Româncele care vor să nască prin cezariană, dar nu au indicație medicală, vor trebui să plătească. Aceasta este doar una dintre prevederile noului pachet de bază de servicii medicale, care, teoretic, va intra în vigoare din luna martie 2014. În România, numărul nașterilor prin cezariană este foarte mare, pentru că viitoarele mame se tem de durere.
„După intrarea în vigoare a noului pachet de servicii medicale de bază, niciun serviciu medical la cerere nu va fi inclus. Este şi cazul cezarianei, care va fi decontată de stat doar dacă medicul consideră că este necesară, şi nu pacienta”, a declarat dr. Adrian Pană, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. Din martie, când autorităţile estimează că va intra în vigoare acest pachet de bază, vor fi decontate de stat doar naşterile naturale şi cezariana de urgenţă. Aceste două servicii vor fi asigurate și pentru persoanele neasigurate.
Româncele preferă să nască prin cezariană. Principalul motiv, spun obstetricienii, este teama de durere. Cezariana durează cel mult o oră, iar mămica nu simte nimic în tot acest timp, însă complicațiile ulterioare pot fi mult mai grave și mai numeroase decât în cazul unei nașteri naturale. În 2012, nu mai puțin de 41.2% din nașterile din spitalele de stat au fost efectuate prin cezariană. Nașterile din clinicile private nu sunt „contorizate”, dar surse din sistem spun că procentul nașterilor prin cezariană ajunge la 60%. Organizația Mondială a Sănătății recomandă mai puțin de 10% nașteri prin această operație.
Reprezentanţii MS nu știu câte dintre naşterile prin cezariană sunt făcute la cerere. Întrebat dacă este nu s-ar putea ca medicul să treacă pe biletul de externare cezariană de urgenţă, în loc de cezariană la cerere, contra unei mici atenţii, secretarul de stat Pană a declarat că acest lucru va fi imposibil. „Niciun medic nu-şi asumă responsabilitatea să treabă pe biletul de externare un diagnostic fals. E ca şi cum v-aţi operat de apendicită, iar pe biletul de externare scrie cancer de col”, a conchis secretarul de stat. Pachetul de bază de servicii medicale ar fi trebuit să intre în vigoare de la 1 februarie, dar ministrul Eugen Nicolaescu a anunțat că va fi amânat până la 1 martie.
Comentarii prin facebook