La împlinirea a 24 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989, asociațiile de revoluționari au pregătit programe separate de comemorare. Vor avea loc expozitii, lansări de carte, proiecţii de filme, pelerinaje, dezbateri, slujbe religioase şi depuneri de coroane în memoria eroilor care s-au jertifit pentru libertate.
Asociaţia Altar – Asociaţia Luptătorilor din Timişoara Arestaţi în Revoluţie a pregătit pentru luni, 16 decembrie, de la ora 18, un spectacol pe tema „Naşterea Mântuitorului şi Renaşterea României în Decembrie 1989”. La ora 12.30, la Opera Română, va fi deschisă expoziţia de tehnică mixtă realizată de tinerii artişti plastici timişoreni, dar și cea de fotografie documentară. Va fi proiectat, de asemenea, filmul documentar „Remember decembrie 1989” și vor fi premiați elevii care au participat la concursul cu tema „Revoluţia din 1989 văzută prin ochii copiilor de azi”. Tot cu această ocazie va fi lansat volumul „1989 – Destin fără respect”, de Adrian Kali. La ora 20 vor fi aprinse candele în Piața Victoriei.
Asociaţia „17 decembrie – a răniţilor şi a familiilor îndoliate din revoluţia din 1989” începe comemorarea în seara de 16 decembrie, la ora 23,45, cu liturghia de la Biserica Martirilor. Pe 17 decembrie, de la ora 10, are loc slujba de pomenire a eroilor martiri la Catedrala Mitropolitană. De la ora 12 începe slujba de pomenire a eroilor martiri la Biserica Martirilor, urrmată de odepunere de coroane. La ora 14, la Cimitirul Eroilor, are loc o altă slujbă de pomenire a eroilor martiri şi un parastas. Seara, de la ora 19, e programat un moment de reculegere cu lumânări, pe treptele Catedralei Mitropolitane.
Asociaţia „Memorialul Revoluţiei 16-22 decembrie 1989” a programat, pe 18 decembrie, depuneri de coroane la Monumentele Eroilor timişoreni căzuţi la Revoluţia din decembrie 1989, împreună cu elevii premianţi din şcolile din Timişoara şi judeţul Timiş. În zilele de 19 și 20 decembrie, urmaşii şi membrii familiilor îndoliate vor pleca în pelerinaj la Bucureşti. Vor fi depuse coroane în Piaţa Universităţii, la monumentul din Piaţa Victoriei, la Crematoriul Cenuşa, la Cimitirul Eroilor Tineri şi la Popeşti-Leordeni, unde va fi oficiată o slujbă de pomenire la Biserica monument de lângă gura de canal Castaforum, locul în care s-a aruncat cenuşa eroilor martiri de la Timișoara. Pe 21 decembrie va avea loc un alt pelerinaj, la Slatina-Olt. Vor fi depuse coroane la Troiţa Eroilor Români din centrul oraşului, la – unitatea militară de poliţie din Slatina (Poarta II) şi la Spitalul Judeţean Slatina, apoi va avea loc o slujbă de pomenire, urmată de rugăciuni şi colinde. La sfârşitul pelerinajului vor fi aprinse lumânări şi va avea loc un parastas.
În intervalul 17-21 decembrie, la sediul Memorialului Revoluţiei vor avea loc diferite evenimente comemorative. Astfel, pe 17 decembrie, la ora 12, sunt programate o prezentare de carte și o proiecție de film. Este vorba despre volumul „Frontieriştii. Istoria recentă în mass-media”, de Brînduşa Armanca, și despre filmul „Li se spunea „frontieriştii”, scenariu Brînduşa Armanca, regia Dan Raţiu. În 20 decembrie va fi vernisată expoziția de fotografii despre Revoluţia Română, pregătite de dr. George-Martin Copăceanu.
Pe 16 decembrie, în sala de consiliu a primăriei are loc, de la ora 15, ședința festivă a Consiliul Local Timișoara, dedicată aniversării a 24 de ani de la începutul Revoluţiei Române din decembrie 1989. Ziua de 17 decembrie este declarată zi de doliu în municipiul Timișoara.
Comentarii prin facebook