigra scoala profesionala. Trist pentru un profesor de Politehnica. Apoi este o minciuna dezgustatoare cum ca nr. de cadre didactice si auxiliare ar fi acelasi. Este la o treime! As mai atrage atentia ca starea actuala a cladirii si a atelierelor se datoreaza in mare masura situatiei neclare a cladirii pana nu demult si a nepasarii aceluiasi primar. In loc sa faca cladiri noi mai bine ar renova si imbunatatii pe cele existente. pentru ca ele exista dar sunt folosite necorespunzator.

Marius a spus: (septembrie 18th, 2013 at 11:04 )

Am sa ma leg un pic si de atitudinea doamnei directoare de la liceul de arte. Cladirea de pe Rebreanu stimata doamna nu este buna nici pentru colegiul tehnic asa cum nu este nici pentru liceul de arte. Este o vorba romaneasca care spune ca ce tie nu-ti place (sa fi scos din cladire) altuia nu-i face! Este jenant si lipsit de etica profesionala ceea ce faceti dvs. Sa va fie rusine! Despre atitudinea domnului Robu nu comentaz prea mult, dansul este politician si un politician bun poate inghitii o broasca raioasa dimineata, la prima ora, pe neamancate, fara greturi.

Muhaha a spus: (septembrie 18th, 2013 at 11:21 )

@Marius : cind vad oameni ca tine ma apuca risu si mila. Politicienii raspund numa la forta :: pentru ei noi nu suntem altceva decat cifre la vot. Cum a zis Robu? „nu am nevoie de voturile tiganilor” .. iar ziaristii.. hai fi serios, l-ai vazut pe Sasu pe acolo? cautind informatii? nu… scrie din birou de la caldurica, e mai comod asa … altfel ar fi trebuit sa caute in acte, sa vorbeasca cu profesorii, ce scarbos! probabil ca a gindit ca Robu : da-i dracu de tigani ca nu am nevoie de informatiile lor… TRAIESTI IN ROMANIA NENICA!!!!! aici iei muie pe strada fara sa miste unu un deget si tu crezi ca Robu sau un ziarist va sari in ajutorul tau! multa UE ca meriti!!!! 🙂 ti-am dat negativ pe comentarii ca sa vezi ca esti un luzar in aceasta tara bai profule sau ce esti tu!

edu a spus: (septembrie 18th, 2013 at 14:58 )

lucrurile au fost lăsate pe ultimele zile înaintea începerii anului școlar pentru ca profesorii au intrat in concedii si n-au mai avut cu cine sa dialogheze

sorin a spus: (septembrie 19th, 2013 at 11:41 )

Pletosul ăsta de primar trebuie să plece cât mai repede din Primaria Timisoara.
Se incurcă in hotarari emise chia de el si acolitii lui, initial trebuia să plece in Calea Sagului Liceul de Artă… de ce să se mute doua scoli, când ar trebui doar una. Banii ce se plătesc pentru Liceul de Artă să-i restituie Robu la Primărie.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Două sferturi bune nu au fost destul. Timişoara pierde primul joc din seria cu Craiova

În această seară a început în Bănie, seria contând pentru locurile 11-14 în prima ligă de baschet masculin dintre SCMU Craiova şi SCM Timişoara. La capătul unei partide foarte echilibrate, oltenii au învins bănăţenii, 87-80. Echipa viola nu a făcut un meci rău, dimpotrivă, a jucat bine, a şi câştigat două sferturi, a condus în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Două sferturi bune nu au fost destul. Timişoara pierde primul joc din seria cu Craiova
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Mizerie de nedescris într-un local public din Lugoj. Restaurantul Papas a fost închis/Foto

Restaurantul Papas din Lugoj a fost închis temporar în urma unei “vizite” inopinate a comisarilor de la Protecţia Consumatorilor. De asemenea, patronii localului au fost amendaţi cu 7.000 de lei.  Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Timiș a desfășurat o acțiune de control la restaurantul Papas aparținând operatorului economic SC Aetsoc Acul Business SRL, din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mizerie de nedescris într-un local public din Lugoj. Restaurantul Papas a fost închis/Foto
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Companiile PPC din România își dezvăluie noua identitate de brand

Grupul de companii PPC din România a demarat recent prima sa campanie de imagine, marcând astfel trecerea la noua identitate de brand. Noua marcă reflectă responsabilitatea în fața comunității, angajamentul de a crea valoare pentru toți, de a fi o organizație axată pe sustenabilitate și economia circulară. ” Energia electrică ne însoțește constant în rutina...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Companiile PPC din România își dezvăluie noua identitate de brand

