La TImișoara are loc, vineri, Noaptea Cercetătorilor, un proiect inițiat de Uniunea Europeană al cărui scop este acela de a aduce împreună cercetătorii și publicul larg, de a permite interacțiunea cu știința și cercetătorii într-un cadru relaxat și prietenos.
Noaptea Cercetătorilor se desfășoară în mai multe țări din Europa, în ultima vineri din luna septembrie. Cercetătorii sunt oameni obișnuiți cu o meserie neobișnuită, care contribuie la dezvoltarea comunităților prin ceea ce fac zi de zi, și este important ca tinerii să fie stimulați să ia în considerare o carieră științifică. Evenimentul va fi deschis oficial la ora 16, în Aula Magna a UVT și se va încheia târziu în noapte, la Observatorul Astronomic. Organizatorii lui sunt Universitatea de Vest, Inspectoratul Școlar Județean Timiș, Academia Română, Filiala Timişoara, Observatorul Astronomic, Astroclubul „Antares” și Astroclubul „Altair”.
Program Noaptea Cercetătorilor
orele 16 – 16,30 Deschiderea oficiala Aula Magna UVT
orele 16,30 – 17 Expoziție concurs cu premii: desene și fotografie cu tematică științifică ale elevilor din învățământul preuniversitar.
orele 17 – 18,30 Vizită la Facultatea de Fizică, în laboratoarele: Electricitate, Corp Solid, Fizica Mediului, Fizica Plasmei, Conversie Solară, orele 17 – 17,30 De la nano la macro în lumea cristalelor (Laboratorul de creștere a cristalelor, parter)
orele 17,30 – 18 Plasma și viața (Laborator Fizica Plasmei, et. I Fizica)
orele 18 – 18,30 Climă și schimbări climatice (Laborator Fizica mediului, et. I Fizica)
orele 18,30 – 20 Vizită la ExperimentariumTm Timișoara – experimente pe înțelesul tuturor
orele 19,0 – 19,45 Premierea concursului de desene și fotografie cu tematică științifică
orele 19,45 – 20 Tombola: marea extragere
orele 20 – 23 Activități la Observatorul Astronomic Timișoara, Piața Axente Sever 1 – simulări cu programe de planetariu, observații astronomice
Comentarii prin facebook