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

În această seară a început în Bănie, seria contând pentru locurile 11-14 în prima ligă de baschet masculin dintre SCMU Craiova şi SCM Timişoara. La capătul unei partide foarte echilibrate, oltenii au învins bănăţenii, 87-80. Echipa viola nu a făcut un meci rău, dimpotrivă, a jucat bine, a şi câştigat două sferturi, a condus în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Două sferturi bune nu au fost destul. Timişoara pierde primul joc din seria cu Craiova
În frunte cu cei doi consilieri locali, Maxim Maximilian şi Zoran Neamț, membrii Partidului Verde din Ghiroda s-au înscris în PNL. Primarul liberal al comunei Ghiroda, Ionuţ Stănuşoiu, afirmă că a colaborat foarte bine în Consiliul Local cu cei doi proaspeţi membri PNL. Ionuţ Stănuşoiu susţine că nu doar PNL va deveni mai puternic în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Membrii Partidului Verde din Ghiroda s-au înscris în PNL
Atmosfera a fost încărcată de surprize și subtilități politice la recenta lansare a candidaturii PSD-PNL a lui Nicolae Robu pentru Primăria Timișoara, un eveniment ce a avut loc la Iulius Congress Hall. Deși era de așteptat să fie un moment de unitate pentru alianța PSD-PNL, un gest al lui Nicolae Robu a stârnit nemulțumiri printre...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Surpriză și nemulțumire în rândul tinerilor liberali: Nicolae Robu alege TSD în detrimentul TNL la lansarea candidaturii sale
Primăria Timișoara a anunțat că investiția pentru realizarea noii clădiri a Liceului Waldorf e în grafic. Peste trei sferturi din lucrări au fost realizate și investiția este planificată pentru finalizare completă în această vară. Constructorul a montat geamurile de mari dimensiuni. Clădirea are două niveluri, parter și etaj, și include spații unde vor studia aproape...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Trei sferturi din lucrările de la extinderea Liceului Waldorf au fost realizate
Mult disputata sală multifuncțională de la Palatul Administrativ e acum modernizată. Suma investită de cei de la Consiliul Județean Timiș a depășit un milion de lei. Sala Multifuncțională din Palatul Administrativ a trecut printr-o importantă modernizare Cu o investiție de peste 1 100.000 lei (TVA inclus), am fost realizate modernizări esențiale pentru a oferi utilizatorilor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sala Multifuncțională, devenită celebră în aceste zile, a fost modernizată
Restaurantul Papas din Lugoj a fost închis temporar în urma unei “vizite” inopinate a comisarilor de la Protecţia Consumatorilor. De asemenea, patronii localului au fost amendaţi cu 7.000 de lei.  Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Timiș a desfășurat o acțiune de control la restaurantul Papas aparținând operatorului economic SC Aetsoc Acul Business SRL, din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mizerie de nedescris într-un local public din Lugoj. Restaurantul Papas a fost închis/Foto
PSD Timiș a decis lista consilierilor locali propuși pentru Timișoara, respectiv a celor județeni. Sunt zece poziții pentru CJT, respectiv șapte pentru CLT. Propunerile urmează să fie ”amestecate” cu propunerile partenerilor de la PNL. Paritatea la consiliul județean este una favorabilă PSD, iar aici sunt zece candidați propuși de social-democrați, în ordinea pe care vor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ce candidați propune PSD la ”mixarea” cu PNL. Au fost stabilite propunerile pentru CLT și CJT
Disputa dintre Alin Nica, actualul președinte al CJ Timiș, și Alfred Simonis, contracandidatul său la alegerile locale, pe tema ședinței de guvern de joi de la Timișoara pare să nu mai aibă final. Miercuri, Alin Nica a ieșit public și a acuzat PSD că ar fi amenințat participanții la o dezbatere pe teme de regionalizare,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alfred Simonis îi cere lui Alin Nica să prezinte lista celor care acuză că au fost amenințați de PSD: ”Să depună plângeri la Parchet”
Concursul prin care Florin Răvăşilă, fostul consilier personal al lui Nicolae Robu, a ajuns şef peste jumătate din patrimoniul Tmişoarei a fost anulat în instanţă. Trimis în judecată de DNA pentru şpagă, Răvăşilă a trecut acest concurs fără ca măcar să-şi scrie lucrarea. Primăria Timișoara a câștigat procesul de anulare a concursului în baza căruia...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Instanţa a anulat concursul prin care Florin Răvăşilă, omul lui Nicolae Robu, a ajuns stăpân peste patrimoniul Timişoarei
Surpriză în organizarea ședinței de guvern de la Timișoara. Întâlnirea ar putea avea loc în sala Video, aflată la sediul Prefecturii Timiș, și nu la sala Multifuncțională, așa cum se dorea inițial. Scandalul sălilor pentru găzduirea ședinței de guvern programate joi la Timișoara s-ar putea termina cu o surpriză. Discuțiile susținute, mai ales în contradictoriu,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sala Video de la Prefectură ar putea fi gazda ședinței de guvern de la Timișoara
Top